Olli Keisala timpuroi perheelleen neljättä kotia – ulkoverhoilu odottaa puutavaran hinnan laskua

Kun Olli Keisala pääsi armeijasta vuonna 2008 hän pohti ääneen, että kunhan löytäisi jonkun sellaisen rivitalokohteen, josta voisi remontoida perheelleen kodin.

– Isä sanoi silloin, että miksi et tekisi itse omakotitaloa.

w alkoi rakentaa ja perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiin Kertunlaaksoon.

– Täytyy sanoa, että kun ensimmäistä taloa aloin tehdä, minulla ei ollut mitään hajua rakentamisesta. Ilman isää en olisi tässä pisteessä, neljättä taloa tekemässä, Olli Keisala kiittelee.

Keisalan perheeseen kuuluu vaimo Mariannen lisäksi neljä lasta. Kertunlaakson kodin jälkeen perhe on asunut Tepossa kahdessa osoitteessa ja nyt on talo nousemassa Keski-Nurmoon. Kaikki talot perheen isä on rakentanut itse isänsä avustuksella. Kun appiukko on lisäksi toiminut rakennuksilla vastaavana mestarina on konsepti ollut oiva.

– Koska käyn muualla töissä, rakentaminen on työlle vastapainoa. Kuka harrastaa mitäkin, minä rakentamista. Toki siitä on ollut taloudellista hyötyäkin kun on tehnyt talon itse ja saanut myytyä sen sitten eteenpäin.

Paritaloon ulkopaneeli maksoi 1,30 euroa metriltä ja nyt hinta on yli 3 euroa metri. Kun taloon uppoaa paneelia 1700 metriä, kannattaa hinnan laskua hieman odottaa.

Olli Keisala

Perheen talot ovat kaikki olleet erilaisia. Ensimmäisessä talossa perhe asui kuusi vuotta, seuraavassa vain kaksi.

– Sitten tuli sellainen tontti myyntiin, johon oli mahdollisuus rakentaa paritalo. Suunnittelin heti, että voisimme sitten vuokrata toisen pään ja asua itse toisessa päässä.

Talvella Keisala myi paritalon toisen pään ja toisen hän aikoo jättää itselleen vuokrakäyttöön. Vasta rakentumassa olevan Keski-Nurmon talon hän arvelee olevan perheen pysyväksi jäävä koti. Iso 2800 neliömetrin tontti on kuin tehty lapsiperheelle.

– Tästä lapset pääsevät pyörillä kouluun ja tässä heillä on tilaa temmeltää. Tässä ei ole naapuritkaan aivan lähellä.

Täyden kahden kerroksen taloon tulee asuinpinta-alaa 230 neliömetriä.

Vuosien varrella rakennusmääräykset ovat muuttuneet.

– Nykyään pitää kaikesta olla paljon tarkemmat piirustukset ja esimerkiksi seinät pitää olla paksummat kuin ennen.

Usein kuulee sanottavan, että vasta kolmanteen taloon ollaan tyytyväisiä.

– En osaa sanoa, mitä olisi sen kummemmin tehty erilailla uuteen taloon. Sen olemme huomanneet, että kodinhoitohuone saa olla aika iso.

Keisalan ensimmäisen talon piirsi hänen setänsä.

– Katselimme mallia valmiista talopaketeista ja niitä mukailemalla lähdimme toteuttamaan omaa. Muut talot olemme piirrättäneet suunnittelijalla. Olemme kertoneet hänelle toiveemme ja siitä hän on lähtenyt pikku hiljaa huonejärjestystä pyörittelemällä kehittelemään haluamaamme ratkaisua.

Myös Olli Keisala on törmännyt rakennustarvikkeiden hinnannousuun.

– Runkovärkit ehdin hommata ennen hintojen nousua, mutta ulkoseinien paneelien hankkiminen täytyy varmaan jättää ensi kevääseen. Paritaloon ulkopaneeli maksoi 1,30 euroa metriltä ja nyt hinta on yli 3 euroa metri. Kun taloon uppoaa paneelia 1700 metriä, kannattaa hinnan laskua hieman odottaa. Samoin kattotuolien hinta oli noussut puolella. Toisaalta kipsilevyjen ja villojen hinnat olivat halvempia.

