Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hulevesilaskutuksessa epäselvyyttä Seinäjoella

Seinäjoen hulevesilaskustus on herättänyt asukkaissa osin aiheellista ja osin aiheetonta hämmennystä.

Seinäjoen valtuusto päätti vuosi sitten, että hulevesimaksu otetaan käyttöön alueella, jossa kaupunki on hulevesijärjestelmän rakentanut. Se mukailee pitkälti asemakaava-aluetta. Haja-asutusaluetta maksu ei koske. Maksuilla katetaan järjestelmän rakennus- ja ylläpitokuluja.

Ensimmäiset laskut on lähetetty. Summan määräytyminen on herättänyt asukkaissa hämmennystä.

– Yksityisille talouksille kaupunki on lähettänyt hulevesilaskun ja yrityksille ne lähtevät lähiviikkoina. Jonkin verran olemme saaneet yhteydenottoja laskutukseen liittyen, sanoo kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa.

Hulevesiverkoston avulla johdetaan sadevedet luonnonvesiin niin, ettei niistä aiheudu rakennettuun ympäristöön tulvia ja muita vesivaurioita.

– Hulevesijärjestelmään kuuluvat myös avo-ojat, muistuttaa Takamaa.

Perussääntö on, että hulevesimaksun suuruus määräytyy kiinteistön eli tontin pinta-alan mukaan. Jos kiinteistöllä sijaitsee enintään yksi omakotitalo ja siihen liittyvät tavanomaiset talousrakennukset, on maksu korkeintaan 40 euroa vuodessa.

– Maksuperusteena on tontin koko, ei sillä sijaitsevan rakennuksen neliöt, korostaa Takamaa.

Kun kyseessä on uusi, karttaohjelmasta jalostettu laskutusjärjestelmään siirretty aineisto, sen toimivuus ei vielä ole täydellistä.

– Pahoittelen ohjelman epätarkkuudesta johtuvia virheitä laskutuksessa. Nopealla aikataululla oli saatava 11 000 taloutta laskutuksen piiriin, siinä on ollut haasteensa. Lisäksi ohjelma ei tunnista esimerkiksi tiettyjä kiinteistöjen hallintaoikeuden jakoon liittyviä tietoja. Työtä tehdään järjestelmän virheiden korjaamiseksi.

Jos huomaa laskussa virheen, kannattaa tehdä muistutus kaupungille asian selvittämiseksi. Ohjeet sen tekemiseen löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

– Jokainen muistutus käsitellään ja raportoidaan.

Tähän mennessä saapuneista muistutuksista suurin osa on ollut aiheettomia. Tämä on oppimisen paikka niin kaupungilla laskutusjärjestelmän toteuttajana kuin asukkailla maksuperusteiden sisäistämisessä.

– Yllättävän työllistävä vaikutushan tällä on ollut, ja meillä tämä tehdään olemassa olevilla resursseilla, muun työn ohessa, toteaa Takamaa.