Skeittipuisto valmistui monialaisena yhteistyönä

Joupiskan skeittiparkki tarjoaa kansainvälisen tason harjoitusmahdollisuudet ja on hankkeena asukasosallistamisen malliesimerkki.

Joupiskan kupeeseen valmistunut skeittiparkki on harrastajien keskuudessa vuosikymmenen yli kestäneen odotuksen täyttymys. Joupiskan alueelle se tuo talvikauden ulkopuolista toimintaa ja tukee siten alueen yritystoiminnan ja palvelujen kehittymistä.

– Skeittiparkin suunnittelu ja rakentaminen on ollut malliesimerkki monen toimijan yhteistyöstä. Meillä on jo kaupungin puolelta ollut mukana useamman toimialan panos, lisäksi taustalla on yhteistyökumppaneiden tekemä merkittävä työ. Suunnittelussa kuunneltiin harrastajia ja toteutuksessa oli mukana nuoria. Kaupunkilaiset, erityisesti nuoret, ovat saaneet olla vaikuttamassa hankkeeseen. Kerrassaan hieno saavutus monella tavalla, summaa nuorisotoimenjohtaja Pekka Hautamäki.

Skeittiparkki on harrastajien, No Trouble ry:n ja Seinäjoen kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluiden yhteinen voimannäyte. Kaupunki maksoi hankkeesta 300 000 euroa ja aluehallintovirasto myönsi valtionavustuksena 60 000 euroa.

Sekä harrastajien yhdistyksessä LWRS ry:ssä että No Trouble ry:ssä toimiva Jaakko Vainionkulma on erittäin tyytyväinen skeittiparkkiin.

– Seinäjoki tarjoaa nyt harrastajille ja lajin urheilijoille kansainvälisen tason harjoittelu- ja kilpailumahdollisuuden. Lajin harrastamiseen parkki on täydellinen, Vainionkulma kiittelee.

Idea skeittiparkin toteuttamisesta nuoria työllistäen lähti nimenomaan No Trouble -yhdistyksestä.

Seinäjoella on maailmanluokan osaamista lajissa jo entuudestaan ja parkki lisää sitä varmasti tulevina vuosina.

Jaakko Vainionkulma

– Tämä oli nuorille tilaisuus tehdä mielekästä ja ammattitaitoa kehittävää työtä. Radan rakenteet pitävät sisällään lukuisia pikkutarkkaa käsityötä vaatineita ratkaisuja, yksityiskohtia, jotka nostavat sen täysin omalle tasolleen, kuvaa Vainionkulma.

Hankkeen sivutuotteena harrastajat rakensivat Joupiskan työmaalla saaduin opein sieltä yli jääneestä betonista Rytmikorjaamon pihaan toisen betoniparkin.

– Kökkätyönä purettiin vanhat vaneriset rampit pois ja rakennettiin hukkabetoni hyödyntäen toimiva parkki, joka oli jo syksyllä kovassa käytössä, Vainionkulma kertoo.

Nuorisopalvelut vastaa parkin toiminnasta.

– Olemme laatineet parkille pelisäännöt, joita toivomme parkin käyttäjien noudattavan. Tavoitteena on yhdessä No Trouble ry:n kanssa järjestää alueelle kesäaikaan valvontaa. Haluamme tarjota nuorille mahdollisuuden lainata välineistöä ja viettää alueella aikaa turvallisesti, Hautamäki sanoo.

Skeittitoiminta on nuorten suosiossa ja toiveita toiminnan kehittämiseksi myös muissa kaupunginosissa on kaupungille esitetty.

– Esimerkiksi Ylistaron kyläyhdistys on pistänyt skeittihanketta vireille. Kuntalaisten kannattaa olla aktiivisia myös tulevassa asukasbudjettiäänestyksessä. Sen rahoitusta on mahdollista suunnata juuri tämän tyyppisiin liikuntaa ja nuorten toimintaa tukeviin hankkeisiin, toteaa Hautamäki.

Skeittauksen suosio on Seinäjoella vahvassa nousussa.

– Seinäjoella on maailmanluokan tason osaamista lajissa jo entuudestaan ja parkki lisää sitä varmasti tulevina vuosina, Vainionkulma kiteyttää.

Skeittiparkin hyvä valaistus lisää viihtyvyyttä ja turvallisuutta sekä pidentää harrastuskautta myöhäiseen syksyyn.