Sedun Kirkkokadun tontti pysyy autiona, valitus pysäyttää rakennushankkeen pahimmillaan pariksi vuodeksi

Aalto-keskuksen läheisyys valituksen taustalla

Sedu kertoo tiedotteessaan, että Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys ry / rakennusperintötyöryhmä on kesän aikana tehnyt valituksen hallinto-oikeudelle Seinäjoen kaupungin Kirkkokadun poikkeamislupapäätöksestä. Asia nousi esille vasta, kun Sedun kampusten rakentamisesta uutisoitiin viime viikolla. Valitus ei ole edennyt hallinto-oikeuden kirjaamoa pidemmälle käsittelyruuhkan takia.

Käsittelyaika hallinto-oikeudessa venyy arviolta puoleentoista, kahteen vuoteen, ja rakennushanke seisahtuu odottamaan päätöstä.

Kun poikkeamislupa oli lausuntokierroksella, ei osapuolilla eikä naapureilla ollut huomautettavaa. Seinäjoen kaupungin kaavoitusjohtaja teki poikkeamislupapäätöksen asemakaavasta, koska Kirkkokadun kampus sijoittuu osittain asemakaavassa määritellyn rakennusalan ulkopuolelle ja kahdesta kohdasta kiinni tontin rajaan ja kampus kohoaa lounaiskulmastaan (600 m2:n alalta) neljän kerroksen korkeuteen.

Sedun lähes 2000 opiskelijaa ja henkilöstöön kuuluvaa työskentelee väistötiloissa Suupohjantiellä ja odottaa pääsyä oikeisiin oppimisympäristöihin. Väistötiloissa ammattiin opiskelevat Seinäjoen sosiaali- ja terveysalan sekä liiketoiminnan opiskelijat. Valitus koskettaa siis koulutusaloja, joilla on suuri ja akuutti työvoimapula. Oppimisympäristöllä on vaikutusta koulutuksen vetovoimaan ja opiskelijahyvinvointiin. Mikäli opinnot väistötiloissa jatkuvat suunniteltua pidempään, koulutusten vetovoima vaarantuu.

Toiminta poikkeuksellisissa olosuhteissa on vaatinut henkilöstöltä ja opiskelijoilta joustamista sekä sopeutumista. Jo nyt runsaan vuoden jälkeen kuormitus on huolestuttava.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus valitsi urakoitsijat 28.9.2021, urakkasopimukset oli tarkoitus allekirjoittaa 26.10.2021, minkä jälkeen olisi heti aloitettu rakennustyöt. Kirkkokatu 10 oli tarkoitus ottaa opetuskäyttöön lokakuussa 2023, mikä olisi tuonut lähes 2000 opiskelijaa ja ammattilaista uuteen kampukseen ja kaupungin sydämeen. Yhtymävaltuuston hyväksymä rakennusinvestointimääräraha on 25 630 000 €.

Rakennushankkeen viivästyminen tulee aiheuttamaan kaikkineen mittavat taloudelliset menetykset. Nämäkin rahat voitaisiin kohdentaa oppimisympäristöjen kehittämiseen.

Kirkkokatu 10:n suunnittelussa on noudatettu Seinäjoen kaupungin kaavoitusmuutostarvetta koskien Aalto-keskuksen lähiympäristöä. Perusteina ovat lisäksi Seinäjoen kaupungin ydinkeskustan maankäytön tehokkuusvaatimukset ja kaupunkikuvalliset näkökohdat.

Aalto-keskuksen läheisyys on Kirkkokadun kampuksen suunnittelussa otettu huomioon ja muutoksia on tehty matkan varrella arvokasta kulttuurimaisemaa arvostaen. Sedun, Seinäjoen kaupungin ja Alvar Aalto -säätiön kanssa on tehty hyvää yhteistyötä ja mietitty yhdessä ratkaisuja. Näkymä kirkon suunnalta kansalaistorin suuntaan tutkittiin ja havainnekuvat teetettiin.

Kirkkokatu 10 sijaitsee keskeisellä paikalla, kaupunkikuvallisesti tyhjä tontti on haittatekijä, etenkin kun kaupunki taas herää eloon lukuisten tapahtumien siivittämänä.

Seinäjoen kaupungin ja Sedun johto pyrkivät neuvotteluin etenemään asiassa valituksen teneen tahon suuntaan. Yleensä asioilla on taipumus ratketa neuvotellen, toteaa Sedu tiedotteessaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat