Sähköauton hankintaa harkitsevalle lupaavia uutisia – hallitus haluaa jatkaa suosittuja hankinta- ja muuntotukia

Täyssähköisten henkilöautojen ja kaasukuorma-autojen hankintatukia jatketaan vuosina 2022 ja 2023, hallitus esittää.

Lisäksi liikenne- ja viestintäministeriö tiedottaa, että lakiluonnoksessa ehdotetaan myös muuntotukien jatkamista. Muuntotuet ovat tukeneet bensiini- tai dieselkäyttöisen henkilöauton muuttamista kaasulla tai etanolilla toimivaksi.

– Hankinta- ja muuntotuet vauhdittavat menossa olevaa siirtymää fossiilittomaan liikenteeseen, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoo tiedotteessa.

Edellä mainittu kehitys pienentää liikenteen kasvihuonepäästöjä, ministeri lisää.

– Uutena hankitut sähkö- ja kaasuautot päätyvät aikanaan käytettyjen autojen markkinoille, jolloin ne ovat entistä useampien saatavilla.

Hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen vähäpäästöisten ajoneuvojen hankinta- ja muuntotuista.

Tuet vauhdittavat menossa olevaa siirtymää.

Timo Harakka

Tarkoituksena on vaikuttaa sähkö- ja kaasuajoneuvojen hankintakustannuksiin, jotta vähäpäästöisen ajoneuvon hankinta olisi mahdollista yhä useammalle ajoneuvon ostajalle, liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti torstaina.

Uusi tukiohjelma olisi määräaikainen ja sen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Täyssähköisen henkilöauton tukea haettaisiin hankinnan jälkeen.

Pakettiauton ja kuorma-auton hankintatuen hakijan tulisi toimittaa hakemus ennen ajoneuvon hankintaa liikenne- ja viestintävirastolle, liikenne- ja viestintäministeriö tiedottaa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämät sähköauton hankintatuet ja henkilöauton muuntotuet ovat kasvattaneet merkittävästi suosiotaan kuluvan ja viime vuoden aikana.

Muun muassa täyssähköautojen myynti on tänä vuonna vilkastunut nopeasti ja uusia malleja tulee markkinoille kiihtyvällä vauhdilla, liikenne- ja viestintäministeriö tiedottaa.

Hallituksen nyt eduskunnalle antamasta esityksestä käydään aikanaan täysistunnossa lähetekeskustelu.

Lakiluonnos

Hallituksen esitys

Uuden lain vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan ajoneuvon hankinnan sekä ajoneuvon vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivaksi muuntamisen määräaikaisesta tukemisesta olisi tarkoitus tulla voimaan 1.1.2022 ja olla voimassa 31.12.2024 asti.

Tukikausi olisi 2022-2023, mutta tukea voisi hakea 31.3.2023 asti.

Lakiluonnoksessa ehdotetaan kuutta tukea vähäpäästöisen henkilö-, paketti- ja kuorma-auton hankintaan.

1) Nykyisen täyssähköisen henkilöauton hankintatuen jatkaminen:

Kuten nykyisin, tukea voitaisiin myöntää kokonaiskustannuksiltaan enintään 50 000 euroa maksavan täyssähköauton hankintaan 2 000 euroa. Tukea voisivat hakea yksityiset henkilöt.

2) Nykyisen henkilöauton muuntotuen jatkaminen:

Kuten nykyisin, tukea voitaisiin myöntää 200 euroa, kun bensiiniauto konvertoidaan etanolikäyttöiseksi ja 1 000 euroa, kun auto konvertoidaan kaasukäyttöiseksi.

3) Uusi sähkökäyttöisen pakettiauton hankintatuki:

Tuki olisi sähkökäyttöisen pakettiauton hankintaan porrastetusti kokoon perustuen 2 000, 4 000 tai 6 000 euroa. Tukea voisivat hakea sekä yksityiset henkilöt että yritykset.

4) Uusi kaasukäyttöisen pakettiauton hankintatuki:

Tuki olisi 2 000 euroa. Tukea voisivat hakea sekä yksityiset henkilöt että yritykset.

5) Uusi sähkökäyttöisen kuorma-auton hankintatuki:

Tukea voitaisiin myöntää sähkökäyttöisen kuorma-auton hankintaan ajoneuvon kokoon perustuen 6 000-50 000 euroa. Tukea voisivat hakea sekä yksityiset henkilöt että yritykset.

6) Nykyisen kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintatuen jatkaminen:

Tukea voitaisiin myöntää paineistettua kaasua käyttävän kuorma-auton hankintaan 2 000, 4 000 tai 6 000 euroa ja nesteytettyä kaasua käyttävän kuorma-auton hankintaan 14 000 euroa. Tukea voisivat hakea sekä yksityiset henkilöt että yritykset. Nykyisin tuki on paineistettua kaasua käyttävän kuorma-auton hankintaan 5 000 euroa ja nesteytettyä kaasua käyttävän kuorma-auton hankintaan 12 000.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat