"Aivan kaikki eivät kakkosannosta ota" – Yksi ikäryhmä on muita laiskempi ottamaan koronarokotteen ykkösannostakin

Juttua päivitetty

Hallituksen tavoitteena oleva 80 prosentin rokotuskattavuutta ei saavuteta vielä lokakuun puolivälissä, mutta raja rikkoutunee lokakuun lopussa. Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) nyt.

– Ihan kaikki eivät varmastikaan saa kakkosannostaan lokakuun aikana, sanoi johtava asiantuntija Mia Kontio THL:sta torstaiaamuisessa koronatilannekatsauksessa..

Jotta kahden rokoteannoksen saaneiden osuus olisi 80 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, ensimmäisen annoksen kattavuuden pitäisi Kontion mukaan olla jopa 90 prosenttia.

– Aivan kaikki vanhemmissa ikäryhmissä eivät kakkosannosta kuitenkaan ota. Kannustan sen kakkosannoksen hakemaan, vaikka olisi saanut jonkun reaktion ykkösannoksesta, koska suoja on todella hyvä kahden annoksen jälkeen ja todellakin parempi kuin yhden annoksen jälkeen, Kontio sanoi.

Kakkosannoksen väliin jättäneissä saattaa olla myös koronataudin sairastaneita, joille yksi rokoteannos riittää takaamaan hyvän suojan.

Yhden annoksen ottaneita on jo nyt yli 80 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Kontio kertoi, että 12 vuotta täyttäneitä on Suomessa yhteensä noin 4,9 miljoonaa ja ensimmäisiä annoksia on annettu yli 4 miljoonaa. Toisia annoksia on annettu noin 3 miljoonaa.

– 80 prosentin kattavuus tarkoittaisi että lähes 4 miljoonan pitäisi ottaa kaksi rokoteannosta.

Nuoremmissa ikäryhmissä olisi Mia Kontion mukaan vielä parantamisen varaa ensimmäisenkin rokotuksen ottamista.

Heikoin rokotuskattavuus on 20–40-vuotiaiden ikäryhmässä.

Alle 20-vuotiaat sen sijaan ovat ottaneet rokotteita erittäin ahkerasti.

– Nopeus siitä, miten ensimmäisen rokotuksen osalta on edetty rokotuskattavuuden nousussa, on poikkeuksellinen, sanoi THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Helve puolestaan totesi, että rokotuksia ottamalla suojellaan myös niitä, joita ei rokoteta. Eli esimerkiksi pieniä lapsia, joita 20–40-vuotiailla voi itselläänkin olla.

Muokattu 9.9.2021 kello 10.52: Lisätty viimeinen kappale. kello 11: Lisätty tieto ja Helven kommentti siitä, miten ahkerasti alle 20-vuotiaat ovat ottaneet rokotuksia.

Tämä kuva kertoo pysäyttävästi, miten paljon enemmän koronaa on rokottamattomilla kuin rokotetuilla – Yhä harvempi testi on positiivinen