Talvi haastaa ihonhoidon

Yleinen virhe ihonhoidossa on hankkia tuotteet iän mukaan, kun oikea tapa olisi valita tuotteet ihon mukaan.

Kireä pakkanen ja siihen päälle navakka tuuli, kodin kuiva ilmanala ja vielä rentouttava saunominen – iho huutaa hoosiannaa.Talvi koettelee sään vaativuuden takia jokaisen kasvoja, joten oikein valitut hoitotuotteet ovat enemmän kuin tarpeen.

– Ei hätää. Talvestakin selvitään vaihtelevine keleineen mainiosti, kun päivittäiset hoitorutiinit kunkin iholle sopivin tuottein ovat osa arkea, toteaa Cidesco diplomikosmetologi Ruut Nygård Kauneuskeskus Esteristä.

Nygård palauttaa mieleen usein tiedostetun, mutta unohdetun faktan.

– Iho on kehosi suurin elin. Se säätelee elimistön kosteustasapainoa, lämmönsäätelyä sekä on tärkeä osa immunijärjestelmää. Hyvinvoiva iho torjuu tehokkaasti infektioita ja ihon terve mikrobikanta estää taudinaiheuttajien tunkeutumista ihoon. Ihoaan kannattaa hoitaa, sen kuntoa vaalia ja ylläpitää.

Suomalainen nainen ostaa merkittävän määrän ihonhoitotuotteitaan marketeista tai apteekeista.

– Melko usein ostopäätös tehdään itsenäisesti, ikä eikä iho edellä, ilman ammattilaisen apua. Kun tuote hankitaan vaikkapa apteekista, mielikuva sen toimivuudesta ikään kuin lääkkeenä on vahva.

Miehet eivät ”rypisty” samoin, kuin naiset.

Tässä kohtaa panostus ammattilaiseen kannattaa. Hutiostoja voi välttää ja tuotteet ovat yksilöllisesti valittuja.

– Kokeilut itselle sopimattomilla tuotteilla tulevat kalliiksi.

Kun pakkanen paukkuu ja tuuli vihmoo raitilla, ihon suojaaminen ja vahvistaminen ovat keskeisiä tekijöitä.

– Kosteuttava seerumi aamuin illoin, naamio vaikka päivittäin käytettynä, sekä oikeilla ja sopivilla tuotteilla tehty kuorinta auttavat. Puhtaalle ja levänneelle iholle laitettavat hoitotuotteet pääsevät esteettä vaikuttamaan syvälle ihoon ja vahvistavat ihon kestokykyä vaativissa olosuhteissa.

Iho toimii aktiivisimmillaan kello 23 – 04 välillä.

– Tuolloin varsinkin illalla laitetut seerumit ja hoitovoiteet tehoavat parhaiten, kun muu keho uinailee, mutta iho on ”hereillä”.

Diplomikosmetologi painottaa useaan otteeseen hoitovinkkejä kertoessaan, kuinka ihonhoito on eräänlaista täsmätiedettä.

– Asiakkaan tullessa meille ensimmäistä kertaa, katson luupilla hänen kasvojensa ihon kunnon erittäin tarkkaan ja analysoin saamaani tietoa, sekä asiakkaan mieltymyksiä, jottei virheitä valittavien hoitojen ja tuotteiden suhteen tulisi.

Ihon perusolemus periytyy pitkälti perimään, geeneihin.

– Meille naisille sanonkin usein, että katso äitiäsi, miltä hän näyttää. Geeniperimä istuu meissä vahvana, Nygård naurahtaa.

Miten keskivertonainen sitten selviää vuodenaikojen vaihteluiden tuomasta haasteesta ihonhoidossa?

– Jos ihostaan huolehtii, kosmetologilla tulisi käydä vähintää neljästi vuodessa. Mikäli ihoaan haluaa vaalia, olisi kerran kuukaudessa käynti erittäin hyvä asia.

Miehen talvi-ihon hoito on asiantuntijan mukaan hitusen helpompaa.

– Miehen iho on lähtökohtaisestikin paksumpi. Miehet eivät ”rypisty” samoin, kuin naiset. Heille syntyy kasvoihin herkemmin juonteita. Ei se poissulje tosiasiaa, että samat lainalaisuudet koskevat myös miehen kasvojen hoitoa.