Kulttuuri | Teatterin kevät tulee olemaan suuria tunteita ja riemua

Seinäjoen kaupunginteatterissa on luvassa suurien tunteiden ja värikkään mielikuvituksen kevät. Teatteriyleisön nautittavaksi katetaan nykykirjailijoiden huipputeoksia lastenmusikaalista historialliseen draamaan ja kansainväliseen perhetragediaan.

Kevätkaudella 2022 Alvar-näyttämöllä nähdään kaksi tuoretta kotimaista tekstiä: Laura Ruohosen koko perheen musikaali Tippukivitapaus ja Enni Mustosen rakastettuun Järjen ja tunteen tarinoita -romaanisarjaan perustuva historiallinen draama Järjen ja tunteen tyttäret. Elissa-näyttämön kevään avaa aikamme yhden kiinnostavimman näytelmäkirjailijan, ranskalaisen Florian Zellerin tragedia Poika.

Tommi Kainulaisen dramatisoima Järjen ja tunteen tyttäret vie katsojan Suomen itsenäisyyden aamunkoittoon. Keskiössä ovat naiset, heidän äänensä ja äänioikeutensa.

– Näytelmä kertoo kahden eri yhteiskuntaluokasta ponnistavan naisen kasvukivuista, heidän taistelustaan vapaudesta ja itsemääräämisoikeudesta sekä noususta valtaan Suomen ensimmäisiksi naiskansanedustajiksi vuonna 1907, ohjaaja Antti Mikkola kertoo.

Sijansa on puhdistavalle naurulle ja kyynelillekin.

– Vaikka tapahtumat sijoittuvat yli sadan vuoden taakse, on tarinan henkilöihin helppo samastua. Järjen ja tunteen taistelu ei ole meissä loppunut. Se on ikuinen ristiriitamme matkalla kohti parempaa huomista.

Järjen ja tunteen tyttäret saa ensi-iltansa 5. helmikuuta 2022 Alvar-näyttämöllä.

Näytelmän rooleissa nähdään Henna Sormunen ja Veera Herranen sekä Mia Vuorela, Ville Orttenvuori, Jussi Jätinvuori, Esa Ahonen, Jukka Puronlahti, Karoliina Kudjoi, Sanna Majanlahti, Sari Jokelin, Eeva Markkinen, Topi Kohonen, Matti Hietala, Viljami Käpyaho ja Konsta Niemelä.

Tammikuussa Elissa-näyttämölle tuodaan Florian Zellerin Poika. Näytelmä on koskettava kuvaus perheistä, hajonneesta ja uudesta, rakkaudesta, uusista aluista ja lopullisista ratkaisuista. Tarina käynnistyy eronneen pariskunnan kohtaamisesta. Parin lukioikäinen poika ei ole vanhempien eron jälkeen ollut entisellään, ja pojan ahdistuksen edessä kaikki ovat neuvottomia.

Näytelmän Seinäjoelle ohjaavan Juha Siltasen mukaan kyseessä on petollisesti yksinkertaiselta vaikuttava draama.

– Poika on tavattoman hellä ja tavattoman julma näytelmä. En tunne kirjailijan yksityiselämää, mutta hänen on täytynyt seurata läheltä vastaavanlaisia tapahtumia. Minä olen. Henkilö, jolla ei ole tällaisista kokemusta, raportoi niistä helposti sentimentaalisesti ja imelästi. Pintansa alla Poika on myös monikerroksinen teos ja avautuu yhä uudelleen eri vinkkeleistä: kannattaa esimerkiksi muistaa, että myös isät ovat poikia.

Vuonna 2018 kirjoitettu Poika (Le fils) on osa Zellerin perhetrilogiaa, johon kuuluvat myös vielä suomentamaton La mère (Äiti, 2010) ja vuonna 2012 kirjoitettu Le père (Isä), joka juuri nyt niittää maailmalla menestystä Zellerin itsensä ohjaamana elokuvana. Poika saa ensi-iltansa 22. tammikuuta. Rooleissa nähdään Konsta Laakso, Jani Johansson, Mari Pöytälaakso, Heidi Ajanto, Liisu Aurasmaa ja Jukka-Pekka Ahinko.

Palkittu, tämän päviän lapsille kirjoitettu koko perheen musikaali Tippukivitapaus valtaa Alvar-näyttämön keväällä 2022. Musiikillinen sanailottelu tarjoaa lasten ja aikuisten yhdessä koettavaksi tunteita laidasta ääreen: iloa, pelkoa, ilkeyttä ja ratkiriemua. Arkirealismi on esityksestä kaukana ja teatterin taika kutkuttaa mielikuvitusta: Tippukivitapaus on absurdismin juhlaa.

Tarina kertoo pikkuruisesta Seija Soijasta, joka putoaa tavaraa keräävien Täti ja Setä Soijan papupurkista. Seija tempautuu hurjaan seikkailuun uuden ystävänsä ujon Hujopin kanssa etsiessään täydellistä piilopaikkaa, josta toivoo tulevansa löydetyksi. Samaan aikaan Seijaa jäljittävät Agenttinero Naru ja apuagentti Mahtimummeli Päätäi Väätäinen, joka ei aina muista, että asiakas ei tarkoita samaa kuin eväs.

Seikkailun aikana Seija oppii, että on ihanaa mennä piiloon, kun joku etsii, mutta on kauheaa kadota oikeasti. Ja sankaruus, se voi löytyä yllättävältä taholta.

– Keskeistä on reippaan pikkupapun ja hänen rohkeuden puutteesta kärsivän ystävänsä kulkeminen jännittävästä paikasta toiseen kohtaamaan villejä, ällöjä ja ihania hahmoja. Vaikka maailmassa ei ole pelkästään kivoja tyyppejä, täällä on elettävä. Ja on rohkeaa uskaltaa olla ujo, Laura Ruohonen, näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja sanoo.

Ruohosen kirjoittama ja Anna-Mari Kähärän säveltämä Tippukivitapaus sai kantaesityksensä 2017 Kansallisteatterissa. Musikaali jatkaa palkittujen Yökyöpelit ja Allakka pullakka -runokuvakirjojen ja tv-sarjan anarkistisessa nonsense-hengessä. Seinäjoen kaupunginteatterissa Tippukivitapaus saa ensi-iltansa 26. maaliskuuta 2022. Rooleissa nähdään Heidi Ajanto, Marko Maunuksela, Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Jani Johansson, Liisu Aurasmaa, Jussi Jätinvuori, Henna Sormunen, Ville Orttenvuori, Esa Ahonen, Heikki Vainionpää ja Marianne Katila.

Kevätkaudella ohjelmistossa jatkavat Agatha Christien Hiirenloukku 28.1. saakka ja kreisistä rosvojengistä kertova Tämä on ryöstö! -musiikkikomedia 29.4. saakka. Vierailuesityksinä nähdään Tanssien tähtiin show, KOM-teatterin Valehtelijan peruukki, Seela Sellan ja Esko Roineen Rakkauskirjeitä, Martti Suosalon Parasta elämässä sekä Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat