Elämä kolmella jaollinen

Seinäjokelaisen Anna-Reeta Kaiserin aika on jakautunut The Voice of Finlandin, perheen ja työn kesken. Tammikuun 28. televisiossa alkava VOF huipentuu huhtikuussa finaaliin.

– Harmillista, en saa kertoa asioita, jotka ovat julkista tietoa, sillä meillä kilpailijoilla on sopimus, jossa sitoudumme pitämään kisan vaiheet sekä tuotannolliset asiat omana tietonamme.

Se, miksi nainen on viimein hakenut ja päässyt mukaan The Voice of Finlandin monivaiheiseen laulukilpailuun, ei liene yllätys yhdellekään naisen tuntevalle.

Lapsesta lähtien kuoroissa laulanut Anna-Reeta Kaiser on harrastanut musiikkia aina.

– Kuorolaulun lisäksi olen soittanut instrumentteja pianosta alkaen aina selloon sekä sähköbassoon.

Syy, miksi Kaiser, 47 v, on mukana nyt alkavalla The VOF -kaudella on selkeä.

– Olen itseni voittamisreissulla. Haluan ylittää häpeäkynnyksen monin tavoin mitattuna; kehonkuvani sekä äänihäpeäni. Elämässäni on ollut monenlaisia kriisejä ja olen käsitellyt niitä psykoterapiassa. Haluan olla rohkaisuna muille häpeän kanssa kamppaileville.

Tiedän olevani oikeassa paikassa. Olen kokenut Voicessa sellaisia valon hetkiä, joissa on pilkahtanut pala taivasta.

– Tiedän sävelkorvani tarkkuuden ja musikaalisuuteni, mutta olen hävennyt oman ääneni sointia, sen soundia. Olen kokenut, ettei se riitä. Oikeastaan tämä viimeisin kuoro, Pop Up Gospel, jossa laulamme mustaa gospelia englanniksi, poisti äänihäpeäni lopullisesti. Kuorossa rohkaistuin sooloihin ja olin valmis The VOF:iin.

Nyt 11. kertaa järjestettävä The VOF käynnistyi Anna-Reetan osalta viime toukokuussa. Myöhemmin kesällä hän lähetti pyydetyn ääni- sekä videomateriaalin tuotantoyhtiölle ja heinäkuun alussa nainen sai kuulla päässeensä mukaan yhtenä onnekkaista. Hakijoita formaattiin oli alunperin parisen tuhatta.

– Vain ääni ratkaisee -esiintymistaltioinnit pidettiin Porvoon Taidetehtaalla, joista osa jatkoi, osa ei.

Tuotannon työskentelytavat ovat naisen kertoman mukaan erittäin miellyttävät ja ”jopa kodikkaat”. Tunnelma on hyvä, eivätkä tittelistä kisaavat artistit tappale paikasta auringossa verissäpäin.

– Samaa voin kertoa tuomareista. Sipe Santapukki, Toni Wirtanen, Juha Tapio, Anna Puu ja Maija Vilkkumaa edustavat valmentajaporrasta sekä tuomaroivat kisaa. Janoan oppia näiltä pitkän linjan ammattilaisilta, heidän valmennustaan.

Hän kuvailee lähteneensä The VOF -reissuun voittamaan ensisijaisesti itsensä, saadakseen esiintymiskokemusta ja itsevarmuutta.

Kaiser kertoo olevansa laulaja, jolle tekstillä on merkitystä.

– En ole pop-prinsessa, sanojen on tultava tulkintani kautta minusta ulos uskottavasti.

Anna-Kaisa Kaiserin perheeseen kuuluvat aviomiehen lisäksi neljä poikaa, joista kaksi lähes aikuisia, ekaluokkalainen ja nelivuotias kuopus.

– Minun on turvallista ja helppo heittäytyä tähän kerran elämässä -tilaisuuteeni täysillä, sillä mieheni Samppa hoitaa todellisena arjen sankarina kotiorkesterin. Hän suorastaan pökkii minua tällä matkalla eteenpäin, rohkaisee ja tukee, Anna-Reeta kertoo hellyyttä äänessään.

Hän kertoo avoimesti, kuinka puolisot jakavat kristillisen arvomaailman ja -vakaumuksen, sekä parin tavanneen aikoinaan kirkossa. Vakaumuksen omaava nainen saa turvaa ja iloa uskostaan, se kulkee arjessa mukana.

– Tiedän olevani oikeassa paikassa. Olen kokenut Voicessa sellaisia valon hetkiä, joissa on pilkahtanut pala taivasta. Paikkani on olla mukana kisassa, omana, hengellisenäkin itsenäni.

Työtovereilleen Jalasjärven kirkonkylän koululle ala-asteen opettajana työskentelevä Kaiser antaa lämpimät kiitokset tuesta. Rehtoria myöten kollegat ovat rohkaisseet

– Oman kolmosluokkani eräs oppilas kirjoitti minulle ihanan tsemppilapun, että voita se kisa. Kirjoitusasu on sinne päin, mutta tunnetta täynnä. Lappu muistuttaa minua. Se on kunniapaikalla jääkaapin ovessa.

Kaiser ei voi avata asemaansa kisassa tällä hetkellä sopimukseensa vedoten.

Etusivulla nyt

Luetuimmat