Joulukonsertti on kuorolle vuoden huipennus

Seinäjokelainen Lauluflikat-kuoro valmistautuu lauantaiseen joulukonserttiinsa. Koronapassi mahdollistaa sen järjestämisen. Kuorolaulu on kohdannut isoja haasteita korona-aikana.

Koronaepidemian alkaessa ensimmäisten harrastusten joukossa kiellettiin kuorolaulaminen. Kun harrastuksen toiminta ja harjoittelumahdollisuudet on rajoitettu pitkäksi aikaa etäopetukseen, se väistämättä syö toiminnalta pohjaa.

– Meillä kuoroharjoittelussa on ollut kaksi suurta haastetta korona-aikana. Ensimmäinen oli etäopetukseen siirtyminen. Se vei paljon aikaa ja voimavaroja. Olen pitänyt harjoituksia etänä Teamsin välityksellä, suunnittelin ja lähetin tytöille tehtäviä, nuotteja ja harjoituksia, joita kuorolaiset kotona tekivät. Rajoitusten helpottuessa olemme harjoitelleet sallitun suuruisissa kokoonpanoissa, turvaetäisyyksin, maskit kasvoilla, kertoo kuoron johtaja, director cantus Mervi Laakso.

Kuoro on omanlaisensa tiivis sosiaalinen yhteisö, ja siinä piilee harrastuksen ydin.

– On aivan eri asia harjoitella kuorolaulua yksin kotona ja etäyhteyksien välityksellä, kuin paikan päällä. Se tuo ison haasteen harjoitteluun sekä käytännön kannalta että harjoittelumotivaation säilymisen kannalta, Laakso toteaa.

Toinen kuoroharrastamisen haaste on myös koko muuta yhteiskunnan toimintaa leimannut epätietoisuus. Harrastus tähtää esiintymisiin, mutta konsertteja on vaikea suunnitella. Useita on siirretty ja toteutettu huomattavasti aiottua pienemmillä yleisömäärillä, rajoitusten mukaisesti.

– Kuoron toiminta on rahoitettu konserttien lipputuloilla ja muulla varainkeruutyöllä. Kun konsertteja ei ole voitu järjestää, se vaikuttaa talouteen mutta myös harrastamisen motivaatioon. Konserttimatkat ovat aina olleet tärkeä ja odotettu osa harrastamista. Ehdimme juuri ennen koronan alkua vuonna 2019 tehdä vielä hienon konserttimatkan Prahaan.

Kuorolauluun kohdistuvat rajoitukset ovat vaikuttaneet tuhansiin lapsiin ja nuoriin Suomessa.

Konsertteja on koronan aikana järjestetty pienimuotoisesti. Kevätkonsertti toteutettiin pienryhmissä harjoitellen.

– Meillä on kevätkonserteissa ollut yleensä kolmisen sataa kuulijaa, nyt saimme ottaa 20 henkilöä. Järjestimme kaksi konserttia, jotta jokaisen kuorolaisen vanhemmat edes pääsivät kuulemaan lauluamme.

Kuorolaulu on harrastuksista niitä, jotka ovat eniten kärsineet koronasta. Se näkyy myös kiinnostuksen hiipumisena.

– On ollut surullista seurata, miten maan hallituksen puolelta on korostettu, että lasten ja nuorten harrastuksia ei lähdetä rajoittamaan. Mutta silloin on puhuttu urheilusta. Kuorolauluun kohdistuvat rajoitukset ovat vaikuttaneet tuhansiin lapsiin ja nuoriin Suomessa, Laakso muistuttaa.

Monet ovat lopettaneet harrastamisen, koska se ei koronan olosuhteissa toteudu sellaisena kuin tarkoitus on.

 –Uusia ei mukaan juuri ole pyrkinyt, samasta syystä. Tilanne on todella valitettava. Totta kai kuorolaulu kisaa harrastajista myös kaikkien muiden lajien kanssa. Lapsille on tänä päivänä tarjolla niin paljon vaihtoehtoja, että heidän houkuttelemisensa lajiin on haaste, Laakso pohtii.

Lauluflikat on Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston kuoro. Laulajien vanhemmista muodostunut tukiyhdistys lopetti toimintansa tänä syksynä.

– Musiikkiopiston yhteydessä on helppo järjestää myös yhteistyötä orkesterikokoonpanojen kanssa. Omalta osaltani kuoron johtaminen on jatkunut opettajan virasta eläköitymisen jälkeenkin, mutta jatko on avoinna. Toivottavasti kuoro jatkaa toimintaansa edelleen.

Laakso on koonnut musiikkiopiston entisistä ja nykyisistä laulajista joulukonserttia varten projektikuoron.

– Kutsuin entisiä kuorolaisia mukaan ajatuksella, että tulkaa vielä kerran laulamaan kanssani!

Musiikkiopisto päätti ottaa tapahtumaan käyttöön koronapassin. Koronaturvallisuudesta on isossa tilassa helppo myös muilla toimilla huolehtia.

– Olen tyytyväinen, että koronapassi on käytössä, jotta voimme konsertin järjestää. On todella ihanaa päästä esiintymään vihdoin. Perinteinen Tulkoon joulu -konsertti on järjestetty vuodesta 2003, toisinaan Törnävän kirkossa, toisinaan Lakeuden Ristissä, jossa sen nyt lauantainakin järjestämme, Laakso iloitsee.