Oppisopimuskoulutus väylänä ammattiin

Aktiivinen nuori voi saada oppisopimuksen kautta arvokasta kokemusta ja hyvän startin työelämään. Kiinnostus oppisopimuskoulutukseen on kasvussa.

Lapualainen Leevi Rantala suoritti liiketoiminnan perustutkinnon Lapuan Sedussa loppuun oppisopimuksella. Opintoihin kuuluvaa työelämässä oppimisen jaksoa seurasi kesätyö ja kesätyötä oppisopimuspaikka. Opinnot Rantala halusi saada rivakalla tahdilla valmiiksi, sillä hän aloittaa tammikuussa asepalveluksen Kajaanissa.

– On mahtavaa, että ammattiin voi opiskella niin joustavasti. Suuret kiitokset työnantajalle Latomäen Sähköliikkeelle Lapualle ja Sedulle sekä Lapuan että Seinäjoen päässä oppisopimuskoulutuksen järjestymisestä, Leevi Rantala kiittelee.

Nuori mies pitää oppisopimuskoulutusta kasvattavana kokemuksena.

– Suosittelen oppisopimusta tutkinnon suorittamisen muotona kaikille. Se vaatii työtä ja sitoutumista, kun pitää hoitaa sekä työ että opinnot, mutta ei se ylivoimasta ole. Ne myös tukevat toisiaan vahvasti. Itse ajattelen, että en ole mikään sosiaalisin tyyppi, joten koulutuksen aloittaminen jännitti. Siinä kuitenkin oppi tekemällä. Muutama kaveri on suorittanut opintonsa eri aloilla oppisopimuksella, ja kaikkien kokemukset ovat myönteisiä. Se lisää myös motivaatiota opiskeluun, kun sen saa suorittaa työtä tekemällä, Rantala sanoo.

Oppisopimuskoulutus on pehmeä lasku työelämään. Tukea on aina saatavilla ja vastuuta on vähemmän, kuin tavallisessa työsuhteessa.

– Toisaalta pitää ottaa vastuu omasta tekemisestä kuten aikuiset palkkatyössä, toisaalta työpaikkaohjaajan tuki helpottaa tekemistä. Jos työyhteisö tuntuu mukavalta ja ala kiinnostavalta, opiskelusta tulee mielekästä, nuorimies sanoo.

Oli avartavaa huomata, että nuorelta voi oppia itsekin. Työn suola on uusia tapoja tuovat tekijät.

Vesa-Matti Kupari

Leevi Rantalan työpaikkaohjaajana Latomäen sähköliikkeessä toimi Vesa-Matti Kupari. Oppisopimuskoulutusta yritys kokeili ensimmäistä kertaa.

– Meille jäi hyvät fiilikset tästä jaksosta. Tiesimme jo Leevin palkatessamme, millainen työntekijä hän on, joten sikäli riski oli pieni. Ennen oppisopimusta, harjoittelujakson ja kesätyön aikana hän näytti innokkuutensa ja työmotivaationsa. Oppisopimuskoulutus on yritykselle investointi, kun opiskelijalle maksetaan palkka ja hänen ohjaamiseensa on sidottava henkilöresursseja. Mutta kun yrityksellä on tarve työvoimalle ja opiskelijalla on into ja motivaatio kohdallaan, kuten Leevillä oli, järjestely palvelee sekä yritystä että opiskelijaa, Kupari toteaa.

Nuorten kautta yritykseen saadaan raikkaita uusia ajatuksia.

– Meille Leevi toi markkinointiin lisää nykyaikaisia näkemyksiä, kuten some-kanavien monipuolisempaa käyttöä. Oli avartavaa huomata, että nuorelta voi oppia itsekin. Työn suola on uusia tapoja tuovat tekijät, Kupari sanoo.

Oppisopimusjärjestely oli hyvin selkeä yrityksen näkökulmasta.

– Sedu hoiti byrokratian valtaosin. En montaakaan tuntia käyttänyt jakson aikana paperihommiin. Siinä mielessä oppisopimus on vaivaton tapa toimia, Kupari korostaa.

Sedussa opintoihin kuuluu paljon työelämässä oppimista. Tutkinnot tehdään työelämässä näyttöinä ja työpaikan jaksoja on useita. Lyhyet, kuukauden tai kahden mittaiset oppisopimuskoulutukset ovat lisääntyneet selkeästi Sedussa.

– Oppisopimustoiminnasta on yritykselle selkeää hyötyä, esimerkiksi Leevin tapauksessa markkinoinnin kehittämisessä. Yrityksen tukena toimivat Sedusta ammattitaitoiset opettajat, sanoo Leevi Rantalan koulutusta ohjannut Mari Saranpää Seinäjoen Sedusta.

Oppisopimus voi olla kestoltaan viikosta kolmeen vuoteen. Jokainen sopimus räätälöidään yksilöidysti.

– Yhteistyö oppilaitoksen, opiskelijan ja yrityksen välillä on oppisopimuskoulutuksessa tiivistä ja joustavaa. Leevin kohdalla myös Sedun opetuspisteiden välinen yhteistyö osoitti toimivuutensa. Kaikkiaan oppisopimuskoulutuksen parasta antia opiskelijalle on varmuuden ja itseluottamuksen kehittyminen työntekijänä, Saranpää kiteyttää.