Perjantaina on myös Älä osta mitään -päivä – Luonto-Liitto: Black Friday on kestämätön kulutusjuhla

Kuvituskuva. Luonto-Liitto muistuttaa, että kun ei osta kuluvan viikon perjantaina mitään, säästää 100 prosenttia. Arkisto/Lotta Åberg

Sirpa Repo

Tämän viikon perjantaina vietetään Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivää. Tuona päivänä on liiton mukaan hyvä hetki pohtia omaa suhtautumistaan kuluttamiseen. Samana päivänä on myös Black Friday, joka on liiton mukaan kestämätön kulutusjuhla.

Älä osta mitään -päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1993. Perjantaina 26. marraskuuta liitto vinkkaa miettimään, mikä saa ostamaan ja miksi, ja millaisia vaikutuksia ostamisella on luontoon ja ilmastoon.

Kampanjan sanoma on liiton mukaan nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Tiedotteessa muistutetaan, että suomalaisten elämäntapojen ilmastovaikutuksia pitäisi leikata rajusti. Silti kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin heinäkuun lopussa. Suomalaisten osuus maailman luonnonvaroista tuhlattiin kuitenkin jo huhtikuussa.

Luonto-Liitto painottaa, että vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia. Se vinkkaa korjaamaan, kierrättämään, lainaamaan ja vuokraamaan.

Materialismiin perustuva elämäntapa kuluttaa tiedotteen mukaan luonnonvarojen ja rahan lisäksi myös jaksamista. Se on erityisen kuormittavaa nuorille, joille mainonta tuo kovia ulkonäköpaineita.

– Millainen paine syntyykään, kun mainonnalla luodaan mielikuvaa siitä, että tarvitset satoja euroja maksavat lenkkarit tai vyön ollaksesi tyylikäs, että kelpaat, tiedotteessa todetaan.

Liiton viesti on, ettei kaikkea tarvitse omistaa. Kun ei osta mitään, säästää perjantaina 100 prosenttia.

Kodinkoneet ja elektroniikka Black Fridayn selviä hittejä viime vuonna, kertoo S-Pankki

Lähes puolet suomalaisista kokee ostopaineita suurina alennuspäivinä, kertoo selvitys – Black Fridayn hurjat alennukset voivat olla valetta, näin vältyt virheostoksilta

Kommentoi