Mikan viides ”mäkkäri” aukeaa sopivasti tarjoamaan helpotusta jouluruokaähkyyn

Harvapa tietää, että Mika Rajamäki, on mies, joka pyörittää pian jo viidettä Mc´Donalds-ravintolaa kolmen maakunnan alueella. Paljasjalkainen seinäjokelainen, nykyään Kourassa asuva 52-vuotias Rajamäki toimii Vaasan, Pietarsaaren, Kokkolan ja pian kahden Seinäjoen mäkkärin yrittäjänä.

Franchise-yrittäjä haksahti pikaruoka-alan yrittäjyyteen vuonna 2013.

– Lähdin hakeutumaan Mc’Donalds -yrittäjäpolulle. Siihen kuului harjoittelu Helsingissä. Vielä ensimmäisenä aamuna kyseenalaistin omaa ajatustani. Näkemykseni olivat sellaisia, mitä monella muullakin voi olla. Eli, että pikaruoka-ala on hämärää ja nuoret vääntävät hampurilaisia itku silmässä. Tullessani harjoittelusta olin kuin puulla päähän lyöty. Olin tavannut iloisia nuoria, jotka tekivät työtään hyvällä tiimihengellä. Sen jälkeen en ole kertaakaan kyseenalaistanut onko tämä mun juttu, Rajamäki kertoo.

Yrittäjyys on miehellä verissä. Alunperin hänestä piti tulla isänsä jalanjäljissä yrittäjä perheen autojen varaosia myyvään yritykseen.

– Sukupolvenvaihdos oli jo tehty, mutta sitten eräs toinen yritys halusi ostaa liiketoiminnan. Siinä piti miettiä, mihin suuntaan lähteä. Mietin, mikä olisi sellainen ala, johon ei vaikuta juurikaan verkkokauppa, tai mitä ei voi siirtää ulkomaille. Ravintola-ala on sellainen.

Franchise-yrittäjyydessä houkutteli sen helppous.

Vielä en voi kertoa kaikkea, mutta sanotaanko näin, että Päivölässä tullaan kokeilemaan sellaisia asioita, joita ei Suomessa ole vielä nähty.

Mika Rajamäki

– Ei tarvitse miettiä esimerkiksi tuotevalikoimaa tai raaka-ainehankintoja, lisäksi brändi on valmiiksi tunnettu, Rajamäki pohtii.

Ensimmäinen Rajamäen ravintola oli Joupin Mc´Donalds, jossa hän aloitti vuonna 2014. Sen jälkeen ravintoloita on tullut neljä lisää. Ja tulossa on vielä yksi, Päivölään. Se on Rajamäen mukaan uuden konseptin ravintola.

– Vielä en voi kertoa kaikkea, mutta sanotaanko näin, että Päivölässä tullaan kokeilemaan sellaisia asioita, joita ei Suomessa ole vielä nähty.

Ensinnäkin neliöitä on paljon, liki 500, kun Joupissa on vain 300 neliötä. Rajamäki paljastaa, että uudet asiat tulevat liittymään muun muassa tarjontaan.

– Palvelukonseptiin ja tarjontaan tulee sellaisia asioita, joita on muualla Pohjoismaissa.

Lisätilat mahdollistavat myös paremmin lapsiasiakkaiden huomioimisen.

– Sisäleikkitila on sellainen, mitä Joupissa ei ole, ja joka Päivölään saadaan.

Työntekijöitä tulee noin 80.

– Lukema tulee siitä, ettei voi tietää ovatko meille töihin hakeutuvat halukkaita koko- vai osa-aikatöihin. Tällä hetkellä meillä on haku päällä uusille työntekijöille, Rajamäki kertoo.

Kaikkiaan Rajamäellä on Päivölän Mc´Donaldsin jälkeen työntekijöitä noin 300.

– Meillä ei automaatio ole vienyt työpaikkoja. Tätä alaa ei voi robotit hoitaa. Jos voisi, mäkkärillä olisi varmasti jo sellainen kone keksitty, mies naurahtaa.

Päivölän valikoituminen sijainniksi on ketjupäätös.

– Ketju tekee omat laskelmat alueiden potentiaalista. He painottavat kolmea asiaa eli hyviä kulkuyhteyksiä valtateiden varrella, asutuksen läheisyyttä sekä työpaikka-alueen laajuutta. Päivölän kohdalla kaikkiin näihin kolmeen kohtaan saa vetää ruksin paksulla tussilla.

Avajaispäivää Rajamäki ei uskalla vielä luvata.

– Myös meidän rakennusprojektiamme on hidastanut rakennustavaran huono saatavuus. Uskoisin kuitenkin, että jouluruuan ähkyyn Päivölän mäkkäristä saa jo helpotusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat