Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi ei apteekin ovet aukea?

Lääkkeiden saatavuus virka-ajan ulkopuolella on ollut Seinäjoella tovin heikolla tolalla. Nyt yksi apteekki palvelee laajennetuin aukioloin koko Seinäjokea.

Apteekeilla on lääkehuollon keskeisenä toimija ja lääkehuollon saatavuuden varmistajana keskeinen rooli. Tarve lääkkeelle ei iske vain virka-aikaan arkisin. Apteekit ovat kuitenkin yksityisiä yrityksiä, joiden aukioloaika on niiden itsensä päätettävissä. Tarkasti säännellyn ja valvotun alan toimintaan on silti mahdollisuus vaikuttaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kautta.

– Lainsäädäntö antaa Fimealle mahdollisuuden liittää apteekkilupiin aukioloaikoihin liittyviä ehtoja, jos alueen lääkesaatavuuden turvaaminen sitä vaatii. Toistaiseksi tätä oikeutta ei ole käytetty. Ensisijaisesti apteekkarien kanssa käytyjen keskustelujen kautta pyrimme vaikuttamaan aukioloaikoihin tarpeen vaatiessa, selvittää yliproviisori Noora Oinonen Fimeasta.

Tilanteessa, jossa alueen apteekkia pyörittävä apteekkari ei taivu aukioloaikojen laajennuksiin, Fimealla on tehokas keino käytössään.

– Tilannearvion mukaan saattaa olla aiheellista perustaa alueelle uusi apteekki. Yleensä kilpailu kannustaa aukiolojen laajentamiseen, toteaa Oinonen.

Jos apteekkien aukiolo ei vastaa koettua tarvetta, siitä kannattaa informoida Fimeaa.

– Fimea ottaa erittäin mielellään asiakkaiden palauteet vastaan, sillä meidän tehtävämme on valvoa ja turvata palvelujen saatavauus tasapuolisesti koko maassa, Oinonen korostaa.

 Aukioloaikojen osalta ihmisten haave on ymmärrettävästi 24/7, mutta realismia se ei täällä ole.

Sini Ahti

Jos toiveena on lähiapteekin aukioloaikojen laajentaminen, ensimmäinen osoite toiveen esittämiseen on apteekki. Seinäjoelle on nyt saatu yksi laajoin aukioloin palveleva apteekki.

– Laajensimme entisestään aukioloaikojamme syksyllä niin, että arkisin palvelemme kello 8–21 välisen ajan, ja viikonloppuna ilta kuuteen. Taustalla on asiakaspalaute, johon pyritään vastaamaan, sekä terveyskeskuksesta esitetty toive päivystyksen kanssa yhteneväisistä aukioloajoista, kertoo proviisori Mika Wallin Ideaparkissa sijaitsevasta Seinäjoen Keskusapteekista.

– Palaute on ollut todella positiivista. Sijainnista johtuen asiakasvirta on vilkasta ja erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin asiakkaissa on paljon naapuripaikkakunnilta tulevia, terveyskeskuksensa päivystyksestä reseptin saaneita asiakkaita, Wallin sanoo.

Kun Fimean mukaan maan apteekeista noin kolmannes palvelee sunnuntaisin, Seinäjoen alueella näitä apteekkeja on vain yksi seitsemästä. Keskusapteekki on Seinäjoen apteekeista ainut, joka palvelee vuoden jokaisena päivänä. Sunnuntaiaukiolo on yritykselle kallista ja farmasia-alan työntekijäpula hankaloittaa sitä entisestään.

– Aukioloaikojen osalta ihmisten haave on ymmärrettävästi 24/7, mutta realismia se ei täällä ole. Taloudellisesti ja työvoimaresurssien osalta edes sunnuntaiset aukiolot eivät ole järkeviä jokaiselle apteekille Seinäjoella. Itse olen tehnyt henkilökunnan hyvinvoinnin näkökulmasta ratkaisun kuusipäiväisestä aukiolosta siksi, että pikkulapsien äiteinä ja isinä he saavat yhden vapaapäivän viikossa, kertoo apteekkari Sini Ahti Törnävän apteekista.

Viikkokohtaisten aukioloaikojen osalta Seinäjoen apteekit valtaosin yltävät maan keskiarvon yli.

– Seuraamme tilannetta ja reagoimme palautteen mukaan. Viimeisen viiden vuoden aikana Fimea on perustanut kymmeniä uusia apteekkeja ympäri Suomea, joista yksi Seinäjoelle. Apteekkien perustamispäätöksissä on huomioitu muun muassa kuntakohtainen apteekkitiheys. Lääkelain mukaan apteekkia on pidettävä avoinna siten, että lääkkeiden saatavuus on turvattu, Oinonen kertoo.

Apteekkijärjestelmän uudistus on parhaillaan tarkastelussa sosiaali- ja terveysministeriön toimesta. Meneillään on usean hallituskauden yli jatkuva kehitystyö.

– Apteekkijärjestelmiä on erilaisia eri EU-maissa. Lääkkeiden tutkimuksen, valmistuksen ja tukkujakelun valvonta on harmonisoitu, mutta apteekkien osalta kansallisia eroja on, riippuen muun muassa sairaanhoitojärjestelmistä, joita tukemaan apteekkijärjestelmä on kehitetty, selvittää Oinonen.