Kaupungin aurauskalusto on valmiina lumentuloon

Seinäjoen kaupungin aurauskalusto kuskeineen on 50-70 miehen vahvuinen, katujen luvataan pysyvän kuljettavina

Tiina Rantahalvari

– Jos jotain kaupungin asukkailta toivoisin mahdollisen lumimyräkän sattuessa, olisi se kärsivällisyys ja rauhallisuus. Kaikki väylät pyritään saamaan kuljettavaan kuntoon, sekä pitämään ne kunnossa, sanoo Seinäjoen kaupungin kunnossapitomestari Jarno Aaltonen.

Kaupungin katuverkosto on luokiteltu I,- II,- ja III-luokan katuihin.

– Karkeasti sanoen esimerkiksi Suupohjantie, Ruukintie ja Vapaudentie ovat ehdottomasti osa ykkösluokituksen kaduista. Toki ykkösväyliä kaupungin alueella on enemmänkin. Kakkosluokitellut kadut ovat niin kutsuttuja kokoojakatuja, jotka yhdistävät asuntokatuja, kolmoset näitä mainittuja asuntokatuja. Ne ovat yleensä päättyviä katuja.

Seinäjoen seudulle lunta satoi viime talvena lähes ennätysmäisiä määriä.

– Toiveissa olisi normaaliluminen talvi tällä kertaa, vaikka kalustoa kuljettajineen onkin 50-70 verran.

Usein palaute koskee tontille johtavan kulkutien aurausvallia, josta tontinomistaja itse vastaa.

Jos ja kun myräkkä iskee ja katujen ajokunto uhkaa heikentyä, kalusto otetaan käyttöön myös kesken myräkän.

Yleensä katuväylästöä puhdistetaan lumisateen päätyttyä tai yöaikaan, koska se on muun liikenteen kannalta turvallisinta ja häiriöt muulle liikenteelle vähäisimmillään. Töitä paiskitaan tarpeen vaatiessa 10-15 tuntia putkeen. tuntia putkeen.

Kun lunta sataa, helähtää kunnossapitomestarin puhelin herkästi soimaan.

– Toisinaan palaute on varsin kiihkeäsävyistä. Maalaisjärki kannattaa ottaa niissä tilanteissa käyttöön. Usein palaute koskee tontille johtavan kulkutien aurausvallia, josta tontinomistaja itse vastaa.

Kiinteistöjen editse kulkevan jalkakäytävän kunnossapito kuuluu aina kiinteistön omistajalle, yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie taas on kaupungin hoitovastuulla, samoin kuin siltojen, torien ja kaupungin hoidossa olevien, kaava-alueen ulkopuolella sijaitsevien yksityisteiden hoito.

Kunnossapitomestari Jarno Aaltonen kertoo töiden jatkuvan hyvän aikaa lumimyräkän pahimman vaiheen jälkeenkin.

– Pari viikkoa kuluu helposti, kun ajamme kuormia läjityspaikoille tai huolehdimme liukkaudentorjunnasta. Kaduille muodostuneita jäisiä polanteita myös höylätään.

Julkisessa ja yksityisessä talvikunnossapidossa kerätyt lumet voi toimittaa kolmelle eri lumenläjitysaluueelle. Seinäjoen ja Nurmon lumenläjitysalueena toimii Laulateenmutkan alue, joka on maksullinen. Vanha Lellunnevantien lumeläjitysalue on käytössä vain kaupungin omista kunnossapitotöistä kerätyille lumille.

Peräseinäjoella vastaavaa tehtävää hoitaa Haukinevan lumenläjitysalue ja Ylistarossa lumet kootaan Paineenkorotusasemantielle.