Pyhimys-Volvo sai lempinimensä James Bondilta – Seinäjokelainen Mika Vuokila osti kuitenkin auton muun kuin agentin takia

Tutuin näky Pyhimys-Volvon ratissa lienee Roger Moore alias Simon Templar, brittiläisessä seikkailusarjassa Pyhimys. 1960-luvulla kuvatussa sarjassa päähenkilö ajelee Volvo 1800:lla, jonka rekisteri on ST-1. Seikkailusarja ei kuitenkaan ollut ollenkaan se syy, miksi seinäjokelainen Mika Vuokila halusi itselleen pyhimyksen. Itse asiassa hän ei edes ole nähnyt sarjaa.

– Isoveljellä oli Pyhimys-Volvon pienoismalli. Kävin sillä aina salaa leikkimässä. Jo silloin ajattelin, että joskus minulla on tällainen, Vuokila kertoo.

Mika Vuokilan auto on Volvo 1800 S -66, jossa on suora nelisylinterinen, 1,8-litrainen moottori. Hevosvoimia moottorissa on 118. Voimansiirrossa on neljä vaihdetta ja loikkari. Auto on viety uutena Amerikkaan, josta sen toi takaisin Eurooppaan tanskalainen DK Classics vuonna 2017.

– Olin etsinyt tovin tällaista autoa ja minulla oli kahdestakin autosta kaupallisia neuvotteluita Ruotsiin. Näin kuitenkin netissä kuvia tästä ja kävin sitä pari kertaa Tanskassa katsomassa.

Autoa ei ollut kolaroitu, mutta se oli päässyt aika pahasti ruostumaan.

– Firma teki autoon kosmeettisen entisöinnin, eli välillä valkoisena ollut kori maalattiin takaisin alkuperäiseen siniseen väriin. He tekivät myös sisustan entisöinnin. Kytkimen ja jäähdyttimen vaihtoa lukuunottamatta tanskalaiset eivät tehneet konehuoneelle mitään. 2018 vuoden toukokuussa hyväksyin auton ja tein siitä kaupat.

Isoveljellä oli Pyhimys-Volvon pienoismalli. Kävin sillä aina salaa leikkimässä. Jo silloin ajattelin, että joskus minulla on tällainen.

Mika Vuokila

Vuokila toteaa, että harrasteauto ei ole koskaan valmis, vaan siinä on aina jotain laittelemista. Heti ensimmäisenä syksynä hän irrotti kojetaulusta mittarit, jotka toimivat kuinka sattuu, jos toimivat ollenkaan ja lähetti ne Ruotsiin.

– Siellä eräs eläkeiän kynnyksellä oleva vaari korjaa ympäri maailmaa tulevia mittaristoja. Hänellä oli niin pitkä jono töitä, että minulle sanottiin, että jos haluan mittarit kevääksi takaisin, ne pitää jo syksyllä lähettää sinne.

Täydellisen koneremontin Vuokila teetti viime vuonna Seinäjoen Moottorihiomossa. Itse hän vastaa museorekisterissä olevan auton perushuolloista.

Pyhimys-Volvossa Mika Vuokilaa puhuttaa muotokieli. Hän oli ihastunut auton muotoiluun jo pikkupoikana. Autolla pysyy liikenteen tahdissa moottoritienopeuksillakin.

– On tosi mukava kun autolla ei jää jalkoihin. Vanhukseksi tällä on myös oikein hyvä ajaa. Esimerkiksi vaihteissa ei ole väljyyttä.

Ulkomailla Vuokila ei ole autolla käynyt, mutta pitkin kotimaata kierrellyt kyllä. Hän kuuluu Pyhimys-kerhon hallitukseen ja on osallistunut kerhon retkille.

– Lähinnä autolla ajetaan paikallista pyöritystä. Joskus tulee käytyä sillä Lapualla töissä. Sitä ei ole ostettu ollenkaan talliin lepäämään.

Vuokila on nähnyt tilaston, johon listattu parhaiten arvoaan nostaneita autoa. Pyhimys-Volvo komeilee tällä listalla ykkösenä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat