Kylmähoito voi olla kortisonipiikin vaihtoehto

TERVEYS. Nivelvaivat, lihasjumit sekä venähdykset ja muut urheiluvammat, muun muassa niihin voi kokeilla huippukylmähoitoa, joka on alkujaan ravihevosten hoitomuoto.

Hoitomuoto perustuu oireen hoitoon 78 pakkasasteen kylmyydellä. Se on kehitetty ravihevosten hoitoon 1990-luvulla ja sittemmin hoitoa kehitettiin ihmisille soveltuvaksi.

– Kylmähoito on luonnonmukainen menetelmä vammojen ennaltaehkäisyyn ja sairauksien hoitoon. Sillä käynnistetään kehon luontaiset hoitomekanismit. Kylmää on aina käytetty hoitona kipuun ja tulehdukseen. Joku pulahtaa avantoon ja saa avun siitä. Kylmää vettä kammoksuvalle tässä on sopiva hoitokeino, kertoo Maija-Liisa Halonen Fix Haloselta.

Halonen on 40 vuotta yrittäjänä toiminut terveydenhoidon ja fysioterapian asiantuntija. Mukana toiminnassa on aviomies ortopedinen osteopaatti Jukka Halonen.

– Huippukylmähoito on meillä melko uusi hoitomuoto. Käyttämämme Cryonic-tekniikka poikkeaa muista kylmähoidoista siinä, että se tuntuu iholla miellyttävältä, sillä hiilidioksidihöyry ei jätä iholle märkää tunnetta. Kylmäsuihku vaikuttaa ihon alle syvemmälle, ja laitteessa olevan laserin avulla mitataan ihon lämpötilaa, jotta pysytään 4 asteessa, hän selvittää.

Hoito tehoaa nopeasti, muutaman minuutin kuluessa. Vaikutuksen kesto riippuu tapauksesta.

– Asiakkaat ovat raportoineet hoitosarjan jälkeen puolenkin vuoden oireettomista kausista esimerkiksi nivelrikon kohdalla. Kun nivelrikon tulehdustila saadaan kivuttomaksi kylmähoidolla, liikkuvuus palautuu. Lyhyen ajan helpotusta kipuihin kylmähoito antaa esimerkiksi syöpäsairauteen liittyvistä turvotuksissa, kertoo Halonen.

Omakohtaisten kokemustensakin perusteella Halonen tietää, että nivelrikon tulehduskivuissa kylmähoito voi olla toimiva vaihtoehto kortisonipiikille.

– Nivelrikossa tärkeintä on saada tulehdus parannettua, sillä se syö nivelen luustoa hiljalleen ja estää kiputuntemuksen myötä liikkumisen.

Kylmähoidolla voidaan löytää apu myös säärihaavoille tai limapussien tulehdukseen.

– Täysin kemikaalittomana hoitomuotona se ei aiheuta sivuvaikutuksia ja sopii kaikille ja kaikenikäisille. Sekä esihoitona, urheilusuorituksista palautumisessa tai suoraa hoitavana. Erityisesti urheilijat käyttävät kylmähoitoa päivittäinkin, Halonen sanoo.

Vamman sattuessa tai oireen ilmestyessä nopea reagointi jouduttaa toipumista.

– Vaikkapa revähdysten kohdalla kylmähoidon kautta palautettu liikuntakyky edesauttaa toipumista. Kylmähoidolla poistetaan kipu, jolloin kipukohtaa voidaan käsitellä fysioterapian keinoin ja näin päästään vaikuttamaan itse ongelmaan, Halonen selvittää.

Kivun taustat voivat olla monisyisiä. Niiden tunnistaminen ei ole aina yksinkertaista.

– Hoidettaessa kipuja ensin on tunnistettava kivun syyt. Monipuolisen ammattiosaamisen myötä voimme auttaa ja ohjata asiakasta ensioireiden hoidosta aina pidempikestoiseen kuntouttamiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat