Lontoo kutsuu lahjakasta pelaajaa

Filip Zacok edustaa ainoana Suomea kansainvälisessä amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisjoukkueiden testitilaisuudessa.

Amerikkalainen jalkapallo tuli Filip Zacokin elämään ryminällä hänen muutettuaan Suomeen vanhempiensa ja veljensä kanssa teini-iässä.

– Laji vei kyllä täysin mukanaan. Aloitin lajin itselleni ihan uutena Seinäjoen Crocodilesissa junnuissa ja olen pelannut nyt neljä kautta seuran edustusjoukkueessa, hän kertoo.

Lahjakas pelaaja on kulkenut harjoitusleireillä ja valmennuksissa Ruotsia ja Saksaa myöden, ja näissä kansainvälisissä ympyröissä huomattiin hänen taitonsa. Nuorelle suomalaispelaajalle tarjottiin vuonna 2018 mahdollisuutta lähteä meren taa pelaamaan jenkkifutista täysstipendillä, lajin kotimaahan Yhdysvaltoihin.

– Olihan se sellainen kerran elämässä-tilaisuus, johon oli tartuttava, hän sanoo hymyillen.

Lukion jälkeen Zacok ehti opiskella SeAMKissa vuoden tietotekniikkaa ennen Yhdysvaltoihin lähtöä.

– Sinänsä Amerikka ei ole mikään unelma minulle, etenkään, kun nyt siellä asuneena tunnen yhteiskunnan toimintaa ja erot suomalaiseen järjestelmään. Kuitenkin mahdollisuus kehittyä lajissa ja opiskella yliopistossa Indianassa saivat tarttumaan ainutlaatuiseen tilausuuteen.

Lajin hienous on juuri se, että hyvin monenlaisille pelaajille on paikkansa

Filip Zacok asui Yhdysvalloissa kolme vuotta ja valmistui Indianan State yliopistosta liiketaloustieteen kandidaatiksi. Kotiin hän pääsi käymään pari kertaa vuodessa, jouluna ja toukokuussa, pelitauon aikana. Aktiivinen treenaaminen ja opiskelu pitivät päivät kiireisinä.

– Pelasimme yliopistojoukkueiden korkeimmassa sarjassa. Olihan se hienoa päästä pelaamaan Jenkkeihin, kun kyseessä on amerikkalaisten ykkösurheilulaji.

Amerikkalaisten pelityyli on fyysisempi kuin Euroopassa.

– Pelaajilla on kokoa ja valmentajat panostavat siihen pelaajavalinnoissa. Peli on myös eurooppalaista nopeatempoisempaa, kuvaa Zacok.

Hän nimeää vahvuuksikseen juuri fyysisyyden ja yhteispelin pelaamisen taidon.

– Vaikka lajissa yksilösuoritukset merkitsevät, tärkeintä on kuitenkin hyvä joukkuehenki. Lajin hienous on juuri se, että hyvin monenlaisille pelaajille on paikkansa. Tarvitaan nopeita juoksijoita, tarvitaan fyysisesti vahvoja.

Palattuaan Suomeen vuoden 2020 lopussa hän suoritti Kajaanissa asepalveluksen.

– Armeijasta on hauskoja ja hyviä muistoja. Olin muita vanhempi, 24-vuotias, mutta hyvin se meni. Kasarmilla viihdyin, mutta myönnän, että isona miehenä hiihtäminen alla upottavassa hangessa, muiden liidellessä hankikannolla, oli toisinaan raskasta, hän naurahtaa.

Vuodet Yhdysvalloissa opettivat arvostamaan suomalaista yhteiskuntajärjestelmää entistä enemmän.

– Turvallisuus ja elämisen helppous on Suomessa aivan erilaista kuin Yhdysvalloissa. Sen sain todeta esimerkiksi perusterveydenhuollon palveluita tarvitessani. Ilman vakuutuksia ihminen jää siellä ilman hoitoa. Reseptilääkkeisiinkin on oltava oma vakuutuksensa.

Nyt edessä on seuraava ”kerran elämässä”-kokemus. Filip Zacok on valittu ainoana suomalaispelaajana mukaan 14:stä maasta koottuun viidenkymmenen pelaajan joukkoon, josta amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga NFL seuloo testien kautta potentiaalisia pelaajia riveihinsä. Testitilaisuus järjestetään Lontoossa lokakuussa.

– Keskittyminen on nyt täysin Lontoon reissussa. Katson, mihin tämä tie vie. Ainakin kokemuksena se on varmasti omaa luokkaansa. Se, että Suomesta on valittu mukaan pelaaja, nostaa suomalaisen pelaamisen tunnettuutta. Samoin näen, että se on hyvää mainosta lajille uusien harrastajien silmissä. Että pelaamisen taso on Suomessa sitä luokkaa, että meillä on mahdollisuudet pärjätä kansainvälisillä kentilläkin, Zacok pohtii.

Paikka ammattilaisliigajoukkueessa on toteutuessaan sellainen tilaisuus, unelma, johon ei voi olla tarttumatta. Tulevaisuudessa, pelikausien jälkeen, Zacok haaveilee yrittäjän työstä.

– Liiketaloustieteenopinnot kiinnostavat yliopistotasolla, niihin tähtään seuraavaksi. Sitten jossakin vaiheessa toivon, että pystyn pyörittämään omaa yritystä.

Lasten innostaminen lajin pariin on huippupelaajan tärkeä rooli.

– Laji sopii hyvin monenlaisille pelaajille. Kaikkien ei tarvitse olla nopeita tai kaikkien ei tarvitse olla kookkaita, vaikka sellaisiakin pelaajia tarvitaan. Jenkkifutis on hyvää monipuolista liikuntaa tarjoava harrastus, liikunnallinen joukkuepeli. Ennen kaikkea se on hauskaa tekemistä, Filip Zacok korostaa.