Taide valaisee juuri ovensa avanneen Päiväkoti Tähden edustaa

Seinäjoen Eskoon alueelle on valmistunut uusi 200 lapsen ja 50 työntekijän päiväkoti. Sen lisäksi, että uusi päiväkoti ottaa huomioon lasten tarpeet ja luontaisen tavan oppia leikin kanssa, on se myös taiteen koti.

Päiväkoti Tähden edustan matalaan betonimuuriin asennettiin turkulaisen taiteilija Jani Rättyän teos Isoset. Seinäjokelaisten lastenkin kädenjälki näkyy teoksessa. . Neljän 2,5 metrisen valoveistoksen sarja kuvastaa hahmoja, jotka noudattavat lasten piirrosjälkeä.

– Hain taideteokseen lasten omaa muotokieltä ja ajatusmaailmaa, joka jo kaukaa nähtynä viestii rakennukseen liittyvästä toiminnasta, taitelija kertoo.

Lasten osallistumista varten järjestettiin Tikkuvuoren päiväkodissa piirustustyöpaja, jossa lapset kuvittivat aihetta ”Minun erikoinen ystäväni”. Piirustusten kiehtovista hahmoista taiteilija valitsi toteutettavaksi neljä tyyppiä: yksikätinen poika, keiju, enkeli ja isosisko. Teokset valaisevat jalankulkukäytävää sekä rakennuksen seinustaa. Hahmojen sisällä on alumiinirunko ja led-valaistus.

– Tällaiset lapsia osallistavat projektit ovat kiinnostavia, koska heiltä tulevat ajatukset vievät työskentelyä uusiin suuntiin, Rättyä toteaa.

Tällaiset lapsia osallistavat projektit ovat kiinnostavia, koska heiltä tulevat ajatukset vievät työskentelyä uusiin suuntiin.

Jani Rättyä

Varhaiskasvatuksen näkökulmasta teos on osa varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista: taide kuuluu kaikille. Myös muut kuin rakennuksen päivittäiset käyttäjät pääsevät nauttimaan taiteesta päiväkodin piha-alueella. Taide nostaa esiin yhteisöllisyyden teeman ja toimii myös näyttävänä maamerkkinä.

– Varhaiskasvatus on suuri tulosalue, kunnallinen toimija ja palvelu koetaan tärkeäksi. Lapset ovat varhaiskasvatuksessa kirkkaimpia tähtiämme, joiden kasvun, kehityksen ja oppimisen tarpeisiin koko varhaiskasvatuksen toiminta perustuu. Lapset ovat osallistuneet suunnitteluun, ja muun muassa päiväkodin ryhmien nimet ovat tämän osallisuuden tulosta, toteaa kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Aija-Marita Näsänen.

Tähden rakennuksessa on kaupungin varhaiskasvatuksen lisäksi Seinäjoen seurakunnan tiloja. Suunnitelmissa on huomioitu, että tulevina vuosina päiväkodin yhteyteen tullaan rakentamaan myös koulu. Tähti nimenä viittaa Seinäjoen kaupungin lanseeraamaan avaruudelliseen teemaan.

Teoksen tilaaja on Kiinteistö Oy Seinäjoen Palvelutalot ja sen hankinta on rahoitettu rakennusbudjetista niin sanotun prosenttiperiaatteen mukaisesti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat