”Jazz on seikkailujen tie”

Marita Nyrhinen on Ylistaron Kaukolankylän jazzkerhon perustajajäsen

Marita Nyrhinen kiteyttää Ylistaron Kaukolankylän jazzkerhon toiminta-ajatuksen.

– Yritämme tehdä vaihtoehtoisen musiikin kuuluvaksi. Koska rakastamme jazzia ja sitä ei täällä juuri kuule, tuomme paikkakunnalle esiintyjät itse.

Ylistaron Kaukolankylän jazzkerhon juuret ulottuvat 1980-luvun alkuvuosiin.

– Nuoret ihmiset, jotka olivat olleet aikoinaan samassa koulussa Ylistarossa, tapasivat toisensa vuosittain Porin Jazzissa. Sitten joku heitti herjan, että mehän voitais perustaa oma yhdistys. Ja niin erään joululoman aikana päätettiin, että nyt yhdistys perustetaan. Joulun alla pidettiin sellainen tunnusteleva kokous ja tammikuussa 1984 sitten perustava kokous. Halusimme kertakaikkiaan kuunnella elävää jazz-musiikkia, jota ei paljon alueella kuulunut, Nyrhinen kertoilee nyt 37 vuotta myöhemmin.

Nyrhinen ajattelee, että ehkä perustajajäsenet kaipasivat mielenkiintoisempaa musiikkia.

– Ihmiset olivat varmaan kyllästyneitä kolmisoituiseen rockiin ja poppiin.

On tärkeää, että mitään musiikkilajia ei unohdeta.

Marita Nyrhinen

Tällä hetkellä kerho keskittyy konserttien järjestämiseen, mutta alkuvuosina sen repertuaariin kuuluivat lisäksi kirjastolla pidetyt jazz-aiheiset esitelmät ja elokuvateatteri Matin-Tuvalla järjestetyt jazz-elokuvanäytökset.

– Kalliojärvi Jazz & Blues -tapahtuman järjestimme 17 kertaa. Niihin tuli hienosti väkeä myös maakunnasta.

Vuonna 2015 yhdistys uudistui ja alkoi toimia Jazzoikoon! -brändin alla tuottaen kaupunkiin vaihtoehtoisempaa jazz-musiikkia.

– Seinäjoki on musiikkikaupunki. Täältä löytyy tangoa, iskelmää, rockia ja kaupungin orkesteri soittaa klassista musiikkia. Täällä on kansanmusiikkia ja teknoa, mutta täältä puuttui modernimpi improvisaatiomusiikki. Sitä aukkoa me asetuimme täyttämään. On tärkeää, että mitään musiikkilajia ei unohdeta, Marita Nyrhinen toteaa.

Ylistaron Kaukolankylän jazzkerholla on nelijäseninen hallitus, johon kuuluvat Nyrhisen lisäksi Harri Jokiranta, Suoku Siren ja Petteri Lehtola.

– Nyt on kasassa sellainen porukka, joka haluaa järjestää juttuja. Toimimme yhteistyössä Vapaiden äänien, Sibeius-Akatemian ja Suomen jazzliiton kanssa. Yhdistyksen nimellä on hyvä kaiku ja meillä on käynyt satoja muusikoita soittamassa.

Vapaat äänet on vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden välillä.

– Vapaat äänet tietää meidän systeemit ja heidän kauttaan olemme saaneet aivan maailmanluokan esiintyjiä.

Koronasta huolimatta kuluva vuosi on ollut jazzkerholle erittäin aktiivinen.

– Normaalisti järjestämme kahdesta kolmeen tapahtumaa vuodessa, tänä vuonna tapahtumia on viisi. Siitä täytyy lähettää kiitokset Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolle, joka on suhtautunut todella myönteisesti toimintaamme.

Jazzkerho rahoittaa toimintansa konserttien lipputuloilla ja avustuksilla. Konsertteihin Marita Nyrhinen kaipaa myös nuoria kuulijoita.

– Jazz on seikkailujen tie, joka johtaa tajunnan laajentumiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat