Laulajan Lontoo vaihtui Seinäjokeen

Laulaja ja musiikkibisneksen ammattilainen Koop Arponen on nykyään seinäjokinen.

Ensimmäisenä herää kysymys, mikä on se vetovoimatekijä, joka saa vaihtamaan maailman metropolin, musiikkia ja elämää sykkivän Lontoon, Seinäjokeen?

– Työskentelin VR:llä Seinäjoella vuoden 2008 Idols-kilpailun aikoihin. Tuttu kaupunki, jonka tiesin rauhalliseksi ja hyväksi ympäristöksi kasvattaa lapset. Täällä on paras meininki ja ihana kaveripiiri, Koop Arponen vastaa hymyillen.

Kun korona vei tapahtuma-alalla työskennelleeltä Arposen pariskunnalta työt, he päättivät pakata tavarat varastoon ja lähteä Suomeen. Parin kuukauden visiitti muuttui pysyväksi järjestelyksi. Maailmankansalainenkin kaipaa tietyssä elämänvaiheessa ympärilleen ennen muuta turvallisuutta ja rauhaa. Sitä löytyy Suomesta.

Perheen perustamisen myötä, suurkaupungin elämän tuntien, suomalaisen yhteiskunnan arvo on entisestään noussut miehen silmissä.

– Tasa-arvo koulutuksen saamisessa ja päivähoitojärjestelmän edullisuus Suomessa ovat todella tärkeitä asioita. Vuokrataso ja elinkustannukset ylipäänsä ovat nousseet Lontoossa huimiksi. Lontoo on myös muuttunut radikaaliin suuntaan. Korruptioon törmää yhä useammin ja levottomuuksia ilmenee. Kansa ei luota poliitikkoihin, jotka ovat Etonin kaltaisista yksityisistä yliopistoista valmistuneita rikkaita. Kahtiajakautuminen leimaa yhteiskuntaa ja Brexit pahensi tilannetta entisestään, hän summaa.

Koop Arponen syntyi Lappeenrannassa, mutta eli lapsuutensa Lontoossa. Suomalaisuus on miehessä kuitenkin lujassa, vaikka hän Pohjolassa on vain lyhyitä kausia asunutkin.

Tasa-arvo koulutuksen saamisessa ja päivähoitojärjestelmän edullisuus Suomessa ovat todella tärkeitä asioita.

Myös musiikki- ja teatterialan ammattilaisena työskentelevä englantilainen vaimo sekä perheen kaksi pientä poikaa viihtyvät Seinäjoella. Suomalaisuus on Koop Arposelle isän puolen sukujuurien myötä vahva osa identiteettiä.

– Lontoo on ollut kotini 5-vuotiaasta. Halusin kuitenkin tulla Suomeen suorittamaan vapaaehtoisena asepalveluksen 19-vuotiaana nuorenamiehenä. Koin, että vähin, mitä voin pappani ja jokaisen Suomelle itsenäisyyden taistelleen sukupolven miehen ja naisen kunniaksi tehdä, suomalaisena, on käydä armeija.

Arponen palveli pitkän palvelusajan Vekaranjärvellä Kouvolassa panssarijääkärikomppaniassa.

– Armeija on hieno mahdollisuus oppia uusia asioita ja tavata uusia tyyppejä. Olen ylpeä siitä, mitä isovanhempani ovat tehneet, heidän ansiostaan voidaan istua tässä ja puhua suomea, Arponen korostaa.

– Brittien suussa kulkee sanonta, joka sopii hyvin tähänkin maailmanaikaan: ”Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.” Vapaasti suomentaen ”vaikeat ajat luovat vahvoja miehiä, vahvat miehet tekevät hyviä aikoja, hyvät ajat tekevät miehistä heikkoja ja heikot miehet aiheuttavat vaikeita aikoja”, hän jatkaa.

Armeijan käytyään Arponen palasi Lontooseen yliopistoon, musiikkibisneksen opintojen pariin. Nuoruusvuosien jälkeen esiintyminen on jäänyt, mutta musiikki pysyy alan työtehtävien muodossa. Kun korona sitten toi perheen Suomeen, Arposelle tarjoutui mahdollisuus toimia Suomen Warner Musicilla brändiagenttina. Työ on artistien ja yritysten välisen yhteistyön kehittämistä.

– Aikoinaan Idols-kisassa lausuin jossakin haastattelussa huumorilla, että tulevaisuuden unelma on olla kisassa kolmanneksi sijoittuneen Pete Parkkosen manageri. Tänään se on totta, kun toimin hänenkin brändiagenttinaan, kertoo Arponen sattumasta hymyillen.

Musiikin tekeminen on miehen intohimo. Vaikka palo esiintymiseen on välillä hiipunut, se syttyy aina uudelleen.

– Elämä on liian lyhyt siihen, että jättää tekemättä sen, mihin tuntee intohimoa. Pianon ääressä istun päivittäin ja kirjoitan musiikkia. Pitkästä aikaa toteutamme nyt vanhalla kokoonpanollamme, kahden brittiystäväni kanssa, englanninkielisiä joulukonsertteja. Odotan kovasti, että pääsemme triona esiintymään Törnävän kirkossa joulukuun 18. päivänä, Arponen kertoo.

Musiikki on sitä ammatiksensa tekevien vanhempien kautta vahvasti myös perheen lasten elämässä.

– Aamu alkaa sillä, että vien 4-vuotiaan poikamme päiväkotiin polkupyörällä. Matka käy mukavasti, kun poljen kaiuttimesta raikaavan Hevisauruksen musan tahtiin, Koop Arponen naurahtaa.