Seinäjoen Pienessä joulupuodissa tunnelmoidaan yhdessä

Anne Marttila ja Pirjo Piikkilä ovat aamupäivälenkillä lumisateisena marraskuun tiistaina. Ilokseen he huomaavat, että matkan varrella sijaitseva Pieni joulupuoti on avannut ovensa. Naiset innostuvat heti ostoksille.

– Oikeastaan me tultiin katsomaan, onko pieni puoti jo auennut ja yllätys yllätys, se oli, naiset iloitsevat.

Viime vuonna Piikkilä ja Marttila olivat puodin vakioasiakkaita.

– Meillä oli aina rahat joukossa kun lähdettiin kävelylle. Ostettiin täältä villasukkia ja lasten paitoja ja monenlaisia koristeita.

Yrittäjä Niina Kultti on avannut Pienen joulupuodin ovet nyt neljännen kerran.

Kyllä Niina Kultti tunnustautuu jouluihmiseksi, vaikka se ei hänen kotonaan näy mitenkään.

Minulla on täällä 28:n eri yrittäjän tuotteita. Aika paljon on paikallisilta käsityöläisiltä. Minulla on jo olemassa verkosto, jonka yrittäjät tarjoavat tuotteitaan tänne myyntiin.

Niina Kultti

– En laita kotona joulua ollenkaan. Korkeintaan yhdet valot nostan esille. Koska olen niin vähän kotona ja koska saan täällä puodilla tuutin täydeltä joulua. Ja kaiken lisäksi vietämme joulua vanhempieni luona Kauhajoella. Meillä kotona ei ole kuin pölypalloja ja pyykkikasa, Niina Kultti nauraa.

Uutta puotijoulua Kultti alkaa valmistella jo tammikuussa.

– Kun joululehdet ilmestyvät, hankin ne kaikki ja niistä tulee mieleen heti uusia ideoita, mitä laitan puotiin seuraavana jouluna.

Kesän ajan joulupuodin kalusteet ovat Kultin vanhempien ladossa Kauhajoen Hangaskylällä. Lokakuussa hän kantaa ne liiketilaan.

– Tänä vuonna sain avaimet syyskuulla. Teimme täällä vähän remonttia. Otimme muun muassa yhden väliseinän pois, Kultti selvittää.

Pieni joulupuoti on nyt Koulukadun varrella toista joulua. Ensi vuoden paikasta Kultti ei vielä osaa sanoa.

Niina Kultti kertoo, että hän oikaisee usein joulupuodissa kaksi väärää käsitystä. Toinen on se, että hän olisi itse tehnyt kaikki myynnissä olevat tavarat ja toinen on se, että liikkeessä olisi myynnissä vain joulutavaraa.

– Minulla on täällä 28:n eri yrittäjän tuotteita. Aika paljon on paikallisilta käsityöläisiltä. Minulla on jo olemassa verkosto, jonka yrittäjät tarjoavat tuotteitaan tänne myyntiin. Tänä vuonna tulijoita olisi ollut enemmän kuin oli mahdollista ottaa, Kultti harmittelee.

Yrittäjä itse on tehnyt tänä vuonna myyntiin pipoja, servettikorviksia, löylypusseja, sytykkeitä, kransseja ja havutonttuja. Hän iloitsee siitä, että hyllyillä on paljon tuotteita, joita ei marketeista saa. Enemmän kuin joulutuotteita, myynnissä on lahjatuotteita.

– Olen kuvaillut valikoimaa sanomalla, että jokaiselle löytyy jotain. On pehmoista, kovaa ja makuja.

Yleensä asiakkaat ovat tunnelmamielellä Pienessä joulupuodissa. Ne joilla on kiire, haluavat tulla ajan kanssa uudestaan katselemaan.

– Kyllä täällä jutellaan monesta asiasta. Usein ihmiset kertovat ostaessaan, kenelle lahjan antavat. Joskus kysytään myös vinkkiä, millaisen lahjan voisi hankkia. Se on tosi kivaa. Tykkään muutenkin valtavasti jutella ihmisten kanssa.

Pienessä joulupuodissa järjestetään myös käsityöpajoja, kuten jouluisten kranssien, saippuoiden ja tekstauksen tekemistä. Pajoja vetävät alojen ammattilaiset. Puodin peräkammarissa on esillä Kaarisillan mediatiimin sekä Luovaamon 5-6 ja 7-vuotiaiden näyttely. Pienellä joulupuodilla järjestetään myös kirjailjavierailu, kun Taru Kivineva tulee esittelemään uutta Meidän Meeri kirjaansa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat