Liikunta on korona-aikanakin tärkeässä ennaltaehkäisevässä roolissa

Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut pyrkii tarjoamaan koronan aikana monipuoliset mahdollisuudet liikkumiselle. Hiihto, luistelu ja pyöräily on sallittua vielä kaikkien sisäliikuntapaikkojen sulkeutuessakin.

Seuraavia aluehallintoviraston koronaohjeistuksia odotellessa mennään viikkoa kerrallaan kaikessa. Aikuisten harrastetoiminnan suosituksissa on Etelä-Pohjanmaalla AVI:lta 20 henkilön ryhmäkokorajoitus. Nyrkin suositukset ovat tätä tiukempia. Ministeriöiden harkinnassa on ollut nyt myös lasten harrastetoiminnan rajoitukset.

– Kaupungin liikuntapalvelut on reagoinut todella nopeasti muuttuviin rajoituksiin. Tavoitteemme on koko ajan ollut, että tarjoamme kaupunkilaisille kaikki koronarajoitusten sallimat liikuntamahdollisuudet. Liikunnan ennaltaehkäisevä merkitys kansaterveydelle näkyy myös koronan aikana ja sen hoidossa, korostaa liikuntatoimenjohtaja Jari Mäkelä Seinäjoen kaupungilta.

Myös Seinäjoen uimahalli on avoinna, mutta saunatilat ovat tällä hetkellä suljettuina terveysturvallisuuden maksimoimiseksi.

– Kävijämääriä seurataan ja terveysturvallisuudesta huolehditaan. Viikkoa kerrallaan eletään ohjeistuksia noudattaen, Mäkelä kertoo.

Ulkoliikuntapaikkojen merkitys on korona-aikana korostunut erityisesti. Kaupunki on reagoinut tähän ja viime vuosina on kehitetty polkupyöräily-, kävely ja latureitistöjä Seinäjoen alueella.

– Seinäjoki on mallikkaasti panostanut ympäri kaupunkia sijaitsevien luistelujäiden hoitoon. Meillä on ylläpidossa 50 ulkojäätä sekä tekojää. Pukukoppien käytössä koronarajoitukset on huomioitava, mutta muutoin ulkoliikunta on avointa kaikille. Samoin laaja latuverkosto palvelee kuntalaisia, ja käyttöaste onkin ollut kiitettävä. Resurssirajat tulevat meilläkin vastaan, mutta koko kalusto ja henkilöstö tekee töitä talviliikunnan mahdollistamiseksi kiittää Mäkelä työntekijöitä. Kuntalaisten palaute on ollut positiivista. Reittien viitoituksissa on kehittämistä ja suunnitelmissa on saada uudistettua yhdenmukaiset viitoitukset reiteille, Mäkelä kertoo.

Kaupungilla on merkittävä rooli ennaltaehkäisevän terveydenhuollon työssä liikuntamahdollisuuksien rakentajana ja tarjoajana. Liikuntapaikkojen päivittäisen ylläpidon lisäksi kuntalaisten palveluja kehitetään tämänkin vuoden aikana investointien myötä.

– On erittäin hieno asia, että kaupunki panostaa liikuntamahdollisuuksien kehittämiseen tehden pitkän aikavälin suunnitelmiin perustuvaa pitkäjänteistä kehitystyötä. Vuoden 2022 investoinneista voi mainita Kertunlaakson tekonurmimaton, joka siirretään kesällä paikalle Oma SP-stadionilta uuden tekonurmen alta. Pesäpallostadionin maansiirtotyöt ja uuden maton asentaminen alkaa syksyllä pelikauden päätyttyä. Pienempiä investointeja on tiedossa Tanelinrannan virkistysalueella sekä Hyllykalliolla, jossa toteutetaan tenniskenttien pinnoitus, Mäkelä kertoo.

Seinäjoen liikuntapalveluiden seuraava suuri hanke on uimahallin peruskorjaus ja laajennus, jonka toteutus siintää aikaisintaan vuonna 2024.

– Uimahallin osalta on jo tehty kuntokartoituksia ja suunnittelutyötä jatketaan edelleen. Laajennus- ja kunnostustarve on ilmeinen ja hanke on mukana valtion liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmassa, Mäkelä selvittää.