Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekkovalmentajana Norjassa

Norjassa ammatikseen valmentavalle Nicklas Huddille joulunaika oli erityinen. Muuten arki Oslossa noudattaa tuttua rutiinia.

Jääkiekkovalmentajana Norjassa toimivalle Nicklas Huddille joulunaika oli erityisen merkityksellinen. Vaasassa asuvat aikuiset lapset, Virkiässä superpesistä pelaava Emma ja VPS:ssä jalkapalloa pelaava Roni, matkustivat isänsä luo.

– Oli todella hienoa, kun jälkikasvu tuli joulunviettoon. Olemme viimeksi viettäneet joulua yhdessä kaksi vuotta sitten. Ikävä on kova. Puolin ja toisin, kun täällä Norjassa kuitenkin yksin on, Hudd toteaa.

Hudd on kuitenkin viihtynyt vuonojen maassa. Nyt on menossa toinen pesti. Ensimmäiset Norjan vuoden osuivat ajanjaksoon 2007-2009, kun Hudd valmensi Oslossa Furusetin joukkuetta. Toinen työkeikka Norjaan alkoi kaksi vuotta sitten. Kauden 2019-2020 Hudd valmensi Skienin joukkuetta. Nyt hänellä käynnistyi toinen kausi Oslossa yleisseura Hasle-Lorenin jääkiekon valmennuspäällikkönä. Lisäksi Nudd valmentaa Norjan U-18 tyttöjen maajoukkuetta kohti Unkarissa pelattavia MM-kisoja.

– Seuraavasta kaudesta olemme jo sopineet, ja olemme keskustelleet myös pidemmästä pestistä. Olen viihtynyt hyvin ja seurassa on hieno henki. Taustalla on hyvä porukka ja talkoohenki elää. Jalkapallo on seuran toinen päälaji ja siitäkin on tulossa tehtäviä.

Hudd toteaa, että ammatillisesti arki Norjassa noudattaa tuttua rutiinia.

– Korona on haitannut tekemistä, mutta joka päivä puetaan haalarit päälle ja ryhdytään hommiin. Tavoitteena on joka hetki hoitaa oman hommansa mahdollisimman hyvin.

Seuraavasta kaudesta olemme jo sopineet, ja olemme keskustelleet myös pidemmästä pestistä. Olen viihtynyt hyvin ja seurassa on hieno henki. Taustalla on hyvä porukka ja talkoohenki elää.

Hudd toimi pitkään myös Seinäjoella jääkiekossa sekä S-Kiekossa, että SHT:ssä. Kaudella 2004-2005 hän valmensi seinäjokelaisen kiekon edustusjoukkuetasolla kovimpaan saavutukseen. SHT:n nimellä pelannut edustusjoukkue voitti Suomi-sarjan mestaruuden keväällä 2005. Joukkue tunnettiin nimellä: ”Nicklas Huddin hurja joukko”.

– Matkalla mestaruuteen kaatui kovalla rahalla kasattu HC Montreal ja hiljensimme myös Titaanit Kotkassa. Kaksiosaisessa finaalissa voitimme kotona rankkarikisassa Heinolan ja se ratkaisi mestaruuden. Oli hieno hetki ja hieno joukkue. Siitä lähti pelaajia aina Liigaan ja Mestikseen saakka. Maijalan Aki ja Kankaan Jukka tekivät taustalla hienoa työtä.

Ensimmäisen Norjan valmennusreissun jälkeen Hudd toimi Suomessa eri joukkueissa Kajaanin Hokissa, Red Ducksissa, S-Kiekossa ja Kalajoella.

– Olin välillä kymmenen vuotta pois Norjasta. Vuosien aikana tuli yhteydenottoja, mutta emme löytäneet molempia osapuolia tyydyttävää ratkaisua.

Syksyllä 2019 se kuitenkin löytyi Skienin kanssa. Skienin vuoden jälkeen Hudd sai kuusi tarjousta jatkosta. Hudd valitsi Hasle-Lorenin.

– Seura on vakavarainen ja jääkiekolle valmistuu uusi halli kahden vuoden päästä. Jäähallin alueelle muuttaa paljon väkeä ja toivotaan, että sitä kautta saadaan uusia harrastajia. Seurassa on 1500 jäsentä.

Hudd on pandemian aikana ammentanut energiaa norjalaisesta luonnosta. Norjalaisten sanotaan olevan ulkoilmakansaa, mutta Hudd ei suoraan myyttiä allekirjoita.

– Vanhempi väki on varmasti sitä, mutta Norjaan on muuttanut väkeä eri kulttuureista ja se on muuttanut tilannetta. Korona toki teki lisäbuustin ja toivotaan, että trendi jatkuu, kun pandemia hellittää.

Hasle-Lorenin naisten joukkue on liigassa toisena. Seuralla on myös kaikki juniorijoukkueet alle 14-vuotiaiden ikäluokista alaspäin. Tyttöjoukkueet perustettiin tänä syksynä.

– Jalkapallo, hiihto, käsipallo ja yleisurheilu ovat lajeina jääkiekon edellä. Norjassa on noin 6000 jääkiekon harrastajaa. Harmittavaa oli, kun naisten ja miesten joukkueet jäivät olympialaisten ulkopuolelle. Norjassa on muutamia tosi hienoja jäähalleja ja töitä jääkiekossa täällä riittää, Hudd kertoo.