Seinäjoen Uimarit nousukierteessä

Nuoret uimarit kohti maan kärkeä joulukuun alussa pronssia uineen Selma Laukkasen johdolla

Seinäjoen Uimareilla oli pari vuotta sitten pieni suvantovaihe, mutta nyt perinteinen uinnin erikoisseura menee taas kohti maan kärkeä varsinkin juniorisarjoissa.

Joulukuun alussa uitiin ikäkausifinaalit poikien ja tyttöjen kolmessa eri ikäryhmässä eli käytännössä nuorten ikäluokkien SM-kisat. Seinäjoen Uimareilta oli mukana kymmenen nuorta uimaria. Kovimmasta saavutuksesta vastasi Selma Laukkanen T13-sarjassa uimalla 200 metrin selkäuinnissa pronssimitalille.

– Lisäksi meille tuli useampi pistesija ja seurojen välisissä pisteissä olimme sijalla 23. Olemme lähestyneet eri ikäluokissa sarjojen kärkeä ja noususuunta on laajalla rintamalla. Uimarit ovat motivoituneita ja ahkeria harjoittelijoita. Viikossa harjoitustunteja tulee yli kymmenen, kertoo seuran valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Tiina Laiho.

Seinäjoen Uimareilla on jo pitkään ollut tilanne, että tulijoita olisi enemmän, kuin on rahkeita ottaa vastaan. Seuran uimakouluihin ilmoittaudutaan netissä täyttämällä hakukaavake.

– Valitettavasti olemme joutuneet laittamaan nuoria tulijoita jonotuslistalle. Pahimmillaan siellä oli sata nimeä, mutta nyt tilanne on hieman parantunut, kun syksyllä aloittaneeseen uuteen ryhmään voitiin ottaa 17 nuorta mukaan. On aina ikävä sanoa nuorille, että valitettavasti heti ei mahdu mukaan.

Yhtälö on varsin tuttu monista seuroista. Valmentajia saisi olla enemmän. Nyt seurassa on hieman alle 20 valmentajaa.

– Pyrimme siihen, että jokaisessa harjoitusryhmässä on kaksi valmentajaa paikalla. Yhteistyö kaupungin liikuntatoimen kanssa toimii hienosti. Meillä on hyvin harjoitusvuoroja arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Koronakin on toki vaikuttanut ja resurssit on suunnattu nykyisten ryhmien pyörittämiseen.

Seinäjoen Uimareissa on 130 uinnin harrastajaa. SM-kisat ovat tulossa aikuisten ja nuorten ikäryhmissä ja niihin tulosrajan on rikkonut kahdeksan seuran kilpauimaria. Uusi kilpailutapahtuma nähtiin joulukuun alussa sekä Vaasassa että Seinäjoella, kun Vaasan Uimaseura ja Seinäjoen Uimarit järjestivät yhteistyössä nuorille ikäluokille Wusse-uinnit. Lauantaina kilpailtiin Vaasassa ja sunnuntaina Seinäjoella. Altaassa oli mukana 200 kilpailijaa.

– Wusse-uinnit oli tarkoitus järjestää jo vuosi sitten, mutta korona esti. Nytkin korona hieman verotti osallistujia, mutta jatkamme Vaasan kanssa yhteistyötä ja tavoitteena on tehdä Wusse-uinneista syyskauden huipennus.

Seinäjoen Uimarien toiveena on 50 metrin rata. Tärkeimmät kilpailut käydään aina keväisin ja 50 metrin rata auttaisi paitsi harjoittelussa, mutta myös toisi lisää tilaa harrastajille.

– Sitä kovasti odotetaan. Kesän uimakoulujen jälkeen meille tulee ilmoittautuneiden ryöppy. Opettajatkin varmaan antavat vinkkiä harrastuksesta. Alussa uimataito on se tärkein juttu ja siitä harrastus lähtee eteenpäin, Laiho juttelee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat