"Suomessa on tarve tarkistaa koronarajoituksia ja suosituksia", sanoo STM:n johtava asiantuntija Voipio–Pulkki

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronainfossa, että koronatilanteen pahentumisen vuoksi kontaktien määrän vähentäminen on nyt erittäin tärkeää.

– Rokotukset taittavat aikaa myöden kärjen virukselta. Nyt meidän on ostettava aikaa. Meillä on tarve tarkistaa rajoituksia ja suosituksia, jotta pääsemme yli tästä vaikeasti vaiheesta, Voipio-Pulkki kertoo.

Hänen mukaansa tarvitaan nopeita kontaktien vähennystoimia. Voipio-Pulkki ei kuitenkaan tarkemmin kertonut, mitä nämä toimet olisivat.

– Kaikkia keinoja tarvitaan yhtä aikaa. Mikään yksi asia ei riitä. Rokottaminen on yhä se ykkösasia. Virus on aina meitä edellä, muistuttaa Voipio-Pulkki.

Hän muistuttaa, että keinoja tartuntojen hillitsemiseksi ovat esimerkiksi etätyö, ruuhkien välttäminen, maskin käyttö ja oireisena kotona pysyminen.

– Nämä koskevat meitä kaikkia, myös rokotettuja.

Alueet voivat rajoittaa tapahtumia, joissa on korkea riski viruksen leviämiseen.

– Kaikki tapahtumat, joissa ollaan tiiviisti yhdessä ja ihmisiä on paljon, virus pääsee leviämään. Ne ovat korkean riskin tapahtumia, selvittää THL:n projektipäällikkö Anna Katz.

Hän korostaa, että alueilla on paras näppituntuma tässä asiassa.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio muistuttaa, että rajoitustoimilla estetään tartuntoja.

– Ne ovat tärkeämpiä tartuntojen ehkäisyssä kuin rokotukset. Kuitenkin kahden ensimmäisen rokotteen tärkeys korostuu, Kontio sanoo.

Näin paha koronatilanne on juuri nyt – Tartunnat edelleen kasvussa, tehohoidossa jo 47 potilasta

"Kaikki voivat vaikuttaa siihen, mitä epidemialle tapahtuu ennen joulua", korostaa STM:n strategiajohtaja