Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kierrätys intohimona

Kaks´ kättä työpaja ry:n kierrätysosaston esimies ja työvalmentaja Maija Ruohoniemi uskoo ekologisen ajattelun jatkuvuuteen.

– Kun vanha tavara saa alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan muunnettuna tai muuttumattomana uuden elämän, olemme onnistuneet. Sen toteutuksessa ovat olleet mukana pitkään työnhakijoina olleet henkilöt, joille työssäoppiminen Kaks´kättä työpajalla voi avata aivan uusia ovia opiskeluun tai avoimille työmarkkinoille.

Lausuman takana on Maija Ruohoniemi, joka työskentelee työpajan katon alla toimivan kierrätyskeskuksen esimiehenä ja työvalmentajana. Hän valmentaa iästä riippumatta pitkään työnhakijana olleita aidoissa työelämän tilanteissa, aidossa työympäristössä.

Ruohoniemi suhtautuu valmennettaviinsa rauhallisella ymmärryksellä.

– Oma urapolkunikin on ollut mutkitteleva taival tähän nykyiseen.

Pikkutytön unelma-ammatti, maatalon emännän vakanssi ei toteutunut, mutta paljon muuta antoisaa opiskeluissa tarttui matkaan.

– Olen aina tykännyt tehdä käsilläni ja visualisoida asioita. Hakeuduin siis ompelijalinjalle ammattikouluun, jonka jälkeen verhoilijalinjalle Kurikkaan. Valmistuttuani jatkoin artenomiopinnoilla Jurvassa. Kokeilin yrittäjän arkea kangaskauppiaana ja montaa muuta alaa. Maatilan emännän unelmat takaraivossani hakeuduin agrologin tutkintoa suorittamaan ja työskentelin aikani lomittajana lypsykarjatiloilla ja Juustoportilla kotikunnassani Jalasjärvellä.

Maatilan emännän unelmat takaraivossani hakeuduin agrologin tutkintoa suorittamaan ja työskentelin aikani lomittajana lypsykarjatiloilla.

Maija Ruohoniemienen lempikauppa oli kierrätyskeskus Seinäjoella.

– Mieleeni tuli monia visuaalisia mietteitä, kuinka muuttaisin kierrätyskeskuksen tiloja toimivammiksi. Otin yhteyttä silloiseen toimitusjohtaja Yrjö Uurtimoon, joka ei ensin palkkaamisajatukselleni lämmennyt. Jatkoin sinnikkäästi soittamista sovittuina päivinä ja viimein pääsin kertomaan ajatuksiani uudistamisesta.

Heinäkuun alussa 2016 Maija Rohoniemi pääsi viimein työhön kiinni ja seuraavana vuonna työpajan tiloissa alkoi iso luuta lakaista; alakerran tilat kierrätyspuolella uusiutuivat kauttaaltaan.

– Eräänlainen kasvojen kohotus, Ruohoniemi nyökkäilee ja kertoo samaan hengenvetoon myymälän muuttuvan jatkuvasti.

– Viimeisin uudistuksemme ovat nuo kosketusnäyttöiset kassajärjestelmät, joihin työntekijät perehdytetään huolella.

Uudet kassajärjestelmät mahdollistavat eurojen seuraamisen lisäksi myös luonnonvarojen säästöseurannan. Kassakuitista asiakas näkee, kuinka paljon luonnonvaroja säästyy kiloina ostettaessa käytettyjä tavaroita tai vaatteita. Kierrätysideologia on siirtynyt euroista ekologiseen ajatteluun.

Kierrätyskeskuskuksen funktio niin työhönvalmennuksessa kuin varsinaisena kierrätyskeskuksenakin potkii vahvasti eteen päin koronasta huolimatta.

– Työpajatoimintaa tarvitaan, kun työelämässä haasteet lisääntyvät eikä oman elämän suunta löydy. Meillä tavoitteena on löytää jokaiselle oma polku minne jatkaa.Työelämän pelisääntöjen opettelu, työkokeilu, palkkatuettu työ ja oppisopimus-opiskelu ovat hyviä kanavia päästä työelämään kiinni.

Uudistusten aikajana saanee jatkoa kuluvan vuoden aikana aivan Seinäjoen ydinkekustan alueella, jos kaikki menee suunnitellusti.

– Olemme etsimässä meille sopivia tiloja kaupungin ydinkeskustasta. Koska kilpailijoita ei sillä suunnalla ole, olemme ajatelleet täyttää tyhjiön kokeilemalla siellä kierrätyskeskuksen pop-up -myymälää. Esteettömiä maantasotiloja on tarjolla ainakin riittävästi.

Jatkuvan muutosprosessin eteenpäin vieminen, uuden visioiminen ja olemassa olevien resurssien toimivuudesta huolehtiminen vaatii voimia.

– Kiireisen ja sosiaalisen työn vastapainoksi akut latautuvat pitkillä metsälenkeillä, mökin terassilla järveä tuijotellen ja talvisin hiihtoladulla. Perheessämme on neljä lasta, kaksi lastenlasta ja kolme kissaa, joten vilskettä riittää.

Maija Ruohoniemen oma polku työelämässä löyttyi pitkien etsintöjen jälkeen.

– Omille jo aikuisille lapsilleni sekä töissä omaa polkuaan etsiviä kannustan miettimään, mitä tehdessä aika unohtuu, mikä innostaa. Vastaus työuraan voi löytyä siitä.