Kolumni | Katseet kohti kevättä

Arjen rytmi alkaa valtaamaan, kun pääsemme vauhtiin uudessa vuodessa ja tammikuu etenee. Moni odottaa tulevalta vuodelta muutoksia ja osa olisi hyvin tyytyväinen, jos vuoden päästä elämä rullaa samoilla urilla. Kansalaisopistolla vuosi muodostuu useista erilaisista jaksoista ja tällä hetkellä keräämme uusia ideoita maustamaan ensi vuoden kurssitarjontaa. Otamme mielellään vastaan ehdotuksia kursseihin, opettajiin ja opetustiloihin liittyen, joiden toteuttamista pyrimme selvittämään mahdollisuuksien mukaan.

Kevään eteneminen tarjoaa taas monia uusia haasteita ja mahdollisuuksia, jotka tarkentuvat ja selkenevät ajan myötä. Omasta puolestani voin todeta, että lumen sulaessa jalkapallon perässä kulkeminen saa suuremman sijan ja jäähalleilla vietetty aika jää vähemmälle. Toivonkin siis ammatillisesti, mutta myös isänä ja valmentajana, että kaikenikäiset pääsevät toteuttamaan itseään opiskelun, työn ja vapaa-ajan harrastusten parissa. Tulevaisuuteen liittyy monia epävarmuustekijöitä, mutta se lienee kuitenkin selvää, että kevät etenee. Annetaan siis innostuksen vallata mielemme, jotta voisimme taas osallistua ja onnistua sekä yksin että yhdessä.

Samalla tavalla kuin kevään eteneminen, niin erilaiset tunteet ovat vääjäämättömiä. Epäusko ja epätoivo ovat olleet keskiössä kuluneiden kuukausien aikana. Haluamme kansalaisopistossa huolehtia työyhteisön hyvinvoinnista, luoda uskoa tulevaan ja pyrkiä entistä parempaan toimintaan, joissa tulevan lukuvuoden suunnittelu on yksi konkreettinen askel. Toivottavasti jokainen löytää arjestaan tekijöitä ja haasteita, jotka motivoivat eteenpäin. Parastahan ainakin oman kokemukseni mukaan on motivoiva arki sen sijaan, että olisi aina jotakin mitä odottaa.

On hienoa, että jälleen kuluvana lukuvuonna niin moni asiakas on löytänyt kansalaisopiston palveluiden pariin ja olemme saaneet käyntiin myös uusia kursseja sekä toimintamalleja. Toivottavasti tulevasta vuodesta muodostuu hieman ennakoitavampi, sillä jatkuvat muutokset ja toiminnan uudelleen organisointi syövät kaikkien energiaa. Yhteydenpito ja saavutettavuus ovat olleet keskeisiä teemoja tämän haastavan jakson aikana. Ohjaavan opiston hengessä olemme panostaneet asiakkaiden ja erilaisten elämäntilanteiden huomioimiseen entistä enemmän. Tämän soisin ainakin henkilökohtaisesti jatkuvan, vaikka tilanne jonkinlaiseen uuteen normaaliin vakiintuisikin.

Teppo Latvanen

vs. rehtori

Seinäjoen kansalaisopisto