Läänintaiteilija Venla Korja rakentaa hyvinvointia kulttuurista

Taide osana sote-sektorin tulevaisuutta Etelä-Pohjanmaalla

Marraskuussa läänintaitelijan työssään aloittanut seinäjokelainen Venla Korja 39, on mittavan urakan edessä; vakaa tarkoitus on, että tuleva hyvinvointialue hyödyntää taidetta ja kulttuuria osana monialaista työtä. Aikomus myös on, että sote-sektori löytää jatkossa taiteilijat nykyistä helpommin.

– Käytännössä tämä merkitsee parhaimmillaan hyvinvointia lisäävien kulttuuripalveluiden saavutettavuuden lisääntymistä, sekä taiteilijoiden työllisyyden ja toimeentulon parantumista, Korja kertoo.

Sote-sektorin ja kulttuurin yhteistyötä vahvistavassa hankkeessa ovat mukana Seinäjoen kaupungin lisäksi Etelä-Pohjanmaan liitto, E-P:n Tulevaisuuden sote-keskus -hanke sekä kautta maakunnan toimivat kansalaisopistot.

– Kansalaisopistot toimivat valtakunnallisesti, ja niiden kautta tarjottujen palveluiden saavutettavuus on hyvä.

Läänintaiteilijan tehtävää hallinnoi seuraavan viiden vuoden ajanjakson Taiteen edistämiskeskus eli Taike.

Seuraavien vuosien aikana pääsääntöisesti Etelä-Pohjanmaan alueella, mutta kattavasti myös maakuntarajojen yli eri puolilla Pohjanmaata operoiva Korja on vastuullisen haasteen edessä siksikin, koska Etelä-Pohjanmaan malli on tarkoitus ottaa käyttöön valtakunnallisesti.

Etenkin psyyken hyvinvoinnin mittaaminen on haastavaa, ellei puntaroida numerisia arvoja. Kuinka onnistuneesti se jatkossa tapahtuu?

– Tuloksellisuus nojaa yksilön omaan, henkilökohtaiseen kokemukseen. Yhtenä mittarin voitanee pitää lääkkeiden käyttöä, lähinnä määrän vähenemistä tai sairauspäivien määrää. Ne vain esimerkkinä.

Läänintaiteilija puhuu tehtävästään intensiivisesti ja aistittavissa on, kuinka sitoutunut hän siihen on. Erityisen ilahtunut läänintaiteilija oli hiljan avatun M-talon toimijoilta saamastaan kutsusta.

– Tarkoitus on keskustella yhteistyön eri muodoista ja malleista. Vastaava suunnitteluvaihe on käynnissä myös taiteilijoiden kanssa, sillä ensimmäinen koollekutsuttujen taiteilijoiden ja läänintaiteilijan yhteiskohtaaminen on tulollaan.

– Käytännössä jo ennen joulua aloitamme niin sanotun pyöreän pöydän mallilla, jonne mukaan olen pyytänyt ensimmäiseen tapaamiseen kahdeksan pohjalaismaakunnissa vaikuttavaa taiteilijaa. Paikalle olen pyytäny eri lähtökohdista toimivia taiteilijoita ja asiantuntijoita. Mukana on esimerkiksi freelancereita, yrittäjäpohjalla toimivia, erilaisissa opistoissa opettavia tai perusopetuksen parissa puurtavia kulttuurialan tekijöitä.

Kuulemisia tullaan järjestämään useampiakin. Ensimmäiseen valikoitui osaajia eri puolilta kulttuurikenttää ja maakuntaa, sekä maakuntarajojen ulkopuolelta. Vastaavia pyöreän pöydän tapaamisia järjestetään tulevaisuudessa lisää.

Venla Korja tunnetaan muun muassa kulttuurikollektiivi Sillan perustajajäsenenä, dramaturgina, taiteilijana, ohjaajana sekä työskentelystään teatteriopettajana Etelä-Pohjanmaan Opistossa sekä kansalaisopistoissa.