Hus ja monet kunnat pulassa – Tämä estää koronarokotusten nopean etenemisen

Koronarokotusten vauhdittamiseen tarvitaan lisää rokottajia. Kolmansien rokotusten nopean etenemisen esteenä on pula rokottajista, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.

Nyt sekä Hus että Uudenmaan kunnat vetoavat sellaisiin terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka voivat elämäntilanteensa vuoksi tulla rokottamaan esimerkiksi muutamaksi viikoksi tai muutoin joustavasti.

– Toivomme, että esimerkiksi eläkkeellä, erilaisilla työvapailla tai muissa tehtävissä olevat terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat tulisivat rokottamaan, vaikka lyhyeksikin ajaksi, sanoo vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä Husista.

Husilla ja alueen kunnilla on tiedotteen mukaan yhteinen näkemys siitä, että rajalliset terveydenhuollon resurssit tulee kohdentaa nimenomaan rokottamiseen.

Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen sanoo, että koronavirusrokotusten vauhdittaminen on nyt ensisijainen toimenpide epidemian hillitsemisessä.

– Jotta onnistumme tässä, meidän on tärkeää saada mahdollisimman moni rokotetuksi. Haluamme toteuttaa rokotukset nopeasti, kolmannet rokotukset mukaan lukien. Tarvitsemme tämän vuoksi lähiviikkoina runsaasti lisää rokottajia, selvittää Turpeinen Husin tiedotteessa.

Petäjä sanoo, että testausmäärien lisäämisellä epidemiaa ei saada hallintaan.

– Testaaminen itsessään ei hillitse epidemiaa, ellei siihen kytkeydy tehokas tartunnanjäljitys. Yksittäisen tartunnansaaneen kontaktien jäljittäminen voi olla hyvinkin aikaa vievää. Resurssien käyttäminen rokottamiseen on huomattavasti tuottavampi keino hillitä epidemiaa, sanoo Petäjä.

Asetuksen mukaan koronarokotteen saavat pistoksena antaa lääkäri, hammaslääkäri ja asianmukaisen koulutuksen saanut terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, kätilö ja sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja.

THL: Kolmas rokotus tälle ikäryhmälle – Rokotusväli muuttumassa