Joulukeräys tuo joulua vähävaraisille

Seinäjoen seurakunta varmistaa jouluherkut 800 talouteen, avun tarvitsijoiden määrä on kasvussa.

– Jokainen, joka tarvitsee apua, saa sitä, olipa kyse yksineläjästä tai suuresta lapsiperheestä. Tänäkin jouluna Seinäjoen seurakunta toivoo, että keräys tuottaisi hyvin. Asiaa läppäriltään tarkistava nainen on ruokapankin ruoka-avun koordinaattori Jaana Lähdesmäki, joka hyppäsi vapaaehtoisvoimin pyöritettävän pankin vetovastuuseen reilu kuukausi sitten. Hän vaihtoi Laihian seurakunnan emännän työt ruoka-avun koordinaattorin tehtäviin.

Seinäjoella Matti Visannin kujalla sijaitseva ruokapankki on tuttu näky kaupungin ydinkeskustassa.

– Enää ruokapankille ei tarvitse kenenkään taloudellista apua tarvitsevan jonottaa saadakseen ruokaa. Käytäntö on muuttunut. Apua hakevat on ohjeistettu soittamaan tiistaisin ja torstaisin keskitetysti päivystävään numeroon tai oman asuinalueensa diakoniatyöntekijälle. He jakavat aikoja ruokapankkiin ja näin vältytään jonottamiselta. Koronan mukanaan tuomien uusien käytäntöjen ansiosta ei ruuhkaumista enää synny ruuan jakelun yhteydessä.

Ennen ruokajakelun aloittamista on taustalla jo tehty monta erilaista vaihetta.

– Osa tutuista ja hyväksi tiedetyistä ruuista tilataan tutuilta tavarantoimittajilta, ja niistä seurakunta maksaa selvää rahaa. Kolmannes saadaan vanhoilta lahjoittajilta, jollaisia ovat muun muassa Atria, Valio ja Juustoportti. Lahjoituksia pyydetään myös suoraan tietyiltä lahjoittajilta, jotka ovat vuosien saatossa tulleet tutuiksi.

Vastikään aloittaneelle ruoka-avun koordinaattorille kaiken uuden oppiminen on merkinnyt ”liikkuvaan junaan hyppäämistä”.

Jokainen, joka tarvitsee apua, saa sitä, olipa kyse yksineläjästä tai suuresta lapsiperheestä.

– Onhan tässä kieltämättä monta rautaa tulessa samalla kertaa, mutta olen ihmisenä sellainen, että pidän monenlaisten asioiden yhtäaikaisestakin hoitamisesta. Eräänlaista multitaskaamista siis. Päivät eivät tule pitkiksi.

Joulukeräys antaa merkittävän lisäpanostuksen seurakunnan ylläpitämään ruokapankkitoimintaan vuosittaisen talousarviomäärärahan lisäksi.

– Lahjoitukset ovat oma muuttuva elementtinsä, mutta niiden varaan emme voi pitkällä tähtäimellä laskea toimintaamme. Jouluna ruoka-apua hakeneiden määrä kasvaa, läpi vuoden hakijamäärät ovat viikottaisina jakopäivinä lähes samoissa lukemissa.

Ystävän tupa viettää eräänlaista 25-vuotisjuhlavuottaan, sillä Ystävän Tupa -nimellä aloittanut kohtaamispaikka avattiin 1996. Sittemmin tupa on muuttanut Kismukseen Kalevankadulle, ruokapankki jatkaa entisisissä, viime kesänä seinien ja lattioiden osalta remontoiduissa tiloissa.

Pelkät seinät ja paikan vetäjä eivät ruokapankilla riitä, sillä toiminta nojaa ennen kaikkea vapaaehtoisiin tekijöihin ja taitajiin.

-– He ovat osaavia, taitavia, sitoutuneita ja ahkeria. Osa on ollut jo pitkälti toistakymmentä vuotta mukana. Vaihtuvuus on erittäin pieni, ihastelee Lähdesmäki.

Hän kiittelee, kuinka helppoa on ollut sujahtaa osaksi koneistoa, joka toimii joustavasti eikä yskähtele tai piiputa kiireenkään keskellä.

– Tuntuu, että asiat ovat soljuneet jouhevasti, omalla painollaan aloittaessani tämän työn.

Yrittäjätaustainen koordinaattori on itse Laihialta lähtöisin, entinen kahvila-pitopalveluyrittäjä. Kokemusta karttui myös oman kotikaupungin seurakunnan emäntänä työskentelystä.

Uusi ihminen tuo taloon tullessaan luonnollisesti jotain uutta mukanaan. Työntekijän vaihtumisesta huolimatta pyritään avuntarvitsijoille tarjoamaan tänäkin jouluna samoja tuotteita, jotka tekevät joulusta joulun omine tuoksuineen.

– Perinteitä noudattaen mennään. Ilman muuta tutut ja odotetut bonusherkut kuten suklaa, piparit tai kahvi pussista löytyvät, samaten moni muukin vanha tuttu tuote. Käytettävissä oleva rahamäärä vaikuttaa aina, nyt jouluna ja arkenakin. Oma kädenjälkeni näkynee jatkossa enemmän, kun olen päässyt taloon paremmin sisään.

Ruokapankin joulukeräykseen voi osallistua vuosittain lokakuun alusta joulukuun loppuun. Lisätietoja ja ohjeita voi halutessaan kysyä seurakunnasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat