19-vuotias IK:n edustaja on kiekonheitonsuomenmestari alle 23-vuotiaissa ­ Rami Kankaanpää tekee kaikki valinnat urheilun hyväksi

Rami Kankaanpää on alle -23-vuotiaiden suomenmestari kiekonheitossa. Katja Aninko-Laukkola

Katja Aninko-Laukkola

Rami Kankaanpää istahtaa Honkalanmäen urheilukentän katsomoon Koskenkorvalla ja tuumaa olevansa urheilu-uransa alkujuurilla.

– Kaksivuotiaana minut rehattiin tänne kentälle ABC-kisoihin maanantai-iltaisin ja sen jälkeen olen täällä viihtynyt.

19-vuotias Kankaanpää edustaa Ilmajoen Kisalijoita ja nappasi kiekonheiton alle 23-vuotiaiden suomenmestaruuden elokuun puolessa välissä Turussa tuloksella 50.71m. Kalevan Kisoissa hän oli neljäs tuloksella 51.89 m.

Kankaanpään henkilökohtainen ennätys on tältä kaudelta, 53.09 m.

Rami Kankaanpää kuvailee itseään aktiivisen sorttiseksi kaveriksi, jolle ei sovi passiivinen lepo ollenkaan. Hän on harrastanut tai ainakin kokeillut vuosien varrella kaikkia urheilulajeja, joita on vastaan tullut. 16-17-vuotiaaksi asti hänen lajinsa yleisurheilussa oli 10-ottelu. Monelaiset loukkaantumiset ja vaivat varjostivat kuitenkin harjoittelua. Sitten omaksi lajiksi valikoitui kiekonheitto.

– Siihen löytyi hyvä valmentaja, Ahti Arokallio Jalasjärveltä. Hänen kanssaan hommat ovat toimineet hyvin ja tulosta on tullut, Kankaanpää iloitsee.

Nyt kisakauden loputtua on hetki parin viikon ylimenokaudelle, jolloin pidetään taukoa kiekosta.

– Ajattelin pelata kaikenlaisia pallopelejä. Niillä saa mukavasti aivoille happea. Sen jälkeen alkaa peruskuntokausi, jolloin tehdään 24/7 urheilijan valintoja. Joskus täytyy tehdä kiperiäkin valintoja kehittyäkseen ja minä olen ne valmis tekemään, Kankaanpää vakuuttaa ja jatkaa vielä, että peruskuntokaudella tehdään perusvoimaa, jonka on sitten tarkoitus kantaa koko seuraavan kauden.

Monet suuret muutokset kuuluvat nuoren elämänvaiheeseen. Niin myös Rami Kankaanpään. Hänen vuoden mittainen varusmiespalvelus Santahaminan Urheilukoulussa on loppusotaa vaille valmis ja hän on aloittanut pari viikkoa sitten liikuntapedagogiikan opinnot Jyväskylän yliopistossa.

– Valmistun liikunnan ja terveystiedon opettajaksi. Se on ollut ykköshaaveeni aina yläkoulusta asti ja ainut paikka jonne edes hain. Arvelen, että opintoni ja urheileminen palvelevat toinen toistaan.

Opiskeluasia on niin tuore, että siitä Rami Kankaanpää ei osaa vielä sanoa mitään, mutta armeijasta hänellä on paljon hyvää mielessä. Palvelusaikana hän on pystynyt parantamaan neljä metriä ennätystään.

– Tosi hyvin on kaikki sujunut ja olen ollut armeijassa mielelläni. Muutama ensimmäinen kuukausi oli vähän tiukkaa, kun käytiin perusasioita läpi, mutta sen jälkeen olen saanut tosi hyvin urheilukomennuspäiviä.

Opiskelukaupunki Jyväskylään Rami Kankaanpää on vasta kehittelemässä harjoituskuvioita, sillä hän on asunut paikkakunnalla vasta pari viikkoa.

– Urheiluakatemiajuttuja on soviteltu. Olisi hyvä saada myös valmentajan auttavat silmät lajiharjoituksiin. Ahtilta tulisi tietenkin edelleen ohjelmat.

Tavoitteita pitää aina olla ja urheiljalla varsinkin.

– Ensi vuoden tavoite on muun muassa kirkastaa Kalevan Kisojen neljättä sijaa. -23 vuonna on Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kisat ja siitä vuoden päästä Olympialaiset.

– Siellä sitten punnitaan pääpeli. Kenen kantti kestää parhaiten.

Lähimmäksi haasteeksi Rami Kankaanpää kuvailee opiskelun ja harjoittelun yhteensovittamista.

– Niiden välille pitää hakea balanssi.

Rami Kankaanpää kertoo ottavansa kaikki asiat positiivisena haasteena. Sillä asenteella hän tulee pärjäämään hyvin.

Haastattelun jälkeen Rami Kankaanpää sai kutsun Ruotsi-Suomi otteluun ja sijoittui siellä kuudenneksi tuloksella 50.26m.

Kommentoi