Karoliinan viesti on: usko itseesi!

Karoliina Kujala voimaannuttaa esimerkillään eikä pelkää katseita

Tämä nainen kiinnittää huomiota. Hän on näyttävä, ryhdikäs, viimeistelty. Pukeutuminen on aina tiptop, mikään yksityiskohta ei repsota hänellä huolimattomasti. Hiukset ovat aina mintissä, kynsilakka ei lohkeile eikä deodorantti petä. Hänellä on kantava, matalahko ääni, hän nauraa sydämellisesti ja kuuntelee keskittyneesti keskustelukumppaniaan. Naisen Ig-tilin nimi on Let_ them_ Stare. Mikä nainen tämä ihminen oikein on?

– Mielestäni jokaisen naisen tulisi puhua itselleen kauniisti, vaikka siitä pöljän paperit saisikin! Stressitön asenne omiin tekemisiin ja omaan minään on ensiaskel tasapainoon ja hyvään oloon, miettii työkseen pluskoon naisten vaateita myyvä Karoliina Kujala, 43.

Aloitetaan alusta. Kujala kertoo pyydettäessä ”hissipuheessaan”, kuinka hän on elämässään arvottanut prioriteettinsä.

– Olen ensisijaisesti äiti lapsillemme, leijonaemo. Taistelen laumani puolesta viimeiseen hengenvetoon. Sen jälkeen olen vaimo elämäni miehelle ja kolmantena, vaan ei vähäisimpänä, ystävä.

Matka vahvaan ja hyvään itsetuntoon on viimeisen puolentoista vuoden aikana kulkenut pikakelauksella.

– Olen aina ollut sinut itseni kanssa. Olen hyväksynyt suuren kokoni, olen ollut täysin oma itseni siltä osin. Kuinka voisin olla uskottava ihmisten silmissä, ellen uskoisi itsekään itseeni?

Sanoi some mitä tahansa, jokaisen pitää rakastaa myös itseään. Se on eri asia kuin itsekkyys.

Hän kertoo, kuinka itsetunnon vahva runko ja henkinen, kuin fyysinenkin ryhti vahvistuivat oivalluksesta, ettei kaikkia tarvitse miellyttää.

– Minusta ei tarvitse kaikkien tykätä ja päinvastoin.

Miten tämä ihminen sitten lähti päätä pahkaa brändäämään itseään vain puolitoista vuota sitten heinäkuussa ammattilaisen kameran eteen tarkoituksenaan ”vain olla Karoliina”.

– Ammattikuvaaja-ystäväni halusi kuvata minua portfolioonsa. Tulloin minulla ei ollut edes ig-tiliä! Siitä se lähti ja nykyisessä työssäni myyjänä vaatteiden esitteleminen yrityksen mainoskuvissa on luonteva osa arkeani..

Oletko vain vaateripustin, aivoton bimbo, joka haluaa olla wannebe-joku somessa?

– Se on vain pintaa. Se on osa työtäni ja se sisältää myös pluskoon vaatteiden esittelyä. Luontevinta siinä tilanteessa on pukea ne päälleen ja kuvata someen. Se on osa yrityksen normaalia markkinointia, kroppani on työvälineeni siinä.

Mitä kaiken tämän kauneuden ylläpito sitten maksaa?

– Tuotteiden ei tarvitse maksaa satasia. Marketeista tai apteekeista saa parilla kympillä tarvitsemansa tuotteet. Samoin vaatteiden ei tarvitse olla uusinta uutta. Kunhan ne ovat oikean kokoisia, hyvin istuvia ja puhtaita.

Kujala korostaa, kuinka armollisuus myös itseään kohtaan kantaa pitkälle.

–Ihmisyyttä ei mitata somen kautta, vaikka se tätä päivää onkin. Ihon alle tai somen vaatimusten mukaan ei kannata elämäänsä rakentaa. Väitän, että se hyvän kiertoon laittaminen, mitä tällä kaikella ajan takaa, on kaikkea muuta kuin pinnallista tai itserakasta.

Kujala avaa tarkemmin väittämäänsä.

– Vaikkapa tuiki tuntemattomalle voi sanoa jotain kaunista ja ilahduttavaa kadulla, kauppakeskuksessa, lähes missä vaan! Hyvän pitää lähteä kiertoon. Se ei ole minulta pois, jos kehun jonkun vastaantulevan huivia, tai kiitän jossain myymälässä hyvästä palvelusta. Sitä kutsutaan noitavaistoksi, kyvyksi antaa toiselle se jokin, joka toisen ihmisen elämän tekee pykälää paremmaksi.

Kujala kertoo lyhyehkön sometaustan rohkaisseen häntä naiskuvaajan malliksi koronakeväänä 2020. Lumoamo -kuvaamossa tehty Boudoir-kuvaus, Jumalatar-kuvaelämys oli ”lahjani minulle siitä, että minä olen minä”.

– Sanoi some mitä tahansa, jokaisen pitää rakastaa myös itseään. Se on eri asia kuin itsekkyys. Ammattikuvaajan otos voi kirkastaa minäkuvaa.

Aina ei ole ollut ihan näin seesteistä Karoliina Kujalankaan pään sisässä.

– Olin aiemmassa työpaikassani stressaantunut, uupunut ja ylitunnollinen. Tiesin, että hommat hoituvat ja olen tässä hyvä. Olin nykyisen suuren kokoni sijaan tuolloin valtava. Stressihän rakastaa läskiä ja päinvastoin, kuten ystäväni sanoi.

Ig-tillin myötä kaikki elämänmuutokset tulivat yhdessä rysäyksessä.

– Heinäkuussa 2020 jätin entisen työpaikkani, aloitin nykyisessä työssäni. Paino alkoi ilman minkäänlaista kuuria pudota. Huomasin, miten paine ja stressi helpottivat. Sitäkin hyvää haluan kierrättää. Oli se sitten some tai tapaaminen työn lomassa.

Ig-tilin nimi Let_them_stare_ merkitsee vapaasti suomennettuna tuijotelkoon, antaa niiden tuijottaa.

– Aikoinaan olin yöelämässä hyvin äänekäs, näkyvä ja suurikokoinen. Minua tuijotettiin. Niinpä kerran huikkasin yhdelle pällistelijälle, että kuule ota vaikka kuva! Saat kotona sitten kattella!