Telma Särkipaju, 16, valittiin aikuisten lumilautailumaajoukkueeseen: ”Oikea kotikeskukseni tulee aina olemaan Joupiska”

Telma Särkipaju huokaa, ettei voisi olla tällä hetkellä tyytyväisempi.

– Olen päässyt päivittäiseen valmennukseen ja säännöllisiin treeneihin. Saan yhdistää koulunkäynnin ja urheilun. Saan asua kavereiden kanssa ja tehdä sitä, mistä oikeasti tykkään, eli lautailla. Mielialani on hyvä ja motivoitunut, hän iloitsee.

Lukio-opinnot elokuussa Vuokatti-Rukan urheiluakatemiassa aloittanut Telma on todellakin täynnä iloa ja innostusta. Hän sai kesällä tiedon valinnasta aikuisten lumilautamaajoukkueeseen.

Telma Särkipaju muistelee aloittaneensa lautailun opettelemisen 8-vuotiaana. Kävelymatkan päässä Joupiskalta asuvassa perheessä laskettelu oli talvisin isosti läsnä.

– Vanhempien opeilla mentiin. En koskaan ole ollut missään laskettelukoulussa. Talvisin Joupiska oli minulle kuin toinen koti. Eräskin kausikortti tuli ostettua.

Kolmisen vuotta sitten Telman isä Jari Särkipaju ryhtyi lankonsa kanssa rinneyrittäjäksi Joupiskalle. Sehän vain passaa innokkaalle lautailijalle.

Valmentajat aina hokevat meille innokkaille, että muistakaa pitää myös lepopäiviä.

Telma Särkipaju

– On hyvä juttu, kun saan vaikuttaa mitä settiä rinteeseen laitetaan. Se on kyllä suuri etuoikeus. Voin neuvoa minkä muotoisia hyndeistä (=hyppyri) tehdään. Ja jos haluan tietyn tyyppisen reilin (=kaiteen) niin isä tekee sellaisen itse, Telma selvittää tyytyväisenä ja jatkaa että vaikka Kuusamoon muuton myötä hänen kotikeskuksensa on Ruka, tulee oikea kotikeskus aina olemaan Joupiska.

Telma kertoo huomanneensa 12-vuotiaana, että pärjää lajissa ja että se on kaiken lisäksi kivaa.

– Jo silloin kuutosluokkalaisena päätin, että yläasteen jälkeen haen Kuusamoon akatemiaan. Silloin lautailu oli sellaista hauskanpitoa kavereiden kanssa.

Hauskanpito kuuluu Telman mukaan lajiin olennaisesti edelleen.

– Se on se koko jutun juuri, ehdottomasti! Se on yksi syy, miksi valitsin juuri tämän lajin. Ja yhteisöllisyys. Missään lajissa ei ole tällaista yhteisöllisyyttä, kuin lumilautailussa.

Ensimmäisiin SM-kisoihin Telma osallistui vuonna 2017 ja saavutti heti suomenmestaruuden ja hopeasijan. Tällä hetkellä hän kisaa Suomessa naisten sarjassa.

– Saan haastettua itseäni paremmin siinä.

Ulkomaiset kisat Telma käy sarjassa, johon pääsee 18-vuotiaaksi asti. Hänen viimeisin suuri saavutus on nuorten MM-pronssi slopestylessa viime talvena.

– Kisat käytiin Siperiassa, Krasnojarskissa. Siellä oli vähän eri meininki kuin täällä. Onneksi yksi porukastamme osasi venäjää ja hän tulkkasi meille. Muuten olisi ollut hankalaa, Telma nauraa.

Telma Särkipaju laskee pyöriskelleensä juniorimaajoukkueessa nelisen vuotta. Omaa valmentajaa hänellä ei tähän mennessä ole ollut, mutta maajoukkuevalmentajien Saku Tiilikaisen ja Simo Suopangin kanssa hän on tehnyt yhteistyötä. Aikuisten maajoukkuetta valmentaa Antti Koskinen.

– Lumilautailussa aikuisten maajoukkueeseen kuuluvat sekä naiset että miehet. En tiedä, että missään muussa lajissa olisi niin.

Kutsun aikuisten rinkiin Telma arvelee saaneensa viime talven SM-kisojen perusteella, jossa hän hävisi vain muutaman pisteen itselleen Enni Rukajärvelle.

Kutsu maajoukkueeseen tietää leiritysten lisääntymistä. Kesällä fysiikkaleirejä oli kaksi. Sveitsin Zermatissa oli lumileiri ja syyskuussa Saas-Feen jäätikköleiri niin ikään Sveitsissä. Kaiken kaikkiaan kilpaileminen tapahtuu pääasiassa ulkomailla.

– Ensimmäisistä kisoista ei vielä ole tietoa. Korona on sotkenut kuvioita. Paljon on kuitenkin vielä junnukisoja jäljellä kuten Euroopan nuorten olympiafestivaalit Vuokatissa ja nuorten MM-kisat Sveitsissä.

Telman mukaan kokeneemmat laskijat kiertävät maailman cupin kisoja kerätäkseen niistä pisteitä olympialaisia varten.

Vaikka etäisyys kodin ja opiskelupaikkakunnan välillä on pitkä, Telma Särkipaju ei ole suuremmin ikävöinyt.

– Olen niin tottunut reissaamaan, että muutto ei ole tullut shokkina.

Uudessa, itsenäisessä elämässä, Telma on löytänyt uusia puolia itsestään.

– Olen tajunnut vasta Kuusamossa, että tykkään leipoa. Olen tehnyt sämpylöitä ja korvapuusteja. On tosi kiva asua yksin kun saa tehdä itse ruokaa, Telma hehkuttaa.

Vaikka akatemialaisilla on joka päivä kahdet harjoitukset, aivan pelkkää urheilemista ei Telman elämä silti ole.

– Tykkään katsoa Netflixiä ja kuunnella musiikkia. Käyn kävelyllä ja pyöräilyllä kavereiden kanssa.

Viime viikon Telma oli syyslomalla kotipuolessa Seinäjoella. Viikon mittaan hän vietti aikaa kavereiden ja perheen kanssa sekä lepäsi hieman.

– Valmentajat aina hokevat meille innokkaille, että muistakaa pitää myös lepopäiviä, Telma nauraa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat