Hyvä alkutalvi lupaa pitkää laskettelukautta

Joupiskan laskettelurinne avattiin viikko sitten. Pakkaskelit ovat antaneet alkavalle laskettelukaudelle loistavan lähdön. Alkamassa on nykyisten yrittäjien, Toni Viimavirran ja Jari Särkipajun, neljäs talvi rinnekeskusyrittäjinä.

– Ei ole meidän aikanamme vielä koskaan päästy aloittamaan kautta tässä vaiheessa näin hyvissä olosuhteissa, Toni Viimavirta toteaa.

Kauden avajaisviik ko on ollut Joupiskalla vilkas.

– Pakkasjakson ajan on tehty töitä vuorokauden ympäri niin, että jokainen viidestä rinteestä on saatu lumetettua. Laskettelijoilta on tullut paljon kiitosta siitä, että saatiin kerralla kaikki rinteet auki, kertoo Viimavirta.

Tykkilumi kestää lämpöasteita luonnonlunta paremmin, joten nyt kasaan saatu tykkilumi kestänee kauden loppuun saakka.

– Kunhan lumi peittää maan kotien puutarhoissa, ihmiset lähtevät mäkeen. Vähälumisina talvina on nähty, että jos luonnon lumi puuttuu ympäristöstä, ihmiset eivät mäkeenkään lähde, vaikka se tykkilumen ansiosta avoinna onkin.

Lasketteluharrastus on Seinäjoella kasvussa. Valtaosa harrastajista aloittaa laskettelun hiihtokoulun kautta. Turvallisen tekniikan opettelusta on hyvä aloittaa.

– Meillä hiihtokoulu pyörii joulun tienoilta alkaen. Alaikärajaa ei laskettelulle ole, kunhan suksilla pystyssä pysyy, se riittää. Erityisesti lumilautailu kannattaa aloittaa opetustunnin kautta. On helpompi omaksua oikea tekniikka, kun opettelee alusta alkaen oikean tavan laskea. Hankalampi on lähteä muuttamaan jo oppimaansa virheellistä tekniikkaa, vinkkaa Viimavirta.

Hiihtokoulun opettajina toimivat koulutuksen saaneet lajin harrastajat.

– Meillä on hyvin opettajia käytössämme. Kunhan varaa etukäteen ajan oppitunnille, mukaan pääsee. Varusteet voi alkuun vuokrata, omia ei tarvitse ensimmäiseksi hankkia.

Maakunnan rinteet palvelevat harrastajia kukin omien erityispiirteidensä ja painopisteidensä kautta. Joupiskalla on panostettu vahvasti temppumäkeen.

– Kesällä muokattiin rinteen profiilia junnujen parkkia ja isompaa parkkia parannellen. Nuoret viihtyvät temppuradalla, josta löytyy bokseja eli isokokoisia hyppyreitä, sekä kumpareita ja reilejä. Lasten ja nuorten liikkeelle saaminen on tärkeä asia, ja on hienoa, että he ovat innostuneet lajista. Maakunnan rinnekeskusten yhteinen tavoite on kehittää alueelle sellainen monipuolisesti palveleva rinnekeskusten verkosto, joka innostaa lajin pariin yhä useampia harrastajia, Viimavirta toteaa.

Lasten ja nuorten innostukseen pyritään Joupiskalla myös vastaamaan.

– Harrastajia kuullaan ja pyritään kehittämään rinnettä heidän toiveidensa mukaiseksi. Laskettelijoita vartenhan toimintaa tässä pyöritetään, Viimavirta sanoo.

Kauden alkuun kohdistuu lapsilla paljon odotuksia, purkamattomia paineita ja innostusta, jonka kanavoimiseksi oikeaan suuntaan, temppuradalle, tarvitaan toisinaan aikuisten ohjausta.

– Meillä on nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaamiselle ja vaaraa aiheuttavalle käytökselle. Onkin hyvä näin kauden alussa käydä kotona keskustelu lapsen kanssa siitä, mitkä ovat rinnesäännöt ja miten harrastus säilyy kaikille mukavana, Viimavirta muistuttaa.