Vuosikymmeniä Seinäjoen ”kaupan tätinä”

Marketpäällikkö Arja Hoikka meni kauppaan töihin 17-vuotiaana, ura jatkuu yhä

Harvalla siihenastisen elämän kestänyt työura sijoittuu maantieteellisesti niin pienelle alueelle, että etäisyyttä alkupisteestä tämänhetkiseen toimipaikkaan on muutama kymmenen metriä. S-market Megakeskuksen marketpäällikkö Arja Hoikalla on tällainen tilanne. Tavaratalo A. Lehtiseltä alkanut varsinainen työtaival on ollut täynnä erilaisia tehtäviä ja toimenkuvia. Niitä ovat värittäneet muuttuvat tekniset työvälineet, työtoverit ja vuodenajat, kuten nyt tulossa oleva joulu.

– Jos oikein tarkkoja ollaan, aloitin 17-vuotiaana kauppiksen käyneenä nuorena naisena K-Valinta Luttitalossa. Se tunnettiin vielä jokunen vuosi sitten Aulin kaupan nimellä.

Kimmoke Lehtiselle siirtymisestä tuli, kun Hoikka huomasi ilmoituksen avoimesta paikasta.

– Kysyin sitä ja sain aloittaa saman tien. Silloin ei päätöksen kanssa vitkasteltu ja opettelin tuolloin kassaneidin tehtävät. Tehtävät lisääntyivät vuosien kuluessa ja monipuolistuivat. Se tässä kaupan alassa mukavinta onkin, kun työ on niin vaihtelevaa, jokainen päivä erilainen.

Hoikka kehuu legendaarisen kauppias Aarne Lehtisen persoonaa.

– Sain työskennellä pitkään hänen kanssaan, yhtenä monista.

Se tässä kaupan alassa mukavinta onkin, kun työ on niin vaihtelevaa, jokainen päivä erilainen.

Marketpäälliköstä näkee, kuinka entiset ajat muistuvat mieleen kristallinkirkkaina. Haikeutta ei silti silmistä näe. Silloin oli silloin, nyt on nyt, kertoo ilme.

Vuoden 2019 keväällä huhtikuussa kimpsut ja kampsut kuljetettiin vähitellen juuri remontoituihin uusiin tilohin Megakeskukseen.

– Vanha Lehtisen market palveli tosin viimeiseen mahdolliseen hengenvetoon siinä muuton rinnalla. Hyllyt tyhjenivät, mutta kauppaa tehtiin.

Marketpäällikkö kertoo asiakaskunnan koostuvan ”vähän kaikenlaisista ihmisistä”.

– Keskustaan on muuttanut aika paljon ikääntynyttä väkeä. Osa asiakkaista on kenties vähän vieraampia kasvoja. On koululaisia, työikäisiä, eläkeläisiä, aivan laidasta laitaan. Voisi sanoa, että olemme kaikkien kauppa. Myös sijaintimme keskustassa on mainio, parkkipaikkoja riittää.

Lähestyvät joulun pyhät näkyvät selvästi asiamiespostin arjessa.

– Asiamiesposti marketin vieressä alkaa selkeästi kuormittua jo marraskuun puolella, joulukuussa työntekijöillä on jo kiire. Posti palvelee jokaisena marketin aukiolopäivänä.

Vaikka työ tärkeä osa elämää onkin ja viikkotunnit riittävätkin työn haasteellisiin, vaativiin ja vastuullisiin tehtäviin, aikaa oman jaksamisen vahvistamiseksi on oltava.

– Meitä asuu kotona enää mieheni ja minä. Kaikki kolme tytärtä ovat jo omillaan. Yksi tyttäristämme on tehnyt minusta jo mummun, nainen sanoo ylpeyttä äänessään.

Kolmen lapsen äitinä olemisen lisäksi Hoikka on siivilissä panostanut eläimiin.

– Yksi tytär ratsastaa ja siinäpä sitten minäkin hevosen huoltohommiin osallistun. Selkään olen noussut pari kertaa, mutta enpä lähtisi sillä kehumaan. Hevonen on meillä puoliylläpidossa.

Talleilta myös löytyi idea omaankin lemmikkiin.

– Tallin omistajalla on Jack Russelin terrieri, innostuimme rodusta. Niinpä samaa rotua edustava puolitoistavuotias Pate rytmittää kummasti päiviämme kotosalla..

Onko nimi lainattu kuuluisalta muusikolta Pate Mustajärveltä?

 – On, nainen purskahtaa nauruun.

Pate on peruskoulutuksensa saanut, reipas poika, joka hoitaa aamutoimensa itsenäisesti, mutta valvotusti.

– Asumme Ylistarossa. Uskallan aamuisin laskea Paten pisuille, koska vahdin häntä koko ajan.

Hauskaa sattumusta runsaan 30 vuoden työuran aikajanalta kysyttäessä Hoikka pohtii hetken ja kertoo Lapuan marketissa aikoinaan sattuneesta tilanteesta.

– Hyllytin yhdessä toisen henkilön kanssa lasten ruokapurkkeja. Tiukasti pakatut purkit oli työläs purkaa. Työkaveri tokaisi avuliaana että katsopas näin ja näin. Kätevästi se häneltä onnistui. Tein perästä ja räks – tusina purkkeja mäjähti lattiaan.