Aluevaalit kiinnostavat uusia ehdokkaita

Puolueita huolestuttaa ehdokasasettelun onnistumisen sijaan heikko tietämys aluevaalien merkityksestä.

Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestetään tammikuussa 2022. Puolueet tekevät tällä hetkellä aktiivisesti ehdokashankintaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Muihin vaaleihin verrattuna puolueet ovat huomanneet yhden yllättävän piirteen: sote-vaaleihin ehdolle asettuminen kiinnostaa uusia ihmisiä.

– Nimenomaan sellaiset ihmiset ovat olleet yhteydessä, jotka eivät ole koskaan muissa vaaleissa olleet ehdolla. Toki sitä toivotaankin, että listoilla olisi myös ehdokkaita, jotka voivat antaa työhön omaa asiantuntemustaan, toteaa Kristillisdemokraattien Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Kati Nummensalo.

SDP:n Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Johanna Autio täydentää, että sosiaali-, terveys- ja pelastuspuolen ammattilaisten lisäksi vahvasti esillä ovat myös kokemusasiantuntija.

– Eli ne, jotka käyttävät palveluita. Tavalliset ihmiset eri alueilta ja ikäluokista.

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Sini-Elina Kärsämä vahvistaa saman asian näkyvän myös Keskustan ehdokaslistoilla.

– Asia on yllättänyt meidät positiivisesti.

Puolueet kertovat ehdokasasetannan käynnistynyneen kaiken kaikkiaan hyvin Etelä-Pohjanmaalla. Keskusta, Kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset uskovat saavansa täyden eli 73 ehdokkaan listan.

– Uusien nimien lisäksi tottakai paljon mukaan on lähdössä kuntapäättäjiä, kertoo Autio SDP:n tilanteesta.

Vihreät, Vasemmisto ja Kristillisdemokraatit kertovat vasta hiljalleen saaneensa ehdokashankintaa käyntiin.

– Mukavasti on kiinnostusta ollut, mutta ei ole realistista odottaa täyttä listaa tai ehdokasta jokaisesta kunnasta. Tavoite on saada listoille noin 40 ehdokasta ja mahdollisimman laajasti ympäri Etelä-Pohjanmaan, kertoo Vihreiden piirin toiminnanjohtaja Mikko Jokipii.

Vasemmisto odottaa ehdokkaita löytyvän kaikista niistä alueen kunnista, joissa puolueella on valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

– Kyseessä on todella tärkeä vaali. Tulevat valtuutetut tulevat päättämään asioista, jotka vaikuttavat mitä suurimmissa määrin meidän kaikkien elämään. Kyseessä ei ole vain terveydenhuolto, vaan myös muun muassa lastensuojelu-, mielenterveys- ja pelastuspalvelut sekä niiden toteuttaminen, painottaa Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Antti Knuuttila.

Puolueet pyrkivät rakentamaan ehdokaslistojaan huomioiden alueen väkijakauman.

– Tavoite on, että jokaisesta kunnasta on vähintään yksi ehdokas. Ehdokkaita on varmasti enenemmänkin kuin on mahdollisuus listalle ottaa. Näissä tilanteissa painotetaan kuitenkin sitä, että ehdokaslista vastaa väestöpohjaa, Kärsämäki kertoo.

Samaa painottaa myös Pohjanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Riikka Varila.

– Painopisteet mietitään kokonaisuuden kannalta, mutta tottakai lähtökohtana ja toiveena on, että niin ehdokaslistat kuin tulevat valtuutetutkin kokonaisuutena vastaisivat alueen väestöä.

Ehdokkaiden innostamista suurempi haaste puolueille on se, että äänestäjät tuntevat aluevaalit ja hyvinvointialueet vielä melko huonosti.

– On varmaan pääosalle ihmisistä auki, mistä tässä asiassa on kysymys ja onhan se sitä vielä osittain sote-alueiden sisälläkin, kun uuden asian äärellä ollaan, pohtii Perussuomalaisten piirin puheenjohtaja Matti Heinonen.

Useat puolueet ovatkin ottaneet yhdeksi vaaleihin liittyväksi asiaksi kansankielisen tiedon välittämisen.

– On mietitty ihan erilaisia tietoisku tai videosarjoja, joissa kerrottaisiin tarkemmin vaalien merkityksestä ja tärkeistä teemoista, Varila Kokoomuksesta mainitsee.