Mustat Kissat valmiina kotiavaukseen – futsal on Seinäjoella nouseva laji

Futsalin menestys näkyy myös FC Seinäjoessa. Pelaajamäärät ovat nousseet seinäjokelaisen futsalin erikoisseurassa.

Seinäjokelainen futsalin erikoisseura FC Seinäjoki perustettiin 2004 Katajalaaksossa parkkipaikalla Kari Tairan ja Petri Hutun toimesta. FC Seinäjoki oli jo seurana olemassa, mutta vuosi 2004 oli hetki, jolloin seura painotti toimintansa futsaliin.

– Silloin sovittiin, että Petri hommaa pelaajat ja minä hommaan rahat. Näin se on toiminut siitä lähtien, naurahtaa Taira seitsemäntoista vuotta myöhemmin.

Jalkapallomiehet näkivät, että laji on loistava jalkapallon talviajan valmennukseen ja osuivatkin oikeaan. Tämän hetken edustusjoukkueissa, niin miehissä kuin naisissa, on suurimmalla osalla jalkapallotausta. FC Seinäjoki tunnetaan myös nimellä Mustat kissat.

– Nimi tuli pelaajilta ja sen jälkeen minä ryhdyin logoa piirtämään tietokoneen avustuksella, Taira tarkentaa.

Seinäjokelaisessa futsalissa on positiivinen pöhinä päällä. Pelaajia on tullut runsaasti mukaan, ja sekä miehissä, että naisissa on molemmissa kaksi joukkuetta. Taira näkee, että Suomen Palloliiton panostus futsaliin, näkyy myös paikallistasolla. Miesten maajoukkue menestyy ja saavutti ensimmäisen kerran lajin historiassa paikan tammikuun lopulla alkavaan EM-lopputurnaukseen.

– Mico Marticin saaminen maajoukkueen valmentajaksi on ollut aivan ratkaisevaa lajin kehityksessä, Taira kiittelee.

Sijoituimme naisten joukkueella viime kaudella sarjan puoliväliin. Tuli useita voittoja ja menestys ruokkii kiinnostusta.

Toni Kujala

FC Seinäjoen edustusjoukkueita valmentaa Toni Kujala. Naisten 1.divisioonassa pelaava joukkue on jo ehtinyt sarjakauden aloittaa. FC Seinäjoki jakoi pisteet Toholammin Urheilijoiden kanssa maalein 3-3 ja hävisi Kälviän Tarmolle maalein 3-2.

– Olemme menneet joukkueena eteenpäin ja kehitystä on tapahtunut. Meillä on 18 pelaajaa. Se on hyvä määrä, kun viime kaudella oli yleensä vain kaksi kentällistä. Nyt naisissa on myös kakkosjoukkue, Kujala kertoo.

Tairan tapaan Kujala näkee menestyksen tuoneen lajiin uutta kipinää.

– Sijoituimme naisten joukkueella viime kaudella sarjan puoliväliin. Tuli useita voittoja ja menestys ruokkii kiinnostusta, Kujala jatkaa.

Juniorijoukkueita FC Seinäjoella ei tällä kaudella ole. Junioreilla ei jalkapallon talvilajille ole suoranaista tarvetta, sillä olosuhteet jalkapallon harrastamiseen ovat Seinäjoella erinomaiset läpi vuoden. Mutta ei FC Seinäjoellakaan moittimista ole olosuhteiden osalta. Urheilutalo palvelee hyvin lajia.

– Naisten joukkue treenaa kolme kertaa viikossa ja miesten joukkue kaksi kertaa. Se on ihan hyvä määrä ja riittää miehille, kun runko on jo pitkään ollut sama, Kujala toteaa.

Naisten joukkueen tavoitteeksi 1.divisioonan pohjoislohkossa on asetettu enemmän voittoja kuin tappioita. Kuopion Palloseura on selkeä ennakkosuosikki ja karsi jo viime kaudella liigaan.

– Pirkanmaalta on monta joukkuetta. Lisäksi Kaustinen, Kälviä ja Toholampi ovat kovia. Niissä jalkapallo ei ole niin suosittua kuin futsal, Kujala arvioi.

Miesten ykkösjoukkue pelaa 2.divisioonassa ja kakkosjoukkue 3.divisioonassa.

– Tilanne on hyvä ja saamme jokaiseen harjoitukseen hyvin pelaajia. Kakkosjoukkue on enemmän harrastejoukkue, Kujala mainitsee.

Miesten edustusjoukkue on pelannut kolme kautta 1.divisioonassa ja karsi paikasta myös keväällä Joensuuta vastaan.

– Olimme lähellä, mutta korona vei meiltä pelejä pois. Kärkipäässä olemme tälläkin kaudella, Kujala luottaa.

FC Seinäjoen miesten joukkue avaa sarjakauden kotona Urheilutalolla lauantaina klo 12 Vaasan FC Sportia vastaan. Sunnuntaina puolestaan naiset jatkavat pelejään ottelulla Kampuksen Dynamon II-joukkuetta vastaan klo 16.