Seinäjokelainen Ville Haapamäki tekee koriste-esineitä laserilla
Ville Haapamäen elämä mullistui kerta heitolla kymmenisen vuotta sitten, kun kuningas alkoholi jäi elämästä pois. Merkittävää roolia aiemmin näytelleen alkoholin tilalle tuli ”aivan pystymetsästä” alkanut käsityöläisammatti, UrkkiLaserin käynnistäminen reilu vuosi sitten.
– Jotta siihen pisteeseen päästiin, oli takana pari vuotta kestänyt säästäminen laserin ostamista varten, muistelee Haapamäki alkuaikojaan.
Se, miksi mies kiinnostui juuri laserkaivertamisesta, oli tavallaan sattumaa.
– Huomasin laitteen myynti-ilmoituksen aivan odottamatta. Jotenkin vain ajatus jäi kytemään ja aloitin päämäärätietoisesti säästää. Lähdin havittelemaan yrittäjyyttä siis ihan pystymetsästä ja ummikkona, vailla minkäänlaista kokemusta.
Mutkia matkaan toi paitsi laitteen viisinumeroinen hinta, myös sen käyttäminen.
– En ensimmäisinä kolmena viikkona osannut edes yhdistää laitetta tietokoneeseen! Sitä jaksoa seurasivat kuukaudet, jotka istuin 12 tuntia päivässä hakkaamassa konetta ja opettelin laitteen hienouksia. Viimein homma alkoi sujua, kiitos Googlen ja YouTuben. Opin käyttämään Coreldraw -ohjelmaa kaiverruksissa.
Lähdin havittelemaan yrittäjyyttä siis ihan pystymetsästä ja ummikkona, vailla minkäänlaista kokemusta.
Nyt reilun vuoden yrittäjyyttä opetellut Haapamäki työstää laserillaan muun muassa puuta, nahkapaperia ja metallia tietyin ehdoin.
– Tuo laite ei kaiverra itse metallia, vaan esimerkiksi taskumateissa käytetyn maalin pintaa siten, että haluttu kuva saadaan syntymään. Laitteella pystyy kaivertamaan vaikkapa korvakoruihin asiakkaan niihin toivoman kuvan, yrittäjä viittaa omien kotisivujensa esimerkkituotteeseen.
– Melko paljon minulta tilataan saunamittareita, korttikoteloita, avaimenperiä tai niitä taskumatteja.
Yrittäjäksi alkaminen lähti kenties päähänpistosta, mutta prosessi yrittäjyyteen oli oma, määrätietoinen matkansa.
– Kiitokseni ansaitsevat muun muassa TE-toimiston yritysneuvoja, Into Seinäjoki sekä uusyrityskeskus Neuvoa Antava.
Erikoista yrittäjän omassa kasvutarinassa on tosiasia, ettei Haapamäki ollut aiemmassa elämässään millään tavalla kiinnostunut edes miehisistä käsitöistä.
– En sitten ollenkaan. Elämässäni ei ollut edes mitään siihen suuntaan viittavaa aktiviteettia. Tämä tuli, kuten sanottu, ihan puun takaa elämääni tämä lasekaivertajan ammatti.
Omakotitalossa Kasperin Simeoninviidalla elämä rullaa mallillaan. Ykkösluokkalaisen Urhon mukaan nimetty yritys täytti lokakuussa 2021 vuoden.
– Olen tyytyväinen yrittäjän asemaani. Mielummin minä tätä teen, kun vaikkapa raskasta ja kuluttavaa vuorotyötä. UrkkiLaser avasi viime toukokuussa myös verkkokaupan, joten tuotteiden saatavuus on helposti toteutettavissa asiakkaille.
Omaa arkeaan yrittäjänä Haapamäki kuvailee tasaiseksi.
– Käytännössä teen töitä aamukahdeksasta iltapäivään. Avopuoliso Mari Pohjasmäki lähtee töihin aamukuudeksi, joten yleensä heräilen samoihin aikoihin. Päivää rytmittää myös yhdeksänvuotiaan Tyyne-koiran ulkoiluttaminen.
– Tyynestä ei ainakaan vahtikoiraksi ole! Joka ainoan kävijän mukaan se lähtisi ja koira on niin perusystävällinen aivan kaikille, hymähtää mies.
UrkkiLaserista lämmöllä jutteleva mies kertoo, kuinka nykytilanne on hyvä ja riittävä.
– Olen hetkessä eläjä, Carpe Diem -tyyppi. Toki voisin ehtiä töitä tehdä enemmänkin, mutta näinkin tämä sujuu mukavasti.
Laajennushaaveita ei Haapamäellä toistaiseksi ole. Omakotitalon pihasiivessä sijaitsevan yrityksen varsinainen sydän eli laser työstää tilaustöitä tasaiseen tahtiin, mutta aikaa jää myös perheelle.
– Kyllähän Urhoa kovasti kiinnostavat isän työjutut, ja tuossahan tuo poika aika ajoin katselee näitä hommia.
Seitsemänvuotiaan pojanviikarin intresseistä ei vielä tulevaisuuden suhteen tiedä, mutta isällä visioita tulevaa ajatellen on.
– Voihan vaikka käydä niin, että kun oma eläköityminen lähestyy, Urhosta voisi hyvinkin tulla työni jatkaja, Haapamäki, 42, naurahtaa.