Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talous | E-P:n suhdannenäkymä pinnisti plussan puolelle ­– pk-yritykset suhtautuvat tulevaisuuden näkymiin silti varovaisesti

Yritystoiminnan näkymät ovat parantumassa poikkeuksellisen pandemia-ajan jälkeen. Pk-sektorin suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku palasi plussan puolelle, vaikka se onkin edelleen maan heikoin. Nousua tapahtui nousua 14 yksikköä.

– Eteläpohjalainen yrittäjä on realisti ja tarkkailee talouden suuntaa monilla eri tavoilla. Kun tuon saldoluvun purkaa, niin kuitenkin 82 prosenttia pohjalaisista vastaajista uskoo tilanteen säilyvän ennallaan tai parantuvan, sanoo Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko.

Pohjalaisvastaajat uskovat liikevaihdon ja työntekijämäärän kasvuun, mutta kannattavuuden paranemiseen suhtaudutaan varovaisemmin

Näkymien paranemisesta huolimatta investointien lisääntymiseen ei vahvaa uskoa löydy. Risikko muistuttaa, että pandemian takia odotuksiin liittyy edelleen epävarmuutta.

– Investointiodotusten heikompi kehitys voi olla yhteydessä epävarmuuteen pidemmän aikavälin talouskasvusta ja toimintaympäristön muutoksesta.

Risikon mukaan pk-yritykset huolehtivat henkilöstöstä ja sinnittelevät heikon taloustilanteen yli pitämällä kiinni työntekijöistään. Tämä sama kehitys on nähty myös pandemian aikana. Odotukset henkilöstön määrän kehityksestä nousivat kymmenen pykälää.

Investointiodotusten heikompi kehitys voi olla yhteydessä epävarmuuteen pidemmän aikavälin talouskasvusta ja toimintaympäristön muutoksesta.

Erityisesti raaka-aineiden ja muiden välituotteiden hintojen odotetaan nousevan enemmän kuin aikaisemmin. Yrityksen omien tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluvaran odotetaan kasvavan, mutta kasvu ei kykene kompensoimaan välituotteiden hintojen nousua.

– Haastavaksi nykytilanteen tekee se, että tuotantokustannusten arvioidaan kasvavan voimakkaasti tilanteessa, jossa joudutaan elämään edelleen epävarmassa toimintaympäristössä ja aiempaa heikommin taloudellisin puskurein, Risikko luonnehtii.

Pk-yritysten kassatilanne on parantunut selvästi vuoden takaisesta. Yrityksistä 13 prosenttia raportoi vaikeuksistaan hoitaa maksujaan viimeksi kuluneen kolmen kuukauden aikana.

– Yritysten rahoituskysyntä on alkanut normalisoitua. Tarve hankkia rahoitusta on laskenut vuoden takaisesta ja rahoitusta haetaan jo uuden kasvun rahoittamiseen, kaupankäyntiin ja toimituksiin sekä investointeihin, sanoo Finnveran aluepäällikkö Kari Hytönen.