Petra Olli tietää, että kaupunki on täynnä ulkoliikuntapaikkoja, jotka palvelevat kaikkia kuntalaisia

Petra Olli saapuu Frami F:n viereiselle ulkokuntosalille kuulokkeet korvissa reippaasti kävellen.

– Tässä tulee käytyä usein juosten tai kävellen, kun asun niin lähellä. Käyn yleensä aamupäivällä, koska työni painottuvat iltapäiviin. Aamupäivisin näillä ulkokuntosaleilla on hyvin tilaa. Saa usein koko kuntosalin ihan omaan käyttöön, Petra Olli naurahtaa, mutta toteaa samalla, että hyvähän se olisi, vaikka sali olisi tupaten täynnä käyttäjiä aamusta iltaan.

Entisen huippu-urheilijan, nykyisen kuntoilijan mielestä ulkokuntosalit sopivat aivan kaikenlaisille kuntoilijoille vauvasta vaariin.

– Olosuhteet eivät ole ehkä aivan huippupainonnostajille otollisimmat, mutta aktiivisimmillekin harrastajille oikein hyvät. Ulkokuntosalille saa tulla kyllä erittäin matalalla kynnyksellä. Oikein hyvä on poiketa esimerkiksi kävelylenkin yhteydessä venyttelemään, Petra Olli vinkkaa.

Aloittelijoita varten kuntolaitteiden kyljessä on tarkat ohjeet kuinka laitetetta käytetään.

– Kuntoilu näissä on helppoa tällaiselle, jolla on pää täynnä liikkeitä, Petra Olli tuumaa.

Kuntoilu näissä on helppoa tällaiselle, jolla on pää täynnä liikkeitä.

Petra Olli

Olli käy itse Framin lisäksi Joupiskan ja Kyrkösjärven ulkokuntosaleilla. Mutta kaupungista löytyy useita muitakin ulkoliikunta-alueita.

Ulkokuntosalien kulta-aikaa on luonnolisesti kesä, kun ilma on lämmin ja luntakin yleensä vähän. Syyskelit eivät kuitenkaan ole este niiden käytölle.

– Mukavat ja lämpimät sekä joustavat vaatteet ovat tärkeät. Sykysyllä on lisäksi tärkeää, että kaula on hyvin suojattuna. Myös kengät kannattaa olla hyvät.

Petra Olli kulkee itse kuntoilupaikoille reppu selässään. Hän kertoo varautuvansa aina kaikkeen.

– Mietin aina etukäteen, että jos tulee kylmä, mitä vaatetta laitan reppuun päälle lisättäväksi ja jos tulee kuuma, onko vaihtovaatetta mukana.

Petra Olli muistuttaa myös, että viileässä säässä loukkaantumisen riski saattaa kasvaa. Siksi hänen mielestään ulkokuntosaleilla ei niinkään oteta irti raakaa voimaa, vaan useiden toistojen kautta lisätään kestävyyttä.

– Omaa kehoa pitäisi mielellään vähän osata tunnustella. Heti ei kannata tarttua salin painavimpaan tankoon. Ei näissä ulkokuntosaleissa ole tarkoitus ottaa huippulukemia, vaan täällä pidetään yllä hyvää yleiskuntoa.

Petra Olli neuvoo ottamaan mukaan kaverin, jos ei oikein itse tiedä, mitä ulkokuntosalilla voisi tehdä.

– Itsekin tykkään käydä näissä mieheni kanssa.

Kuntalainen Petra Ollin mielestä Seinäjoella on hyvät kuntoilumahdollisuudet. Hän itse käy talvisin Hyllykalliolla ja Joupiskalla hiihtämässä ja kaikkina vuodenaikoina paljon uimahallilla uimassa. Onpa hän pari kertaa kokeillut padeliakin.

– Neljästä viiteen kertaan viikossa tulee liikuttua. Usein joka päivä tulee tehtyä jotain, Olli toteaa reippaasti.

Mikko Kekäläisen Petra Ollista kirjoittaman kirjan julkaisemisen myötä entisellä huippupainijalla on ollut kiireitä haastattelusta toiseen. Aina hänellä on kuitenkin aikaa liikkua.