Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoropäivähoidon tarve on Seinäjoella kasvanut nopeasti

Kultavuoren päiväkodin laajennetun aukiolon myötä on pystytty vastaamaan nykyiseen vuorohoitotarpeeseen.

Vuoropäivähoito on lapsen subjektiivinen oikeus, joka kunnan on varhaiskasvatuslain nojalla tarjottava jokaiselle sitä tarvitsevalle perheelle.

– Seinäjoella olemme pystyneet erinomaisesti vastaamaan muuttuneisiin hoidontarpeen tilanteisiin, kiittelee varhaiskasvatusjohtaja Aija-Marita Näsänen.

Vuorohoidon tarve on lisääntynyt viime vuosina Seinäjoen alueella.

– Kymmenen vuoden ajanjaksolla päivähoidon tarve on lisääntynyt merkittävästi, 15 prosenttia. Vuorohoidon kysynnän taustalla vaikuttaa Seinäjoen elinkeinorakenne, vuorotyötä tekeviä on paljon, Näsänen sanoo.

Toinen hoidon tarvetta lisäävä tekijä on lastenhoidon kulttuurin muutos.

– Varhaiskasvatuksen palvelu nähdään laadukkaana ja sen pariin ollaan valmiita viemään lapset aiempaa pienempänä. Töihin menoon kannustaa myös nykyinen elintason edellyttämä tulotaso. Asuminen on kallista, ja töihin meno on usein pikkulapsen vanhemmalle välttämätön ratkaisu, pohtii Näsänen.

Vuorohoidon kysynnän taustalla vaikuttaa Seinäjoen elinkeinorakenne, vuorotyötä tekeviä on paljon.

Aija-Marita Näsänen

Vuorohoidon järjestämistä varten Seinäjoella on päiväkoti Taika. Lisäkapasiteetin tarpeeseen kaupunki on vastannut laajentamalla Joupin alueella toimivan Kultavuoren päiväkodin aukioloaikoja. Ennen Taikan valmistumista vuoropäivöhoitoa tarjosi nimenomaisesti Kultavuoren päiväkoti.

– Keskustan alueelle tarvittiin toinen yksikkö palvelemaan pidennetyin aukioloajoin. Sen lisäksi Ylistarossa ja Peräseinäjoella toimivat päiväkodit ovat pidempään auki sekä aamusta että illasta, työmatkojen etäisyyksien vuoksi. Palvelulla pyritään helpottamaan perheiden tilannetta, Näsänen kertoo.

Joupissa sijaitseva Kultavuoren päiväkoti palvelee arkipäivisin aamun puoli kuudesta puoli yhteentoista illalla. Siellä on vapaita hoitopaikkoja tälläkin hetkellä.

– Sijaisista on ollut jonkin verran pulaa, mutta muuten vuorohoidon järjestelyt on Seinäjoella saatu toimimaan sujuvasti. Tällä järjestelyllä, Taikan ja Kultavuoren kautta, saadaan kevääseen saakka jonot sijoitettua. Paikkoja on riittävästi, kertoo päiväkodinjohtaja Tarja Louhiranta Taika-päiväkodista.

Päiväkotijärjestelyissä pyritään reagoimaan alueellisiin tilanteisiin kaupungin sisällä.

– Tarpeen vaatiessa esimerkiksi Ylistarossa on pidennetty hoitoaikoja, jotta Vaasan suuntaa työmatkoja ajavien vanhempien kulkeminen sujuu, eikä lasta tarvitse viedä päivähoitoon pitkiä matkoja vastakkaiseen suuntaan. Päiväkotitarpeen kasvaessa lisääntyvää rakentamispainetta helpottaa se, että kaupunki ei rakenna kaikkea itse. Se nopeuttaa merkittävästi hoitotarpeen muutoksiin reagoimista, selvittää Näsänen.