Poliisi tutkii koulu-uhkauksen Seinäjoella

Nuorten tekemät väkivallanteot ja uhkaukset ovat huolestuttavasti lisääntynyt ilmiö.

Pohjanmaan poliisin tietoon on tullut viimeisen viikon aikana useita koulu-uhkauksia, jotka ovat johtaneet tutkintatoimenpiteisiin. Uhkauksia on tehty eri sosiaalisen median palveluissa ja eri puolilla Pohjanmaata.

Viimeisimmät uhkaukset ovat tulleet Kokkolasta ja Seinäjoelta. Molemmissa tapauksissa on alaikäiset epäillyt otettu kiinni.

– Seinäjoen tapauksessa tekijä on rikosoikeudellisessa vastuussa oleva henkilö, eli 15 vuotta täyttänyt, joten asia etenee poliisitutkinnan kautta syyttäjälle syyteharkintaan, selvittää tutkinnanjohtaja Juha Järvelin Pohjanmaan poliisista.

Poliisin saaman tiedon mukaan TikTokissa leviää tällä hetkellä haaste, jossa yllytetään tekemään koulu-uhkaus. Poliisi pyytää toimittamaan kyseisen haasteen sisällön poliisin tietoon esitutkinnan aloittamiseksi. Tietoja voi toimittaa poliisille esimerkiksi sähköpostitse vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Poliisi suhtautuu jokaiseen uhkaukseen vakavasti ja suorittaa tarvittavat esitutkintatoimenpiteet asiassa. Nyt puhutaan asiasta, jossa leikillä ei ole minkäänlaista sijaa. Suomessa ja omassa maakunnassamme on lähihistoriassa tapahtumia, joiden olettaisi olevan kansalaisten muistissa.

– Lapsille on hyvä muistuttaa, että tällaisista asioista ei voi laskea leikkiä. On myös väärä kuvitelma, että tietty ikä pelastaa tekijän seuraamuksilta. Jos tekijä on täyttänyt 15 vuotta, tapaus tutkitaan poliisiviranomaisen kautta. Jos tekijä on alle 15, tapaus käsitellään sosiaali- ja lastensuojeluviranomaisten kautta. Tällaisia toimia ei missään tapauksessa jätetä selvittämättä, ne tutkittaan aina, korostaa Järvelin.

Teosta aiheutuvalla rikosmerkinnällä saattaa olla merkittävää haittaa opiskelupaikkaa tai työpaikkaa haettaessa. Poliisi pyytää lasten vanhempia käymään keskustelua lasten kanssa asiasta ja korostamaan, että mitään uhkauksia ei pidä vitsilläkään mihinkään sosiaaliseen mediaan tai viestipalveluun syöttää eikä siellä julkaista.

– Korostan kaikkien lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevien vastuuta some-kanavien käytön sääntöjen tiedottamisessa ja lasten opastamisessa. Enemmän on pystyttävä lapsille viemään kodeissa, kouluissa ja harrastuksissa viestiä oikeanlaisesta ja hyväksyttävästä some-käyttäytymisestä. Ja siitä, että näissä asioissa vastuuseen joutuu aina. Leikinlaskuun vetoaminen ei ketään vapauta vastuusta, Järvelin painottaa.

Nuorten häiriökäyttäytyminen, joka pitää sisällään myös väkivallantekoja, on poliisin mukaan lisääntynyt viime vuosina.

– Sanoisin, että jonkinlaista jännitettä ja levottomuutta on aistittavissa nuorten keskuudessa. Nuorten tekemät väkivallanteot ovat erittäin huolestuttava ilmiö, Järvelin toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat