Neljänsiin korona-ajan ylioppilaskirjoituksiin valmistaudutaan etäopetuksessa

Ylioppilaskirjoitukset alkavat 13. syyskuuta. Osa lukioista on siirtänyt abiturientit etäopetukseen, osa jatkaa lähiopetuksessa.

Seinäjoen lukion toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat ovat olleet altistumisesta johtuvan karanteenin myötä etäopetuksessa, jota jatketaan kirjoitusten ajan. Kirjoituksiin valmistaudutaan pääosin entisin korona-ajan ohjeistuksin.

– Keväältä tutuilla käytänteillä kirjoitukset ollaan järjestämässä. Eräs muutos on ylioppilastutkintolautakunnan myönnytys, että pakolliseksi ilmoitetun aineen voi korvata ylimääräisellä aineella, jolloin mahdollinen valmistuminen ei jää kiinni yhden kokeen pois jäämisestä, selvittää rehtori Teijo Päkkilä Seinäjoen lukiosta.

Etäopiskeluun siirtymisellä halutaan varmistaa, että koulussa ei tapahdu korona-altistumista. Kurikan kaupungin lukioista Kurikan lukion abit siirtyvät etäopetukseen porrastetusti kokelaiden koepäivämäärien mukaisesti, Jurvan ja Jalasjärven lukioissa siirryttiin syyskuun alusta etäopiskelun pariin.

– Päätös etäopetukseen siirtymisestä perustuu ylioppilastutkintolautakunnan suositukseen, jonka mukaan kokelaiden on hyvä välttää kontakteja 10 päivän ajan ennen ylioppilaskirjoituksia, sanoo sivistysjohtaja Päivi Hernesmaa Kurikan kaupungilta.

Opiskelijoille mieluisinta olisi lähiopetus, jonka koetaan valmentavan parhaiten koeurakkaan. Keskustelujen kautta tilannearviossa päädyttiin kuitenkin etäopiskeluun.

– Pyrimme tukemaan abiturientteja järjestämällä ylimääräisiä tenttipäiviä, Hernesmaa kertoo.

Kouluille annettu mahdollisuus rokottaa opiskelijat ja oppilaat oppilaitoksessa on ollut toimiva ja hyvä.

Toni Uusimäki, rehtori

Myös Isossakyrössä päätettiin siirtyä etäopiskeluun.

– Meillä on siirrytty maanantaina abiturienttien osalta etäopetukseen, ajatuksena varmistaa kirjoitusten onnistuminen mahdollisimman monelle, kertoo Kyrönmaan lukion johtava rehtori Susanna Pietikäinen.

Isossakyrössä koettiin keväällä poikkeustilanne, kun kirjoituksissa todettiin altistuminen. Pääsääntönä on, että karanteeni ja sairastuminen keskeyttävät kokelaan kirjoitukset, altistuneiden kohdalla tehdään ratkaisut tapauskohtaisesti, koulun resurssien mukaisesti.

–Terveydenhuollon viranomaisten ohjeistuksella saimme onneksi tuolloin tilanteen ratkaistua niin, että tilojen järjestyttyä sairastunutta lukuun ottamatta kirjoittajat pystyivät jatkamaan eristettyinä kirjoituksensa loppuun saakka. Valitettavasti tällaista emme voi luvata varmuudella jatkossa, jokainen tilanne on katsottava erikseen, sanoo Pietikäinen.

Ilmajoen lukiossa pysytään lähiopetuksessa mahdollisimman pitkään.

– Meillä on ollut tuuria matkassa, toistaiseksi ei altistumisia ole ollut yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta. Jatkuvaa pelkoahan tämä on asian kanssa. Koska kuitenkin huolehdimme terveysturvallisuudesta tarkasti, pyrimme pitämään opiskelijoiden kannalta toivotumman vaihtoehdon, eli lähiopetuksen, mahdollisimman pitkälle, toteaa rehtori Jouko Peltonen.

Rokotekattavuudesta abiturienttien keskuudessa ei ole tietoja, mutta keskusteluihin perustuva tuntuma on, että kirjoitukset ovat toimineet motivaattorina rokotuksen hakemiseksi.

– Kouluille annettu mahdollisuus rokottaa opiskelijat ja oppilaat oppilaitoksessa on ollut toimiva ja hyvä. Jokainen, joka rokotteen on halunnut, on sen saanut. Lukion puolelta olemme kannustaneet nuoria rokotuksen ottamiseen, toteaa rehtori Toni Uusimäki Kauhavan lukiosta.

Myös Kauhavan lukiossa jatketaan lähiopetuksessa tilanteen sen salliessa mahdollisimman pitkään.

– Olemme päässeet toistaiseksi vähällä koronan osalta. Pyrimme etenemään kohti kirjoituksia normaaliin tapaan. Perjantaina järjestettiin harjoituskirjoitukset ja nyt vaan toivotaan parasta, että saamme kokeet vietyä läpi, Uusimäki sanoo.

Lukioiden on valmistauduttava myös tilanteeseen, jossa opettajat estyvät kirjoitusten valvontatehtävästä karanteeniin jouduttuaan.

– Kauhavalla lukion yhteydessä toimii yhtenäiskoulu, jonka puolelta tarvittaessa saamme apuja valvontaan, kertoo Uusimäki.

Pienemmissä lukioissa tilanne on helpompi pitää hallinnassa myös valvojien saatavuuden osalta.

– Meillä Kyrönmaan lukiossa kokeesta selvitään kahdella valvojalla, joten tilanne on isoja lukiota helpompi, enkä usko, että se muodostuu ongelmaksi, toteaa Pietikäinen.

Oppilaitokset tekevät kaikkensa turvatakseen kirjoitusten terveysturvalliset järjestelyt. Ylioppilastutkintolautakunta ei nyt suosita koetta edeltävää vapaehtoista karanteenia, kuten teki keväällä, mutta vastuu omasta terveysestä on tietenkin ensi sijassa jokaisella itsellään.

– Nyt on ensiarvoisen tärkeää, että nuoret ottavat vastuun omasta käyttäytymisestään ja malttavat pitää sosiaaliset kontaktit minimissä kirjoitusten ajan, korostaa Uusimäki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat