Aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut

Aluevaalien ennakkoäänestysaika on 12.–18. tammikuuta. Äänestyspaikkoja on useita ja ennakkoon voi äänestää niistä missä tahansa. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Aluevaaleissa äänestäminen on koronasta huolimatta helppoa ja turvallista. Ennakkoäänestyspaikkoja löytyy ympäri kaupunkia ja mukana äänestystilanteessa tarvitsee olla vain ajokortti tai muu kuvallinen henkilöllisyystodistus. Ilmoituskorttia ei tarvita äänestyspaikalla.

– Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, toisin kuin varsinaisena vaalipäivänä, jolloin voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeutetulle saapuneeseen ilmoituskorttiin, muistuttaa hallintojohtaja Jari Jokinen Seinäjoen kaupungilta.

Jokinen toimii Seinäjoen kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteerinä sekä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaalilautakunnan sihteerinä.

Korona aiheuttaa monenlaista haastetta vaalien järjestämiseen, mutta tärkeintä on, että vaalit toimitetaan ja niihin on terveysturvallisuuden näkökulmasta turvallista äänestäjien osallistua. Vaalijärjestelyt on tehty voimassa olevien ohjeiden mukaan, mutta vaalilautakunnissa on varauduttu siihen, että ohjeistus saattaa vielä muuttua ennen varsinaista vaalipäivää. Drive in- äänestyspaikkoja ei ole järjestetty.

– Vaalit järjestetään terveysturvallisesti, oikeusministeriön ja THL:n ohjeiden mukaisesti. Huolehditaan sekä vaalivirkailijoiden että äänestäjien terveysturvallisuudesta. Koronatartunnan pelossa ei kenenkään tarvitse jättää äänestämättä, Jokinen korostaa.

– Aluevaalien merkitys ja tärkeys on ymmärrettävä. Kyse on kuntalaisten kannalta erittäin merkittävistä asioista. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi ovat lähellä jokaista ihmistä, ja siksi äänestäminen näissä vaaleissa on tärkeää, korostaa Jokinen.

Koronatartunnan pelossa ei kenenkään tarvitse jättää äänestämättä.

Seinäjoen kaupunki on ohjeistanut karanteenissa tai eristyksessä olevien äänestämisestä Seinäjoella seuraavasti;

Oikeusministeriön ohjeiden mukaan lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa tulla sisään äänestyspaikkaan.

Karanteenissa tai eristyksessä olevan äänestäminen on mahdollista vaalipäivänä 23.1. äänestäjälle määrätyn äänestyspaikan pihalla tai ennakkoäänestysaikana tietyin edellytyksin ja erityisiä turvajärjestelyjä noudattaen kotiäänestyksessä.

Seinäjoen kaupunki mahdollistaa kuitenkin karanteenissa oleville mahdollisuuden äänestää seuraavilla yleisillä ennakkoäänestyspaikoilla ulkona: Seinäjoen kaupungintalolla puhelinnumero 040 774 8512, Ylistaron monipalvelukirjastossa puhelinnumero 06 4167250 tai 050 3795 228 ja Peräseinäjoen Terästalolla puhelinnumero 050 4108113 tai 0400 692754.

Soittamalla ennakkoäänestyspaikalle äänestys järjestetään ulkona, mieluiten niin, että äänestäjä äänestää autosta käsin. Äänestystoimituksen nopeuttamiseksi äänestäjää pyydetään perehtymään etukäteen ehdokaslistojen yhdistelmään.

– Erityisesti toivomme kuitenkin, että äänestäjät odottavat, että karanteeniaika päättyy ennen kuin he tulevat äänestämään ennakkoäänestyspaikkaan tai äänestävät varsinaisena äänestyspäivänä äänestäjälle määrätyssä äänestyspaikassa, mikäli se on äänestäjälle mahdollista, Jokinen sanoo.

Karanteenissa ja eristyksessä olevien äänestäminen vaalipäivänä 23.1.2022 tapahtuu heille määrätyn äänestyspaikan pihalla. Kunkin äänestyspaikan yhteydessä on puhelinnumero, johon soittamalla äänestystapahtuma järjestetään ulkona.