Olli Keisala kilpailuttaa rakennustarvikkeita eri myyjillä, mutta suurimman osan tarvikkeista hän on ostanut. Starkilta. Hänen kokemuksensa mukaan yhteistyö pelaa loistavasti.

– Minulla on siellä yhteyshenkilö, joka soittaa ja sanoo, että nyt lähtee hinnat nousemaan, nyt kannattaa hankkia tavaraa ja toisaalta sitten niin päin, että odota vielä hetki ennen kuin hommaat tavaran, koska sen hinta tippuu kohta. Siellä todellakin ajatellaan asiakkaan parasta, Keisala kertoo tyytyväisenä.

Olli Keisala tekee takan muuraamista ja joitain putkitöitä lukuunottamatta kaiken itse. Peruskoulun jälkeen hän valmistui sähkö-automaatioasentajaksi ja tulevana keväänä hän saa ammattikorkeakoulun monimuotokoulutuksesta rakennusmestarin tutkinnon. Uuden kodin valmistumisella ei ole mitään kiirettä. Rakennusprojektissa hän inhoaa pohjatöiden tekemistä.

– Se on puolestaan hieno hetki, kun saa ensimmäisen kerran laittaa rakennuslämmittimen päälle.

Puutavaran hinnanlasku häämöttää näköpiirissä

Rakennustarvikkeiden hinnannousu on tänä vuonna piinannut rakentajia. Sekä myymäläpäälikkö Sari Mäki-Välkkilä Hartmanilta että myynnin päällikkö Kimmo Mäkelä Starkilta toteavat tilanteen.

– Joidenkin rakennustarvikkeiden, kuten puutavaran hinta on lähes tuplaantunut. Nousu sai alkunsa USA:n elvytyspaketista, joka lisäsi rakentamispiikkiä siellä suunnalla. Kun Ruotsi lähti etunenässä viemään tavaraa Amerikan markkinoille se loi tyhjiötä Eurooppaan, jota suomalainen tuotanto lähti täyttämään. Vaikka vaneri- ja sahateollisuuden tuotantoa kasvatettiin, vienti nielee suuren osan. Tämä kaikki on vetänyt hintaa ylöspäin, Kimmo Mäkelä selvittää.

– Käsillä on kyllä todella erikoinen aika. Saatavuuden vaikeuksiin ja hinnan nousuihin on vaikuttaneet sellaisetkin asiat, kuin konttipula ja Suezin kanavaan juuttunut rahtialus. Meillä on ollut pulaa joistakin yksittäisistä tuotteista, kuten esimerkiksi maaleista tai tietyn mittaisista valokatteista, Sari Mäki-Välkkilä harmittelee.

Sekä Mäki-Välkkilä että Mäkelä arvelevat hintojen nousun vaikuttaneen rakentamishalukkuuteen. Mäkelän korviin on kantautunut tietoa, että jotkut rakentajat ovat siirtäneet projektejaan ja yhteydenotoissa on kyselty, onko hinnan laskua näköpiirissä.

– Ehkä nyt on nähtävissä, että puutavaran hinta voi muutamia prosentteja neljännessä kvartaalissa laskea, Mäkelä uumoillee.

Joidenkin rakennustarvikkeiden osalta myyjät suosittelevat hyvää ennakointia.

– Kertopuun toimitus venyy tällä hetkellä helmikuulle. Myös vanerissa, mdf-levyissä ja -listoissa, sekä kattopaneeleissa on syytä ottaa huomioon pitkät toimitusajat, Mäkelä vinkkaa.

Vaikka tilanne on haasteellinen, rakentajia ei haluta pelotella.

– Kaikki asiakkaat on pystytty palvelemaan, Mäkelä ja Mäki-Välkkilä toteavat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat