Vain koulutettu koira osaa totella

Koiranomistajan velvollisuus on kouluttaa koiransa. Se on oikein sekä ympäröivälle yhteisölle, omistajalle että koiralle itselleen, ja pätee yhtä lailla lemmikkiin kuin metsästyskoiraan.

Korona sai aikaan lemmikkibuumin. Monet koirasta haaveilleet lähtivät toteuttamaan unelmaansa, kun elämään jäi ylimääräistä aikaa kotiin vetäytymisen vuoksi. Suomen Kennelliiton mukaan koiria rekisteröintiin vuonna 2020 yli 8 prosenttia enemmän kuin koronaa edeltävänä vuonna.

Koira ei ihmisen puhetta ymmärrä, eikä tunne ihmisen tapoja. Vain koulutetulta koiralta sopii odottaa käskyjen tottelemista.

– Lajin käytöksen ymmärtäminen on tärkeää. Koiran inhimillistäminen vaikeuttaa sen koulutusta. Koira oppii, kun sitä kiitetään halutusta toiminnasta, harhautetaan pois epätoivotusta, ja kielletään rauhallisesti silloin, kun se rikkoo varmasti osaamaansa käskyä, Marianne Aho summaa.

Koirat rodusta riippumatta ovat koulutettavissa. Sisäsyntyisesti koira ei yhtään käskyä ymmärrä, eikä toimi ihmisen odotusten mukaisesti. Se elää lajille tyypillisellä tavalla.

– Oppivana eläimenä sitä voi kouluttaa, nuorena ja vanhana. Helpommalla pääsee, kun lähtee pentua johdonmukaisesti kouluttamaan. Pennulla muita viettejä enemmän toimintaa ohjaa laumavietti, jota ihmisen kannattaa hyödyntää, korostaa Aho.

Aho kouluttaa yrityksensä Aho-Rakin kautta koiria käyttö- ja harrastepuolella.

Sen opettamisen vaiva palkitaan työssä, kun koira pitää saada pois hirven tai jäniksen jäljeltä, ja arjessa, kun koira pitää saada turvaan autotien läheisyydessä.

– Aivan yhtä tärkeää on sekä turvallisuuden että arjen sujuvuuden kannalta kouluttaa niin lemmikki kuin jokainen työkoirakin. Esimerkkinä tärkeä perustaito luoksetulo. Sen opettamisen vaiva palkitaan työssä, kun koira pitää saada pois hirven tai jäniksen jäljeltä, ja arjessa, kun koira pitää saada turvaan autotien läheisyydessä, Aho sanoo.

Rotujen ja yksilöiden koulutettavuudessa on eroja, mutta suurin koulutuksellinen haasta on siellä taluttimen toisessa päässä. Ihminen on kuitenkin lajeista se fiksumpi, ja hänen pitää pystyä ohjaamaan koiraa tavalla, jonka koira voi ymmärtää.

– Koira oppii tehokkaasti positiivisen palkitsemisen kautta. Kun se kokee kannattavaksi tietyn toiminnan, siitä muodostuu sille tapa reagoida. Ruokailu on päivittäinen helppo tapa kouluttaa pentua. Ruokakupin antamiseen liitetään luoksetulon äänimerkki, kuten pillin vihellys. Näin merkistä muodostuu pennulle positiivinen palkitseva asia, johon se reagoi jatkossa aina merkin kuullessaan.

Kaikki perustuu runsaaseen toistamiseen. Aluksi häiriöttömässä kotiympäristössä, sitten metsälenkeillä ja lopulta häiriöalttiissa ympäristössä.

– Kun luoksetulo on aina kannattavaa, eli siitä jää koiralle hyvä mieli, se toistaa sen mielellään. Jos luoksetulokäskyä rikkovaa pentua lopulta vihdoin sen luokse tultua kuritetaan, se ei varmasti palaa luokse seuraavalla kerralla nopeammin, päinvastoin, Aho havainnollistaa.

Koiran kouluttaminen ei myöskään millään tavalla syö sen työskentelymotivaatiota. Koulutetun koiran kanssa on sen sijaan paljon mukavampi työskennellä.

– Meillä harmaa norjanhirvikoira nukkuu sängyssä, elää sisäkoirana ja tottelee peruskäskyjä. Se on myös käyttövalio ja sille on ammuttu toistakymmentä hirveä.

Koiran luoksetulo kuntoon:

Pennun saavuttua kotiin liitä heti ruuan tarjoamiseen luoksetulokäsky. Pilli on kauas kuuluva äänimerkki.

Muista, että kutsun on aina oltava koiralle kannattava. Kutsu = makupala. Ei koskaan kutsu = kuritus. Et sinäkään lähesty tyyppiä, jolta saat selkääsi.

Koira ei puhu eikä puhetta ymmärrä. Se oppii yhdistämään tietyn äänteen, sanan, asiaan. Se lukee eleitä kuin avointa kirjaa. Selkeys on kaiken A ja O.

Lajien välinen yhteiselämä perustuu kumppanuudelle, jossa ihminen ohjaa toimintaa.

Koiraeläin toimii laumassa. Ihminen on sen lauma. Laumassa on muodostettava luottamuksellinen suhde. Johtajuus ansaitaan luottamuksella. Väkivalta ei herätä luottamusta.

Koira ei osaa mitään, mitä et ole sille satojen toistojen kautta, kaikissa eri ympäristöissä, eri häiriöiden alla, opettanut.

Kehu on tapa kertoa opetusvaiheessa, että ”tämä on juuri sitä, mitä haluan sinun tekevän”. Koira ei voi ymmärtää, mitä siltä odotetaan, jollei sitä sille kehuin oikeassa kohdassa kerrota.

Kouluttaminen jatkuu koiran koko iän.

Etusivulla nyt

Luetuimmat