Kätilön työ on upeaa

Heidi-Mari Ojala tekee työtä unelma-ammatissaan kätilönä. Vapaa-aikansa hän viettää salilla treenaten. Laji on body fitness.

Mennyt joulu oli Heidi-Mari Ojalalle uudenlainen. Jouluviikoksi hän ajeli Kuopiosta lapsuuskotiin Nurmon Kouraan, mutta kiirehti jo aatoksi takaisin Savoon ja töihin.

– Työskentelen kätilönä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Aattoaamun olin töissä. Päivällä kävin kuntosalilla ja sen jälkeen keittelin itselleni riisipuuron. Illalla otimme vanhempien kanssa face-time-puhelun, jonka aikana avasimme lahjat. Olin ensimmäistä kertaa joulun pois kotoa, Heidi-Mari Ojala kertoo.

Heidi-Mari Ojalan suvussa riittää parturi-kampaajia. Mummu, äiti, eno, täti ja serkku, kaikki hiusalan ammattilaisia. Myös Heidi-Mari opiskeli parturi-kampaajaksi.

– Päivääkään ei ole sitä työtä tullut tehtyä, mitä nyt äitiä ja mummua olen joskus autellut heidän liikkeissään.

Huhtikuussa Ojala valmistui Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kätilöksi. Häntä on aina kiehtonut lääketiede ja sairaalaympäristö.

– Olisin halunnut alunperin eläinlääkäriksi, mutta tiesin, että pääkoppani ei riitä siihen kaikkeen lukemiseen. Kätilö oli minulle hyvä vaihtoehto. Olen aina ihannoinut raskaana olevia naisia. Heistä huokuu kauneutta. Haluan olla mukana elämän suurissa hetkissä ja tukea naisia siinä tilanteessa.

Olen aina ihannoinut raskaana olevia naisia. Heistä huokuu kauneutta. Haluan olla mukana elämän suurissa hetkissä ja tukea naisia siinä tilanteessa.

Kätilön ammattitutkinnon saadakseen opiskelijan pitää saattaa vähintään 40 vauvaa maailmaan. Tällä hetkellä Heidi-Mari Ojala työskentelee naistentautien osastolla, jossa ovat myös synnyttäneet äidit vauvoineen.

– Pienten kanssa on aivan ihana olla tekemisissä. Haluan kovasti synnytyssalityöhön, mutta kerään nyt ensin kokemusta lapsivuodetyöstä, Heidi-Mari Ojala kertoo.

Opiskeluaikana Heidi-Mari Ojala teki harjoitteluja myös Seinäjoen sairaalassa. Paikasta jäi hyvä mieli, mutta silti hän ei halua palata ainakaan vielä kotiseudulle.

– Muutan tammikuun lopussa Helsinkiin. Haluan kokeilla, millaista elämä on siellä suunnalla. Sain töitä Naistenklinikalta.

Heidi-Mari Ojalalla on harrastus, joka ei oikeastaan ole harrastus ensinkään, vaan suorastaan elämäntapa. Nimittäin body fitness. Hän kilpaili lajissa ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja ylsi heti mitallisijoille. Mutta mitä on body fitness?

– Siinä haetaan vartalolle X-muotoa. Leveät hartiat, lihaksikkaat käsivarret ja selkä, kapea vyötärö ja harmoninen kokonaisuus. Vartalon pitää lisäksi olla naisellinen ja rasvaprosentin alhainen, Heidi-Mari Ojala kuvailee.

Ojalan mukaan laji vaatii kovaa treenaamista kuntosalilla.

– Monet keskittyvät treenaamaan pääasiassa olkapäitä, jalkoja, selkää ja pakaroita, mutta itse treenaan tasapuolisesti näiden lisäksi myös käsiä.

Ojala käyttää myös termiä bodaustreenaaminen, jolla hän tarkoittaa pelkästään isojen lihasryhmien treenaamisen sijaan pienten yksittäisten lihasten ja lihasten osien eristämistä, eli omaa harjoittamista.

– Siinä keskitytään paljolti sellaiseen tuntumaan. Olet tietoinen, mitä teet treenaamisella ja mitä teet treenattavalla lihaksella.

Myös ruokavalion noudattaminen on tärkeä osa lajia ja tarkka dieetti aloitetaan jopa puolta vuotta ennen kisoja.

– Ruokavalio pitää olla kunnossa jos haluaa, että lihasmassa kasvaa.

Heidi-Mari Ojala käy kuntosalilla viisi kertaa viikossa.

– Käyntimäärät riippuvat paljon harjoittelijan elämäntilanteesta ja minulle sopii viisi. Teen usein kaksi työvuoroa peräkanaa, että saan sitten vapaapäiviä, jolloin voin käydä salilla aivan siihen kellonaikaan kuin haluan. Salini on auki 24/7.

Ojalan valmentaja on jyväskyläläisen Gym Ironian yrittäjä Roope Naukkarinen.

– Kun aloitin vuonna 2018 tavoitteellisen harjoittelun, olin ihan tavallinen kuntoilija. Roopen avulla ollaan hiottu tämä paketti kasaan. Roope on opettanut minua treenaamaan kovaa. Olen hänelle tavattoman kiitollinen.

Kisamenestystä Ojala niitti monesta kisasta.

– Kotkassa järjestetyt tulokkaiden SM-kisat voitin. NFE (Nordic Fitness Expo) SM-kisoissa ja PM-kisoissa sijoituin hopealle.

SM-kisoista Heidi-Mari Ojalalle irtosi MM-kisapaikka Espanjan Santa Susanaan. Kisat järjestettiin marraskuussa.

– Halusin osallistua kisoihin, koska ikinä ei voi tietää onko kyseessä once in a lifetime -mahdollisuus. Minulla ei ollut mitään tavoitetta, halusin vain lähteä katsomaan millaista on maailman paras taso. Valitettavasti voittajat eivät olleet syöneet pelkästään kaurapuuroa, niin kuin me suomalaiset kilpailijat ja tänä vuonna tuomarit arvostivat isoa lihasmassaa.

Tällä hetkellä Heidi-Mari Ojala treenaa fiiliksen mukaan kroppaa kuunnellen.

– Tavoitteeni ovat 2023 keväässä. Jos en ole ennen kisoja tyytyväinen saavutettuun kuntoon, siirrän tavoitteen seuraavaan syksyyn. Tiedän, että voin olla parempi. Minussa on potentiaalia. Hopeasijat on nyt saavutettu. Seuraavaksi aion voittaa.