Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina. Puolueet tekevät vaalityötä koronan määrittämissä rajoissa kentällä, jossa on edelleen epätietoisuutta aluevaaleihin liittyen.
Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi eilen ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai. Äänestäjien keskuudesta on koko vaalikampanjoinnin ajan viestitty epätietoisuutta siitä, mistä aluevaaleissa on kyse. Vieras on myös se seikka, että äänensä saa antaa kenelle tahansa hyvinvointialueen ehdokkaista, asuinkunnasta riippumatta. Näihin kysymyksiin ovat kentällä toimivat ehdokkaat saaneet vastailla tiheästi.
Ihmisten kohtaaminen on jäänyt vähiin koronan takia.
– Omikronin takia ei ole kentällä paljon liikuttu. Tapahtumia on peruttu kokoontumisrajoitusten ja tartuntariskin vuoksi, kertoo Kristillisdemokraattien ehdokas Kati Nummensalo Seinäjoelta.
Koska perinteiset äänestäjien tapaamiset toreilla on koronan takia pidetty vähissä, vaalityölle on löydettävä muita muotoja, kuten some-kanavien hyödyntäminen.
– Olen huomannut, että vaalikoneiden merkitys on kasvanut. Vaalikoneiden tulos toimii monelle äänestyspäätöksen tukena, Nummensalo arvioi.
Nyt käydään toisia korona-ajan vaaleja. Poikkeustilanteen on arvioitu hyödyttävän valmiiksi tunnettuja ehdokkaita.
Lähipalveluiden säilyminen on se ihmisiä tietenkin eniten puhuttava asia. Säilyvätkö lääkäripalvelut kotikunnassa.
Sanna Hauta
– Varmasti näin on, mutta toisaalta se pätee joka vaaleihin, normaalitilanteessakin, että tunnettuus saattaa lisätä äänimäärää. Jokainen poliitikko lähtee ensimmäisten vaalien kohdalla tekemään itseään äänestäjille tutuksi. Vaalityötä jokainen tekee elämällään, eli tunnettuus muotoutuu oman toiminnan kautta, työ- ja muun elinpiirin parissa, Nummensalo toteaa.
Äänestäjien keskuudessa vallitsee edelleen epävarmuutta aluevaalien merkityksestä ja sisällöstä.
– Se tiedetään, että sosiaali- ja terveyspalveluista on kyse, mutta varsinkin pelastustoimen osuus on monille vierasta, Nummensalo sanoo.
Maakuntatason päätöksenteko on uutta useimmille. Esimerkiksi kuntapolitiikassa kokemusta kerryttäneiden on osattava aluevaltuustossa vaihtaa toinen turkki ylleen ja katsottava asioita omaa kuntaa paljon laajemmin, koko maakunnan etua ajaen.
– On tärkeää, että aluevaltuuston työskentely ei mene siltarumpupolitiikaksi. On katsottava kokonaisuutta. Syrjäisemmätkin reuna-alueet on otettava huomioon. Tietyllä tavalla aluevaltuutetut astuvat epäkiitolliseen tehtävään, sillä luvassa on monien toimintojen uudelleenorganisointia, joka on monissa kunnissa jäänyt tekemättä. Päätöksenteossa tarvitaan niin sote-alan asiantuntijuutta, poliittisen päätöksenteon osaajia kuin talouden asiantuntijuuttakin. Onneksi Etelä-Pohjanmaan ehdokaslistoilla on monipuolisesti osaajia ehdolla, Nummensalo sanoo.
Liike Nytin ehdokas Sanna Hauta on myös kohdannut äänestäjien puolelta hämmennystä ja tietämättömyyttä aluevaltuuston roolista.
– Itse työskentelen sote-alalla ja opiskelen yhteiskuntatieteitä, joten sote-uudistus ja aluevaltuuston tehtäväkenttä on tuttua. Ihmisten kanssa käymieni keskustelujen perusteella tuntuu, että aluevaali tuli eteen kuitenkin liian nopealla aikataululla. Vallitsevasta epätietoisuudesta päätellen viestinnässä ei ole onnistuttu valtionhallinnon, median eikä puolueiden osalta niin hyvin kuin olisi pitänyt, Sanna Hauta pohtii.
Vaikka äänestäjien keskuudessa on epätietoisuutta, monet ovat myös perillä hyvinvointialueen keskeisimmistä kysymyksistä.
– Lähipalveluiden säilyminen on se ihmisiä tietenkin eniten puhuttava asia. Säilyvätkö lääkäripalvelut kotikunnassa. Henkilöstöpula ja huoli henkilöstön riittävyydestä on myös asia, josta puhutaan paljon. Myös hallinnon kulujen kasvu mietityttää ihmisiä. Eli kyllä ihmisillä tietoakin hyvinvointialueen roolista on, Hauta sanoo.
Hauta on kokenut kampanjoinnin helpoksi koronasta huolimatta.
– Oma kampanjani keskittyy vahvasti some-kanaviin, joten korona ei ole sitä vaikeuttanut. Verkosta on helppo löytää ehdokkaiden lisäksi tietoa aluevaaleista ja hyvinvointialueen tehtävistä. Tässä ehtii vielä hyvin ennen vaalipäivää perehtyä asiaan. Äänestäminen on tärkeää, Hauta korostaa.