Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman parhaaksi valittu

Guitar World-lehden järjestämän Young Guitarist of the Year 2020 -kisan voittanut Juho Ranta-Maunus tähtää ammattikitaristin uralle. Lahjakkuuden lisäksi menestyminen vaatii työtä.

Voitto kansainvälisesti arvostetussa kilpailussa vei seinäjokelaisen Juho Ranta-Maunuksen tähtien tielle. Kansainvälisen kilpailun tuomariston mukaan tämän kitaristin soitto välitti tunnetta ja teknistä taitoa niin, että soittajan ei voinut uskoa olevan vasta 14-vuotias nuorukainen.

– Osallistuin kilpailuun omalla sävellykselläni, Diversity-nimisellä kappaleella. Olin jo vuotta aiemmin etsinyt tietoa kisasta ja päättänyt, että lähden siihen mukaan. Voitto oli mahtava asia, ja se on antanut näkyvyyttä musiikilleni ja intoa jatkaa sen tekemistä, Juho Ranta-Maunus kertoo.

Menestys tunnetussa Guitar World-lehden järjestämässä Young Guitarist of the Year 2020 -kisassa toi Ranta-Maunuksen some-kanaville Youtubeen ja Instagramiin tuhansia seuraajia ympäri maailman.

– Kisan tuoman näkyvyyden myötä olen päässyt tekemään monenlaisia keikkoja. Esimerkiksi kesällä soitin Kuninkuusraveissa Finlandian, hän kertoo.

Musiikin esittäminen on sulkeutumista omaan kuplaan, jossa esiintyminen suurellekaan yleisölle ei jännitä.

– Vaikka en muutoin ole räväkkä esiintyjä, kun menen kitaran kanssa lavalle, siinä vapautuu ja unohtaa muun, Ranta-Maunus kuvaa.

Itselleni on tärkeää, että sävellyksistä löytyy aina jotain yllättävää.

Nuori lahjakkuus on löytänyt oman äänensä, joka kuuluu soitossa persoonallisen, omaleimaisen tulkinnan kautta. Luontaisesti syntynyt ote soittamiseen, oma käsiala, erottaa soittajan toisista.

– Jokaisella soittajalla on oma äänensä. Vaikka käsiin annetaan sama soitin, ääni on erilainen, hän pohtii.

Jokainen soittaja ei kuitenkaan lyö itseään läpi ja suuren yleisön tietoisuuteen. Siihen tarvitaan paljon harjoittelua ja onnistumisia.

Omaa artistiääntänsä Ranta-Maunus käyttää mieluiten bändissä. Useamman soittimen kokoonpanossa kokonaisuus lyö läpi tunnetta vahvasti. Jo harrastuksen alussa, pikkupoikana, bändikerhoon pääseminen oli soittamisen ykkösjuttu.

– On kivempaa soittaa samanhenkisten ja samaa musiikkia kuuntelevien kanssa, kuin yksin.

Vaikka Juho Ranta-Maunus tekee musiikkia itselleen ja omista lähtökohdistaan, onnistunut kappale saa myös yleisön puolelleen.

– Musiikki toimii niin, että vaikka kuuntelija ei tunne tai ymmärrä soittamisen tekniikkaa ja nyansseja taustalla, hyvä kappale vaikuttaa kuulijaan. Itselleni on tärkeää, että sävellyksistä löytyy aina jotain yllättävää, moodeissa tai sävelkulussa. Rajojen rikkominen ja monipuolisuus ovat juuri progressiiviseen metallimusiikkiin kuuluvia ominaisuuksia.

Nuoren kitaristin esikuvia ovat raskaan rockin taitajat Kiko Loureiro ja John Petrucci. Hieno hetki oli, kun Loureiro huomioi faninsa kilpailuvoiton onnitteluin.

– Omien suosikkibändien musiikki vaikuttaa tietysti omaan tekemiseen. Suosikkikitaristeilta olen omaksunut vaikutteita erityisesti improvisointiin.

Oman musiikin luominen on musikaaliselle nuorelle tärkeä tapa ilmaista itseään.

– Nyt työn alla on kaksi omaa kappaletta kotistudiossani. Työstän kitaran ja midi-koskettimien kanssa ideoita ja teen omiin äänityksiini muut soittimet kitaran taustalle.

Musiikin harjoittelu vie päivittäin kolmisen tuntia. Lisäksi säveltäminen vie paljon aikaa soittoharjoittelun ohessa. Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa ohjattua opiskelua on viikossa neljä tuntia musiikin teorian, kitaran ja pianon soittotuntien sekä bändiharjoitusten muodossa. Siihen päälle tulee oman, vuosi sitten perustetun bändin Code Eternalin harjoitukset. Bändin ensimmäinen EP julkaistaan keväällä.

– Toivottavasti päästään sitten esittämään omaa musiikkia yleisölle.

Tärkeintä musiikin harrastamisessa on se, että on itse aidosti kiinnostunut soittamisesta.

– Se motivoi harjoitteluun, johon pitää jaksaa panostaa. Tärkeää on myös hyvä opettaja. On tosi hienoa, että olen saanut olla Antti Honkasen opissa alusta asti, Ranta-Maunus kertoo.

Viikko sitten Ranta-Maunus nimettiin japanilaisen kitaravalmistaja Ibanezin sähkökitara-artistiksi.

– On hieno saavutus tulla valituksi tällaisen toimijan edustajaksi.

Tulevaisuudessa Juho Ranta-Maunus tähtää ammattimuusikon uralle.

– Haaveissa on opiskella musiikkia Suomessa tai ulkomailla.

Koulunkäynnin ja musiikin ohessa nuori mies ehtii harrastaa myös frisbeegolfia.

– Kavereiden kanssa pelataan ja kisoissakin on tullut käytyä, hän kertoo.