Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toisen polven salibandypelaaja panostaa lajiin täysillä ­­– Kasper Tähkä puhuu mieluummin omasta intohimostaan lajiin kuin isästään

Kasper Tähkä on Seinäjoen Peliveljien miesten edustusjoukkueen tuore helsinkiläinen vahvistus.

Kasper Tähkä on 21-vuotias salibandyn ammattilainen, joka siirtyi Joensuun Josban divarijoukkueesta pelaamaan SPV:n liigajoukkueeseen.

– Mukava, että Seinäjoella ollaan kiinnostuneista omasta tekemisestäni, eikä ensimmäisenä kysytä isästäni, hän tokaisee urheilutalon katsomossa istuen.

Lajin legendan jalanjäljistä voi olla vaikea lähteä omalle polulle, jota Kasper Tähkä nyt määrätietoisesti kulkee. Nuori mies elää sählylle ja sählyä, joten nousu SM-tason joukkueen jäseneksi on iso askel uralla.

– Ei sitä kauaa tarvinnut pohtia, kun Seinäjoelta tuli yllättäen soitto ja tarjous paikasta. Kaverit vähän ihmettelivät, miten näin kauas lähdin, mutta Seinäjoeltahan on hyvät kulkuyhteydet etelään ja viihdyn kaupungissa, hymyilee Tähkä.

Takana on nyt neljä kuukautta Seinäjoella ja joukkue on ottanut ainoan ulkopaikkakuntalaisen vahvistuksensa vastaan lämpimästi. Seinäjokelaiset vaikuttavat ylipäänsä ystävällisiltä ja avoimilta.

– Joukkue tuntui omalta jo siinä vaiheessa, kun ennen tänne siirtymistä kävin tutustumassa siihen. Olen jo ystävystynyt muiden pelaajien kanssa ja päässyt sisälle peliin. Omaa viime kauttani häiritsivät loukkaantuminen ja sairastelu, mutta nyt on tarmoa ja taistelutahtoa lähteä peliin, mies sanoo.

Kannustan lasten liikunnassa luovuuden ja mielikuvituksen irti päästämiseen, se vie pitkälle ja ylläpitää intoa.

Tähkä valmistui ylioppilaaksi vuonna 2018 ja on sen jälkeen keskittynyt täysin salibandyn pelaamiseen.

– Päivät täyttyvät pääosin harjoittelusta, vaikka työskentelen lisäksi osa-aikaisesti toisaalla, hän kertoo.

Sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä pelaava Tähkä tuo SPV:n peliin etenkin pallon teknistä hallintaa.

– Vahvuuteni on juuri siinä, että olen taitava pallon kanssa. SPV:n peli perustuu vahvaan fysiikkaan, jossa taas itse en ole vahvimmillani. Siinä on kehittämisen paikka omassa pelissäni, Tähkä pohtii.

Joukkuepelaajalta edellytetään yhteistyökykyä ja toisten huomioimista, ominaisuuksia, joita elämässä menestymiseen tarvitaan urheilun ulkopuolellakin.

– Haluan tuoda omat vahvuuteni joukkueen hyödyksi, tyrkyttämättä mielipiteitäni. Jännittihän se lähteä ihan uuteen ympäristöön, mutta päätin, että olen oma rento ja huumorintajuinen itseni, käy miten käy, mies hymyilee.

Seinäjoen Peliveljien mahdollisuuksiin ja peliin Tähkällä on vahva luotto.

– Pelissä on pirteä ilme ja meillä on mahikset voittoon. Paljon on kiinni pelaajien asenteesta, ja se on joukkueessamme nyt voitontahtoinen. Samoin kuulemani mukaan Seinäjoella sählyä hengitetään kentän ulkopuolellakin vahvasti, täällä katsojia on aina paljon, mikä tuo peliin lisävirtaa.

Lapsesta saakka hyvin urheilullista elämää viettänyt Tähkä pelasi jääkiekkoa vielä lukioikäisenä aktiivisesti sählyn ohessa. Eteneminen edellytti kuitenkin valintaa lajien välillä jo varhain.

– Mielestäni tärkeintä on säilyttää liikkumisen ilo urheilun huipullakin. Vaikka otetaan tosissaan, peli täytyy olla mukavaa. Siinä mennään nykyään pieleen nuorten kohdalla, jos vaaditaan yksipuolista panostusta ja ammattimaisuutta liian varhain. Itsekin jouduin jättämään jääkiekon sivurooliin, kun lajissa etenemisen edellytys oli luopuminen sählystä, jota taas en halunnut tehdä, kertoo Tähkä.

Tähkä käy mielellään antamassa vinkkejä lajista innostuneille lapsille.

– Onhan se hienoa, kun näkee lasten ihailevan innostuksen. Se on itselle pieni vaiva käydä tsemppaamassa aloittelijoita, mutta on heille iso juttu. Kannustan lasten liikunnassa luovuuden ja mielikuvituksen irti päästämiseen, se vie pitkälle ja ylläpitää intoa, Tähkä sanoo.

Monipuolinen liikunta on terveyden ja tekemisen mielekkyyden kannalta hyväksi. Sähly on lihaskuntoa vaativa kontaktilaji, jossa loukkaantumiset kuuluvat lajiin.

– Omaa uraa on mahdotonta ennustaa. Tavoitteena on, että sählyn parissa jatkan niin pitkälle, kun fysiikka kestää ja taidot vievät, hän toteaa.

Urheilulta liikenevän vapaa-ajan Kasper Tähkä viettää mieluiten kavereiden kanssa.

– Oli mukava yllätys törmätä kaupungin torilla lapsuuden ystävään, joka pelaa nykyään Seinäjoella jalkapalloa. Valtaosa ystävistäni asuu etelässä, mutta tapaamme aina kun aikaa löytyy, Tähkä kertoo.

Koska urheilu-uralla on väistämättä loppunsa, suunnitelmia on myös jatkoa varten. Positiivisuutta ja elämänmyönteisyyttä henkivä nuorimies tähtää luovan työn pariin.

– Haaveenani on opiskelupaikka teatterikorkeakoulussa. Nautin näyttelemisestä, hän päättää hymyillen.